Já vidím jak tak nějak všichni okolo mě najednou plánují pořízení slepic. Přeju jim to, ale jsem zvědavá, jak dlouho jim nadšení vydrží. Tuhle mi sousedka nadšeně vysvětlovala, jak z kuchyňských zbytků a pytle pšenice ponesou přichcíplé kuřičky odněkud z trhu 250 vajec za rok 🙄
Chov slepic
Tak zase jestli z těch kuch. zbytků bude půlka maso, odřezky, tak proč ne 🙂 Jestli bude sousedka holkám svítit, tak na pohodku, mně ty holky tak nějak nesou i bez svícení a zateplování, a to jsou čtyřleté… Já jsem teda nadšená moc moc už hodně let. Včera jsem krmila holčičky z ruky nějakou jejich příbuznou a měly velkou radost (a já po krmení přepočítávala prstíky…).
Já se na slípky taky děsně těším. Už těch asi víc jak 25 let. A popravdě mě jakoby štve, že se teď de facto přiřadím k současnýmu davu, který tupě kopíruje něco, co někdo propaguje. Nejsem ráda ve stádu, který si někde něco přečte a protože je to rázem in, jdou do toho všichni. Ble. No co už, nenadělám s tím nic, hlavně, abych už se dočkala.
(a já po krmení přepočítávala prstíky…).
berou to navostro?
já zatím tu sousedovic krmím z misky, radši. Když vidím ten pohyb zobáku - rychlej a nemilosrdnej… 😀 Včera jsem jim zas z venčení přinesla pytel zelenýho. Překvapilo mě, že dají přednost trávě před ptačincem.
On ten zobáček je měkký, není ostrý, ale úchop je silný 🙂 Jak pochopí, že z ruky nic neutrhnou, začnou se soustředit na to, co je na ruce - jsou chytrý. Ale když jim podám kousínek masa mezi dvěma prsty, tak prostě hmátnou po všem, co čouhá 🙂 Chňapnutí po prstu vlastně ani nebolí, ona sevře zobák kolem a pak tou hlavou cukne zpátky, takže ten zobák jen naplocho sjede potom prstu dolů 🙂 A příště už se snaží uzobnout jen to, co je mezi prsty, protože jí dojde, že prst nedám 😂
A supr, tak vím, na co se připravit, nicméně zatím to zkoušet nebudu, ten zoban - měkkej, neměkkej …. je děsnej. Heh si pamatuju, jak jsme ve Vyškově krmili Pepíčka - krkavec v jejich malé místní ZOO. Člověk tam koupí krmení, který může dávat, takže to nebyla nějaká svévůle. Zašprcli jsme se pak právě u krkavce a že mu taky nabídneme…. první šel do frontový liniie drahá půle……. asi šestkrát tu ruku stáhnul - krkavec byl trpěliv - pak zavřel oči a nabídnul mu to. A byl překvapený, jak lehoulince si to on vzal! Pak jsem se odhodlala já, stejnej postup, a stejný překvápko. On byl tak jemnej, tak citlivě si to bral…….. pak mi teda sebral celej pytlik 😀 . Teda chtěl, čapnul to a přetahoval se se mnou. Bylo to úžasný. Miluju krkavce.
No já když slyším jaký rány to dává když zobou z plechovýho pekáče, tak z ruky krmit nemám odvahu. 😀
Hele já schovávám prstíčky i když to té jedné, té mojí nejce 😀 dávám z tý mističky. To je razance…
včera jsem našla cestou k nim v sadu myš. Podle mě ji ubezdušil Mouses. Měla jsem jí jim tam hodit?
Nikdy nevíte, co ta myš sežrala (jestli se k ní ta kočka dostala proto, že myš už se motala po požití…), nikdy nevíte, kde se ta myš válela (slepice i když nějakou tu chorobu nemusejí přímo chytit, tak ji ale mohou úplně dobře přenést…). Takže ne, posbírané chcíplotiny po cestě nedávat.
Ok, díky za doporučení. Provedu. tedy resp. vlastně - neprovedu 😀, jako že nedám.
Já jim dávám pšenku z dlaně, je to v pohodě. 🙂
sem si zatím netroufla, jen z tý mističky. včera jsem jim rozhodila zas naklíčenou pšenici - a než jsem se vrátila z venčení a donesla jim pytel naškubaný trávy, nebylo tam ani zrnko.