S tím vejce/vajíčko je to asi stejné jako s líná/pelichá, chová/pěstuje….🙈. Ikdyž jsem byla vždy překvapená z pěstírny akvarijních ryb, takže co teď s tím🤣🤣🤣. Prostě chovatelsti je něco mezi atomovou vědou a selským rozumem.
To je pravda, ale ta spojení jsou ustálená, chovají se zvířata, pěstují rostliny, vejce je vejce s pevným obalem, kdežto vajíčko pevný obal nemá (u hmyzu bývají vajíčka v obalu dalším, to už je ootéka) a líná srst, pelichá peří.
Není to nic složitého, jen to chce držet na paměti a používat správně, vyřeší se tím spousta nedorozumění. Pro to asi taky takové názvosloví vzniká.
Jj, těhotná kráva ve mě evokuje taky jinou představu než u vyslovivšího. Taky to nemám rád.
Ale abych byl upřímný, o některých ženách říkám, že jsou březí, zabřezly a tak 🤭 Obvykle v žertu a směrek k dámám, o nichž vím, že to jako žert vezmou.
Jardo, moje doktorka mi málem uvařila kafe, když jsem řekl diastolický krevní tlak. Nemají to lehké, když musí mnohé věty svých pacientů dešifrovat, aby se dostali k problému.
Odpověď na příspěvek uživatele list z 10.04.2026, 11:20:20
o některých ženách říkám, že jsou březí, zabřezly
Tak my veterináři to máme jinak než zbytek populace. Já taky rozporovala dítě, které spolužačku nazvalo krávou (v dobrém, žádná urážka). Tak jsem ji opravila, že když už, tak ji má oslovit “ty jalovice” 😉
Nemyslím si, že by to byla neznalost, ale spíš taková dětinská nedbalost. Taky jsme se na základce čertili, když jsme měli opravenou písemku, včetně pravopisných chyb v jiném předmětu než češtině. Nebo v tom bude prostě ustálený zvyk, jako používání nesprávných cizích slov, já třeba vyskakuju jako čertík z krabičky, když někdo o někom hubeném prohlásí, že je rachitický, to opravuju nekompromisně.
Rachitický má i přenesený význam jako nezdravě či neduživě vypdající. Což hubený člověk obvykle splňuje.
Totéž vejce má zdrobnělinu slovo vajíčko. Za to, že vajíčko má i svou odbornou definici, to zdrobnělé vajíčko nemůže.
Takže zrovna tyto příklady lze použít i lingvisticky a věcně správně, ač snad odborně to úplně v pořádku není. Takže pokud se nebaví zrovna dva odborníci… Jazyk má více vrstev a v obecné mluvě to je naprosto v pořádku.
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 10.04.2026, 21:30:30
Chci-li o někom říci, že je nezdravě hubený, neduživý, vychrtlý, použiju pojem kachektický, či astenický, čímž dokážu vyjádřit i míru neduživosti. Nemusím si k tomu vymýšlet nesmysl, protože řeknu-li, že je někdo rachitický, říkám tím, že nese znaky charakteristické pro rachitis, tedy křivici. Pokud posluchač neví, co ta slova znamenají, použiju výraziva českého.
Co se týče vajíčka, ano, v běžné řeči se používá zdrobněliny, ale tady jsme chovatelé, měli bychom tedy mluvit chovatelskou řečí. Dojde tím k redukci nedorozumění a nesrovnalostí, protože každý chovatel by měl umět a znát základní pojmy.
Aktuální stav: nevím, jak si to vysvětlit, ale včera bylo 5 ks a dnes 7. Minulou neděli se křemelinou a čmelíkostopem preventivně vydezinfikoval celý kurník a od té doby slepice denně dostávají pšenici/granule a kedlubnové listy ve stejném množství. Jediné, co mě napadá je, že jsou to už dva týdny, kdy se do hejna přidaly 4 nové kousky, tak to asi byla reakce na stres. Ať se daří.
Mně tedy přijde, že máte 12 slepic a očekáváte každý den 12 vajec, ale na to prostě nemáte slepice. Hybridky by měly snášet každý den při dobrém krmení, ale ty další na to nemají plemenou příslušnost.
Odpověď na příspěvek uživatele list z 11.04.2026, 13:35:30
Jak říkám, rachitický má přesný význam (křivičný), a pak význam přenesený (nezdravý, neduživý). Pokud druhý význam neuznáváte, tak beru na vědomí, ale ten význam stále existuje.
Cihlová oranžová je taky barva cihel a ne barva z cihel. Bleskově rychlý znamená velice rychlý, ne v přesné rychlosti blesku. Chovatelská řeč, což je termín, kterým operujete (skalpelem očividně ne) Vy, ani neexistuje, přesto přeneseně všichni chápeme, jak jste to myslel.
Prostě přenesený, obecný či zažitý význam je či může být z definice nepřesný. Nám nezbývá, než se s tím nějak vyrovnat. Protože bez nich se dost dobře mluvit ani nedá. Jsou slova s přeneseným či zažitým významem, která se užívají častěji než slova původní, přesnější, odbornější. Část těchto původních slov se pak nepoužívá skoro vůbec a stala se archaickými.
A samozřejmě, máte nárok nemít některá slova rád, mít k nim výhrady nebo trvat na jejich odborném významu, a budete mít v podstatě pravdu. Potíž ale je, že bude mít v podstatě pravdu i protistrana. Protože to slovo má dva významy, odborný a zažitý.
Takže tohle je diskuze o názoru, ne o nějaké objektivní pravdě. A o tom můžeme diskutovat ještě deset let a stejně se ničeho nedobereme.
Vy jste možná chovatel a odborník. Já jsem držitel deseti hybridek a jednoho kohouta. Mých odchovaných cca dvacet kříženek ze mě odborníka neudělá. Takže si budu zdrobňovat po libosti. 🙂
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 11.04.2026, 14:27:02
Ani ty hybridky nenesou každý den. My jsme měli první rok průměr kolem 290 vajec za rok, pak to šlo dolů. Jasně, krmíme statkovými krmivy, nepřisvicujeme, takže by to asi ještě šlo vyhnat výš, ale zas na úkor náročnosti na péči.
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 11.04.2026, 14:44:11
My jsme mívali kdysi dávno hybridky, které vyřazovali z drůbežárny.Řadu let už máme leghornky momentálně od stáří 2 let po báryšni asi 5ti leté. Krmíme pšenici, kukuřici plus nějaké zbytky z kuchyně, tvaroh, jogurt apod. , ale ony si hlavně najdou na zahradě, hnoji,co kde vypadne od králíků nebo co vyhrabou do hnoje a pak se to vyveze. Prostě mají velký prostor, ale také netopíme, nesvítíme. Máme jich 10 většinou se sbírá 6,8 vajec denně, ale někdy jich je i 10 a druhý den třeba 3.Za týden jich je někdy 45 někdy i 60 jak kdy.