dneska při čištění vemínka jsem kobyle máčkla na struk a ono to cáklo- pro jistotu ještě a z obou. Má je normální, jako nebřezí kobyla 🙃 Jsem úplně zase v tenzi, hned jsem použila nápovědu…hormonální výkyvy, vaječníky, folikuly…blabla…kobyla se chová normálně, nevim, jestli je normální, že má teď od října co dva měsíce 3x za sebou lehké bolení břicha a nechutenství (rozežene se to vždy pastou), stále lehký kotwasser. Chtěla jsem jí přidávat do žrádla Drmek, ale milostivá to nežere, a nechat jí vyšetřit vetem, až pojede okolo, právě na ty vaječníky. No a dneska jsem k mému šoku zjistila i tohle. 🤪
U mojí kobyly jsem tohle zpozorovala před lety a vůbec nic jí není. Na dotyk mívá jeden struk malinko větší než druhý, při stisknutí vystřikne trochu tekutiny. Kobyla na to nijak nereaguje, vemínko se nijak nemění, nehřeje nic. Jak říkám, máme to už roky tak jsem to vnímala jako normální 🙂
U mojí kobyly jsem tohle zpozorovala před lety a vůbec nic jí není. Na dotyk mívá jeden struk malinko větší než druhý, při stisknutí vystřikne trochu tekutiny. Kobyla na to nijak nereaguje, vemínko se nijak nemění, nehřeje nic. Jak říkám, máme to už roky tak jsem to vnímala jako normální 🙂
taky na to nijak nereaguje, vemínko normální, hříbě nikdy neměla(vybírala jsem jí mezi strukama ten ztvrdlej mázek)
z důvodu toho “častého” břišního diskomfortu jsem uvažovala o zkontrolování vaječníků😏
Stávalo se mi totéž u mé staré huculobeganky a přesně v tomhle předjarním období. Po zbytek roku ne. Fakt ale je, že já jsem to u ní zpozorovala až v jejím vyšším věku, tj. 26 let plus, byla obézní a začínal se u ní pomalu projevovat Cushing, vet mi tenkrát řekla, že je prostě metabolicky a hormonálně rozhozená, proto vemínko takhle reaguje, drmek jsem dávala, žrala ho normálně, pomáhalo to na to vemínko, dostávala pak i Metformin na Cushinga, tak se stav trochu upravil, ale holt s věkem to pak šlo už všechno do kopru. Vemínko také bylo normální, beze změn, ne ztvrdlé, normálně se nechala oddojit, bylo jí to příjemné, a aspoň jí to neteklo po nohách. Problémy s trávením a kolikami měla taky, ale ne v takové míře, jak ta Vaše koby. Já jsem to brala tak, že když koni táhne na třicet, musím už počítat s lecčím. Ale předpokládám, že věk koně nebude Váš problém. Pokud vyšetření chystáte, tak je to nejlepší cesta👍!
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 05.03.2026, 15:47:09
Ano, podotýkám, že to bylo v roce 2015+, přiznám se, že detailně už si to prostě nepamatuju, byly to normálně lidské tablety, vím, že jsem jich dávala asi 6 kusů do jádra, možná víc, tohle už prostě nevím. Bylo mi tenkrát vysvětleno, že je to v podstatě lék na obezitu/cukrovku, kobyla IR byla, Cushing se teprve velmi nenápadně rozjížděl, spíš to bylo takový tušení než diagnoza, protože z krve se tenkrát nezjistilo nic, ale kobyla začínala mít typické projevy (špatná, dlouhá až vlnitá srst, která se držela až do července a v srpnu už začla nasazovat zimní v úděsné kvalitě, pak se začla propadat záda a dělat se hladový jámy, atd..) Diagnostikován ofiko pak byl až o nějaké tři roky později, když už nebylo pochyb, vo co tady de. Prednisolon už jsem pak nechtěla, protože koby bylo ke třiceti rokům, krom metabolických projevů přestávala chodit, v posledních dnech už nedávala ani přesun z výběhu do boxu (asi 200m), což byl pro mě signál to ukončit. Kůň, který má metabolická onemocnění, nemůže se pohybovat, tudíž se mu málo pohybují střeva, a ucpává se, a táhne mu na třicet? Bylo to pro mě to nejtěžší rozhodnutí, protože se jednalo o mého koně number one, ale možná právě proto nelituju toho, že jsem jí netrápila dál. Ona si to nezasloužila. Ale to jsme od tématu Verun moc odbočily😊, tohle si jí doufám týkat nebude!