Aktuálně: 2 287 inzerátů271 184 diskuzních příspěvků19 377 uživatelů

Porovnání způsobů chovu

Karel Hudy (neregistrovaný) 18.02.2026, 11:47:09 xxx.xxx.5.51

Jaký druh chovu slepic je nejlepší z hlediska produkce vajec a zdraví slepic. Zajímá mě porovnání podestýlkového chovu, voliérového chovu a volného výběhu. Dalším parametrem co mě zajímá je výskyt nemocí a spotřeba krmiva. Asi pochybuji, že mi zde někdo napíše studii nebo že má chovatel zkušenost se všemi 3 typy chovu, ale nějaké poznatky mi třeba sdělíte a já si to sumíruju z různých zdrojů dohromady.

Bodlinka
Bodlinka 18.02.2026, 14:31:48 xxx.xxx.106.62

opravdu opravdu záleží na konkrétní technologii a zacházení s ní. ve všech bezklecových systémech je kritickým místem počet zanesených vajec a to je souhra použité technologie, osvětlení, větrání a tréningu slepic.

z hlediska nemocí jsou lepší systémy, kde je možné vyhrnovat trus (tzn. voliéra je lepší než podestýlka s rošty a podroštovým prostorem), ale i tady záleží na možnostech a využívání těch možností k větrání haly.

volný výběh, tam jsou takové rozdíly že snad nemá ani cenu dávat to do jednoho nějakého chlívečku. jak vypadá technologie uvnitř haly? jak vypadá výběh? po jak dlouhou dobu turnusu mají slepice výběh k dispozici a využívají ho vůbec ve větším procentu? 

spotřeba krmiva v bezklecových technologiích je všeobecně větší než v kleci, ale spotřeba se dále neliší tím, jestli je to podestýlka nebo voliéra.

honzapm
honzapm 18.02.2026, 19:31:13 xxx:xxx.1e96:f565
»
Odpověď na příspěvek uživatele Karel Hudy z 18.02.2026, 11:47:09

Tady se především napíše Dobrý den, prosím vás, mohu vás požádat, děkuji za váš čas.
To je takové nejen chovatelské gro. 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.