Aktuálně: 2 197 inzerátů273 490 diskuzních příspěvků19 458 uživatelů

Otlaky pod sedlem

Lada (neregistrovaný) 17.02.2026, 08:36:29 xxx.xxx.33.197

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Kobyle se pod sedlem objevily otlaky. Sedlo má dlouhodobě, je dokonce na míru upravené. Podsedlovku mám s lehkým polstrováním, protože bez něj by dečka klouzala. Může být příčinou i vyšší váha jezdce? Děkuji za rady.

Kallisto
Kallisto 17.02.2026, 08:47:37 xxx.xxx.217.242

Pokud sedlo sedí, váha problém nebude.

Otlak je kde, u kohoutku? Nebo pod zadníma polštářema?

Není to jen polámaná zimní srst?

Buggyra
Buggyra 17.02.2026, 09:18:16 xxx.xxx.198.226

Může být změnou konformace koně, pokud kůň na zimu opadnul a sedlo je docpané vzhledem k letní kondici, může přestat sedět. Já také musím na zimu podkládat.

Jesie
Jesie 18.02.2026, 11:36:32 xxx.xxx.224.171

Já nechávám kontrolovat každé 3-4 měsíce. Kondice se mění a zrovna vlna v polštářích strašně ráda slehne,takže teď třeba jsem musela poměrně dost docpávat.

Tak určitě bych si pozvala na kontrolu sedláře.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 18.02.2026, 12:04:09 xxx.xxx.27.179

“Sedlo má dlouhodobě, je dokonce na míru upravené.”
Co to znamená? Na míru upravené kdy? Koně ve váze a svalové hmotě kolísají, obzvlášť ti pastevně chovaní, co dělají prd a jejich biorytmus je především pastva a přes zimu stání u balíku. Nicméně pokud se chceme vyvarovat podobným zbytečným problémům, či dokonce nenadálým vysokým výdajům za veta, je fakt dobrá prevence. Já si třeba zvu 2x ročně fyzio, která jezdí ve stylu, co já, je vetka a ještě k tomu sportuje. To je k nezaplacení. Ne jen že mi koně porovná a kontroluje jeho pohybový vzorec, ale dokonce mi řekne, jestli mám volat sedláře nebo to zatím stačí vyřešit alternativně.
Ono s eto zdá jako v daný okamžik výdaj navíc, al enení. Lidé zbytečně šetří na základních potřebách jezdeckého koně (ale třeba Vy nejste ten případ). Já vím, že dřív se to tak nehroilo, otázka v jakém stvau se dožili jakého věku, A hlavěn chovatelé koní dřív měli daleko komplexnější povědomí, to na jejich obhajobu. Ale vývoj a poznatky jdou dopředu a nasí povinností je je následovat ku základnímu welfare našich zvířat.
Teď u nsá ve stáji přestal žrát poncl. Proč asi. Majitelka ho má 3 royk a bylo jí líto vyhazovat za kontrolu zubaře, když se kůň fláká jen na pastvině a vytáhne ho 2x do měísce. No a teď jí hubne, zuby ostrý. A sežeň někoho rychle v zimě na pastevko do bahna. Tohel nepochopíš. 

Pokud necháváte kontrolovat pravidelně, výše uvedené samozřejmě na Vá smeplatí. 

Jesie
Jesie 24.02.2026, 09:46:37 xxx.xxx.224.171
JanaJanaJanaJana:

“Sedlo má dlouhodobě, je dokonce na míru upravené.”
Co to znamená? Na míru upravené kdy? Koně ve váze a svalové hmotě kolísají, obzvlášť ti pastevně chovaní, co dělají prd a jejich biorytmus je především pastva a přes zimu stání u balíku. Nicméně pokud se chceme vyvarovat podobným zbytečným problémům, či dokonce nenadálým vysokým výdajům za veta, je fakt dobrá prevence. Já si třeba zvu 2x ročně fyzio, která jezdí ve stylu, co já, je vetka a ještě k tomu sportuje. To je k nezaplacení. Ne jen že mi koně porovná a kontroluje jeho pohybový vzorec, ale dokonce mi řekne, jestli mám volat sedláře nebo to zatím stačí vyřešit alternativně.
Ono s eto zdá jako v daný okamžik výdaj navíc, al enení. Lidé zbytečně šetří na základních potřebách jezdeckého koně (ale třeba Vy nejste ten případ). Já vím, že dřív se to tak nehroilo, otázka v jakém stvau se dožili jakého věku, A hlavěn chovatelé koní dřív měli daleko komplexnější povědomí, to na jejich obhajobu. Ale vývoj a poznatky jdou dopředu a nasí povinností je je následovat ku základnímu welfare našich zvířat.
Teď u nsá ve stáji přestal žrát poncl. Proč asi. Majitelka ho má 3 royk a bylo jí líto vyhazovat za kontrolu zubaře, když se kůň fláká jen na pastvině a vytáhne ho 2x do měísce. No a teď jí hubne, zuby ostrý. A sežeň někoho rychle v zimě na pastevko do bahna. Tohel nepochopíš. 

Pokud necháváte kontrolovat pravidelně, výše uvedené samozřejmě na Vá smeplatí. 

Nad tím jsem taky hodně přemýšlela a bavila se s lidmi,co trénují koně třeba 50 a více let…prý dřív koně měli víc “uniformní ” postavy,takže opravdu sedlo sedělo na více koní v oddílech,nebyly tak extrémní rozdíly jako teď. A potom ještě podsedlovky  - byly z vlny - filce a prý ,pokud nebyl člověk prase a udržoval v čistotě,tak měli úžasné tlumící vlastnosti. (mimochodem,dneska takovou sehnat je finančně docela masakr)

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 24.02.2026, 10:33:24 xxx.xxx.223.15
»
Odpověď na příspěvek uživatele Jesie z 24.02.2026, 09:46:37

Ano, také jsem viděla filcovky nově prodávat za masakr cenu.

Nicméně stojím si za tím, že dřív chovatel koní měl větší komplexní know-how a pak tedy, jak říkáte, to mě nenapadlo, koně byli asi víc “unifikovaní”. Něco na tom opravdu bude. Svého času jsme jezdila v Kladrubech a tam co se jezdilo na kobylách, co ten rok nezabřezly, tak se sedlo vybíralo podle toho, komu je co pohodlnější, ne co je pohodlné koni. A světe div se, ty kobyly chodily pravidelně a záda cajk. Jako fakt. A při jakékoli nesrovnalosti se fakt volal vet.

Buggyra
Buggyra 24.02.2026, 12:41:29 xxx.xxx.198.226
»

Ha, já mám filcovky z pravé plsti tři nebo čtyři! Nazobala jsem je po bazoši a kde se jaká válela, už jsem ji držela, asi deset let zpět. Teď vůbec koupit filc je drahá sranda, natož hotovou plstěnku.

Teď musím na pokyn trenérky začít jezdit v drezurním sedle, které jsem z plnokrevníka vyřadila poté, co jsem pořídila sedlo na míru, ta drezura je starý Kieffer, výplně v polštářích sedlé a polštáře placaté, polštáře podle sedláře na mého koně neupravitelné, nedocpatelné - protože jsou prostě nízké, a kolem toho kohoutku a té páteře i kdyby se to docpalo na betonovou tvrdost, tak to stejně to sedlo nezvedne dostatečně nad hřbet, takže se budu muset opět uchýlit k předchozí praxi - plstěnka s nalepenými zesíleními z karimatky podél polštářů. Sedlo je v takovém stavu, že sedláři se bohužel už nechce vůbec ho zkoušet upravit (aby se mu to nerozpadlo v ruce, jakože švy, lepení apod.), takže se na to vykvajznu a vypodložím to osvědčeným způsobem, se kterým ten kůň chodil 10 let s většími úspěchy než teď s tím sedlem na míru 😀 A plstěnka bude hrát hlavní roli.

Buggyra
Buggyra 24.02.2026, 12:45:45 xxx.xxx.198.226

No však většina jezdeckých koní “dřív” byly pohrobky vojenských jízdáren nebo dostiháci, až po revoluci se sem dostali koně roztodivných tvarů a také sedláři se měli co učit na západě, aby to stihli obsloužit… Na ty dostiháky jsme taky měli každý svoje služební sedlo, a když tomu či onomu koni něco “nesedělo”, tak se pod to dal beran nebo “gelovka” a šup na pískovku.

kometa
kometa správce
24.02.2026, 12:47:01 xxx.xxx.224.101
»

dřív koně měli víc “uniformní ” postavy,takže opravdu sedlo sedělo na více koní v oddílech

ještě podsedlovky - byly z vlny - filce

Obojí si pamatuji. 

Verun
Verun 26.02.2026, 14:24:03 xxx.xxx.116.186

Když to nesmíte mít “hygienického” vnitřního autistu…už vidím jak tu filcovou podložku týdně peru…😂.dneska jsem sundala z kobyly deku.ta bude jako prase…a podložka to doleští.

Buggyra
Buggyra 26.02.2026, 14:34:53 xxx.xxx.198.226

Filc se nemůže prát, teda pokud to není ten umělohmotný. Rozpojila by se ta vazba a rozpadlo by se to. Dá se to ostříkat hadicí a nechat uschnout, já jsem to vždycky jen učesala rejžákem. Když to začalo vypadat blbě, jako že se to špiní (ten španěl měl fakt mastnou srst…), tak jsem pod to začala dávat normoš podsedlovku. Protože když jsem to kvůli špíně často česala, prostě jsem si učesala kus toho filcu. Možná ty moderní plstěnky jsou nějak povrchově řešené, aby se to nestávalo, no ty staré bohužel.

kometa
kometa správce
26.02.2026, 17:08:58 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 26.02.2026, 14:34:53

Když to začalo vypadat blbě, jako že se to špiní (ten španěl měl fakt mastnou srst…), 

Jsem si vzpomněla - za mého mládí se pod filcovku dával tzv. vi(y)štuch, který nasál pot a špínu.

Buggyra
Buggyra 27.02.2026, 05:30:52 xxx.xxx.110.15

Jojo, vištuch dávat nebudu, jednak nemám dost prostěradel 😀 A za druhé přesně, stále se to hrnulo někde. Na dostizích se vištuchy stále používají - s čísly 🙂 Dostali jsme je i na pony lize.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.