Odpověď na příspěvek uživatele honzapm z 20.02.2026, 10:59:23
“Není to o plemeni, to ani nemůže být, když probíhá neustále nějaké přilévání krve, je to hodně o liniích a selekci letitých chovatelů.Ale pak to zhatí jediný nový kohout.”
To je důvod proč se kohout nekupuje (s vyjímkou od výborného kamaráda)… Jak píšete kuřice neprodá nikdo, takže jediná možnost jsou násadovky…
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 25.02.2026, 16:11:57
No tohle pohrabovadlo je právě pro ten chov, kdy je ve voliéře písek - pak prostě pohrabuješ a prosíváš písek a v pohrabovadloprosívači Ti zvostanou slepičince a ty vyhodíš, zůstává písek.
Já právě osciluju mezi tím pískem a štěpkou - v tý voliéře, co budou mít. Písek mi přijde čistší a lepší na údržbu - zohledňuju v tom hlavně i to, že jsou na té omezené ploše v čistším prostředí. Ba druhou stranu je ten písek takovej chudej. Ta štěpka se mi zase líbí v tom, že jim dává takový přirozenější prostředí, spíš mi tam třeba něco může v chráněném místě povyrůst…. no nevím, jak se rozhodnout?
Odpověď na příspěvek uživatele list z 25.02.2026, 17:41:31
Díky, díky - tohle udělátko je ale na něco jinčího, než co zmiňuju momentálně já - Honzapm tady dával dvě videa, kde paní má ve voliéře vrstvu - silnější - písku a krásně se tak díky tomu písku a snadnosti vybírání slepičinců v tom výběhu udržuje čistota. Přijde pohrabe, proseje a slepičince fuč. Holky jsou v čistým -ale……….. je to takový nevim, no, suchý? chudý? Ale čistý. Bože to si to komplikuju, čím víc to studuju, tím hůř 😀
Zrzavci, voliéru bych jim já osobně nekydala… Dala bych štěpku, ať v tom taky něco žije a roste, ať mají holky s čím si hrát, a maximálně si čistila svoje chodníčky. Štěpku budete muset tak jako tak jednou za čas vyvézt (musela byste i písek, hrabošením ho smíchají se vším… a voliéru nebudete mít kompletně zastřešenou, pokud jsem správně pochopila), tak to spláchnete tím. Jestli bude výměna povrchu třeba jednou za týden, 14 dní, měsíc, trusem bych se vůbec nezaobírala. Se čtyřma slepicema.
V kurníku je to samozřejmě trochu jiné, v kurníku se mi jeví ten písek a jeho čištění jako čupr řešení. Já mám velmi jemné piliny (prach od frézy), které skvěle sají vlhkost (to ten písek úplně asi nezařídí…) a pěkně bobky obalí. Mám pilin na podlaze slušnou vrstvu a místuju (kydám, čistím) slepicím sporadicky. Takže natrousený trus je na pilinách ve vrstvě. Inu vezmu běžné místovací vidle od koní (nemají mřížku, jen rovné souběžné šprušle, prostě vidle, můžete si představit bramboráky, jen tyhle jsou plastové) a vymístuju slepicím ty “koláče” trusu z povrchu pilin během pěti minut. Pod koláči nahromaděného trusu je vrstva těch pilin, takže odeberu vrstvu, která je trusem ovlhčená, a pod tím bývají piliny už suché. Dosypu čisté piliny a přesypu křemelinou a nazdar.
Já si toto můžu dovolit, protože po podlaze kurníku slepice téměř nechodí, takže nehrozí, že by si v trusu ťapaly. Taky nemám v kurníku umístěné pití a krmení (tak nemají holky důvod chodit po podlaze), chodí tam jen spát a klást. Slepice mají přístup do kurníku ve výši pasu, kde je umístěný i horizontální hřad po celé ploše kurníku, tj. slepice se mezi vchodem do kurníku a kukaněmi pohybují po hřadu, který je trusem znečištěný minimálně (taky oškrabuju, tak jednou za půl roku, poslední dobou uvažuji o pořízení brusky, jestli to bude fungovat, budu to prostě obrušovat nějakým hrubým brusným materiálem, chlap říkal, že mi na to půjčí akuflexu… to by mě pak tak nedrtilo a třeba bych to čistila častěji…).
Fotka je starší, teď už mají holky ten hřad ve tvaru mřížky, aby se jim po tom dobře chodilo, myslím, že jsem tam přidala dvě šprušle kolmo k té středové (a tu šikmou zlomenou zrušila).
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 26.02.2026, 09:30:17
Dala bych štěpku, ať v tom taky něco žije a roste, ať mají holky s čím si hrát
že jo? Asi jo. No mě ten písek uchválil tím, že se to pak dá hodně udržovat v čistotě. ale je pravda! že to nebudu mít zastřešený celý. Tento drobný detail pro mne jaksi evidentně nebyl podstatný 😀
Takže supr, mám to rozseknutý. Ešče si musim vymyslet ten vnitřek - ešivá hobliny - jsou takový teplý- jestli se mi podaří zmermonocnit našeho tesaře, že by mě občas podaroval nějakejma hoblinama…. byly by asi nejvhodější, ale ten písek, ten se bude dobře uklízet.
Hrady budu mít v pravý části, dva ve stejný výšce.
Nebude to tou bruskou děsně prášit a Vy to dýchat?
Bude se tou bruskou prášit. Ale budu se snažit to dýchat co nejmíň. Budu to dělat venku a třeba bude zrovna pofukovat. Zatím jsem ve fázi rozmýšlení, jak to udělat, abych toho právě moc dělat nemusela.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 26.02.2026, 10:28:33
no tož kdyžtak prostě náhubek aspoň. Vzpomeněla jsem si totiž na Horsanu, tak taky uklízela nějaký hodně zanešený místa a pak si způsobila slušnou zdravotní potíž, pamatujete, jak to psala?
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 26.02.2026, 10:48:33
Drůbežárna to byla - asi, ale kdo, vůbec netuším, možná aji Bodlinka. každopádně tady bych si přes tu kušnu něco nacpala, páč čék nechce mít zanešený útroby a potácet se pak mezi životem a smrtí, jak to psala dotyčná.
Tak to je fakt krása ten kurník uvnitř - kolik tam těch slepic proboha je? V patrech nad sebou? A vodorovně? aby si kadily na hlavu? :o Ach jo, to je teda zase věc. Jo, jsou venku, můžou si běhat venku, ale kdo chce spát, aby mu druhej kadil na hlavu? A musejí spát na těch kovových kulatých bidlech………….. Pletu se, když se mi to nelíbí?
U toho automatického kurníku vidím spoustu technologie, která zákonitě musí být znečištěná trusem, stříšky nad napaječkami, plochy, na kterých slepice posedávají - zajímalo by mě, jak tohle čistí? Chlapec povídá, že to čistí řetězový dopravník, no ten vyhrne nebo vyklepe leda podlahu, ale co zbytek té technologie? Zřejmě se to čistí jako ve velkochovu ve chvíli, kdy se naskladňuje nový ročník…
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 18.03.2026, 06:49:39
Jo tak nějak přesně. Na mě ten vnitřek kurníku působí ne úplně pěkně prostě. Kulatý bidla, nad sebou a nějak tak pořádně nečistitelný. A divný pítka. Zas ale můžou ven, že jo. jen prostě - zas z těch slepic je továrna na vejce, na jejich pohodu myšleno není. “Hlavně, že sou ty vejce, který teď, mámo, prodáme zadraho! A bez práce. ”