Za tři měsíce do konce roku, to stihnou.🙂
Syrové maso - slepice
Milý Tomi, co nejste Tomi - No, budete se - ale asi ne - divit, pro mě jsou informace od Megi přínosný. I tím, že vím jak její slepice žijí, jak jsou krmený a taky jak nesou. Jistě se najdou na světě větší kapacity - megi promine - ale já jsem spokojená s tím, co se od ní dozvím za připomínky.
Megi dík - ten ječmen mě vůbec v té směsi nedocvaknul. Ale mám kousek od nás zdroj, kde krom pšenice mají i kukuřici a i ten hrách. Takže až budu zaběhnutá, zkusím si to nějak třeba vyrábět i sama.
že takové už nikdo neprodává
no jo, prodává - ted asi poslední, od prvního už musí najet na halu, takže ty, co půjdou teď v tom prosinci, to bude asi úplně už něco. Podle místních jsou ty jejich slepice vždy “extrabuřt”
Acher - jak píše Megi, budou to holky do konzervy, budou spíš - podle toho, co vím od místních, v žalostným stavu a - než se zapeřej budou muset bydlíkovat jen v kurníku vzhledem k ročnímu období. Takže tam mi půjde o to, je dostat do té kondice. Ven je dlouho pouštět nebudu moct, zelené v tu dobu moc nebude. Až se zapeří a otuží, tak pochopitelně budou chodit ven, ale do té doby to nepůjde. Pro začátek vím, že v tom chovu dávají sypkou směs, která je dostupná ve vedlejší vesnici v malým balení, takže začátek budou mít, jak jsou zvyklé. Až se ubytujou a uklidněj, začnu jim trochu přidávat. Prvně to pro jistotu vždy vyzkouším o víkendu, abych je mohla dozorovat. Zeleného moc v zimě dostupného nebude, mám nasušené kopřivy, možná - to mě napadá teď stihnu našušit i trochu vojtěšky ještě a hodlám jim klíčit pšenici.
Asi jsem tedy špatně četla, že je to zatím za dosavadní období roku. Tak máte extenzivní državu slípek, zase vám vydrží déle činné, já je mám po čtyřech letech s bezmála 300 vejci za rok vynesené a musím obměňovat 🙂
U nás se vyměńují po částech. Letos se nějaké přivezly, tak se nějaké zabijí a něco zase napřesrok.
Já bych zas nejradši řekla Marušce, aby trochu pauzovala, dává každý, každičký den krásný vajíčko. Tohle mě štve, že to nejde udělat, aby jim člověk tu pauzu nastavil - teda šlo by to, ale to se nenajedí, že jo.
Osobně si myslím, že je divné odsoudit Mifumu za vyšší cenu a pak slepicím dávat méně kvalitní směs + maso.
Mifuma je deklarovaná jako směs doplňková, nikoli kompletní, takže již výrobce předpokládá, že se k ní bude něco přidávat: “Vysoce kvalitní směs jako doplněk krmiva bohatého na bílkoviny”. Ta cena je tam až jako poslední argument, navíc je jasné z výše citovaného, že není zdaleka konečná.
Hlavní “proti” jsou ty antinutriční složky, prostě jednou máme slepice na vejce, tak jim snad nebudeme dávat něco, po čem vejce budou hůř snášet. Resp. něco, to zneefektivňuje jejich trávení nebo využití krmiva. A z čeho soudíte, že navrhovaná směs je méně kvalitní?