Aktuálně: 1 894 inzerátů281 907 diskuzních příspěvků20 124 uživatelů

Druhý králíček

Mlkitto (neregistrovaný) 15.05.2026, 09:28:19 xxx:xxx.30c9:a263

Zdravím, konečně bydlíme v baráku se zahradou, tak přemýšlíme, že našemu ťunťovi, samec 2,5 roku, pořídíme parťáka. Mám dva dotazy. Bylo by pro něj snazší se sžít s králíčkem podobně starým třeba z útulku nebo s mládětem? Za druhé, byl by lepší další samec nebo samička? Náš je kastrovaný. Děkuji. 

Obrázek
kometa
kometa správce
15.05.2026, 09:45:17 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Mlkitto z 15.05.2026, 09:28:19

Samci se vám budou nejspíš rvát. A možná i samice.

Králík je teritoriální tvor a společnost svého druhu úplně neocení.

Anonymní (neregistrovaný) 15.05.2026, 10:19:50 xxx:xxx.30c9:a263
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 15.05.2026, 09:45:17

Takže myslíte, že bude spokojený sám? Vždycky mi přijde, že většina lidí má dva králíky, tak jsem myslela, že to je lepší. Jinak máme křečky, želvy, korely. S nimi problém vůbec nemá. 

acher (neregistrovaný) 15.05.2026, 10:24:34 xxx.xxx.222.196

Ono nejvíce záleží na povaze těch králíků. Máme králíků hodně a tak mladý nechávám pohromadě co nejdéle a pak je, pokud je to možné, rozděluji po dvou. A až nakonec výstaváky po jednom a ty jatečné, podle pohlaví,  do velkých ohrad ve chlívě. Někdy mám mladé pohromadě až do 4 měsíců a neperou se. Někdy už ve dvou měsících musím dát některého jedince samotného do kotce, jelikož ostatní honí a kouše. Jindy mám pospolu dva dospělé samce v jednom kotci a jsou to nejlepší kámoši. A pak mám králíka který nesnese jiného ani ve vedlejším kotci a musím ho dát na samotku úplně mimo králíky. Kdysi jsme i samce kastrovali aby se neprali,ale bylo to úplně jedno. Prali se stejně jako nekastráti.

mlkitto (neregistrovaný) 15.05.2026, 11:03:29 xxx:xxx.30c9:a263
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 15.05.2026, 10:24:34

Náš Barney je mazel. Chodí za náma a chce hladit. Jenomže teď máme tříměsíční miminko a prostě už na něj nemáme tolik času. I když se snažíme každý den se mu chvíli věnovat. Tak jsem myslela, že mu pořídíme parťáka. Jednou jsme ho vzali ke kamarádce. Ta má starší samičku. Ona za ním pořád chodila, ale on se jí spíše vyhýbal a chodil pryč. Tak nevím no. Možná mu bude lépe samotnému. Jinak nám po zemi chodí korely. Jdou i těsně k němu a to mu vůbec nevadí. 

Buggyra
Buggyra 15.05.2026, 11:12:11 xxx.xxx.198.226

Tak jestli máte poblíž nějaký azyl, můžete se zkusit domluvit, že byste vzali nového králíka jen na zkoušku a uvidí se. Ale nejsem si jistá, zda mu druhý králík nahradí hlazení, jestli si králíci nějakou vzájemnou péči o srst dělají a nebo jestli se spolu i mazlí…? To by mě taky docela zajímalo.

kometa
kometa správce
15.05.2026, 11:35:30 xxx.xxx.224.101
Varaxi:

Na dostatečně velkém prostoru se budou vyhýbat. 

Klíčové je slovo dostatečně velký prostor. Jinak souhlas.

Mlkitto (neregistrovaný) 15.05.2026, 11:37:15 xxx:xxx.30c9:a263
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 15.05.2026, 11:12:11

taky mě to napadlo si zkusit nějakého půjčit na pár dní. Nevím, jestli se vyloženě o sebe starají, ale mohli by třeba spolu běhat po zahradě nebo u sebe ležet. 

acher (neregistrovaný) 15.05.2026, 12:24:10 xxx.xxx.222.196

Samice  mláďata i třeba 3-4 měsíční běžně olizují.I někteří sourozenci se navzájem čistí i do dospělosti. Na fotce skoro dvouletí bratři. Byli vedle sebe v kotci a kdykoliv se otevřelo, tak se olizovali.Kdo ví, jak by jim to vydrželo dlouho. Jeden je u nás, druhý už je v jiném chovu.

Obrázek
Janea (neregistrovaný) 15.05.2026, 13:34:54 xxx.xxx.163.38
»
Odpověď na příspěvek uživatele Mlkitto z 15.05.2026, 09:28:19

Spíš bych se ptala na nějakém foru pro pet chovatele králíků. Tady se vám asi odpoví jen chovatelé masných plemen v králíkárnách a tam bude situace poněkud jiná. Přece jenom pet králík má k dispozici více prostoru, více vyžití a jinou péči než králík v kotci v králíkárně.

acher (neregistrovaný) 15.05.2026, 13:40:03 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele Janea z 15.05.2026, 13:34:54

Proč by měl mít králík v králíkárně horší péči než pet králík. Často to bývá i naopak. Kolik jste viděla chovů třeba výstaváků. Oni ti výstaváci musí být v super kondici aby uspěli na výstavách.

Janea (neregistrovaný) 15.05.2026, 14:05:15 xxx.xxx.163.38
acher:

Proč by měl mít králík v králíkárně horší péči než pet králík. Často to bývá i naopak. Kolik jste viděla chovů třeba výstaváků. Oni ti výstaváci musí být v super kondici aby uspěli na výstavách.

Protože znám chov jak v králíkárně, tak v pet králíků. A protože  vím, kolik králík potřebuje prostoru a pohybu, což mu v králíkárně nikdy nemá. Protože jsem měla pet králíka a proto nikdy nebudu mít chov masných králíků v králíkárně,  protože ten omezený prostor považuji za týrání.

Myslím, že už jme spolu na to jednou narazili, kdy jsme přišli na to, že králíci v králíkárně jsou velmi náchylní na potravu, zatímco pet králíci přes různé pamlsky a chyby v krmení na zažívací problémy tolik netrpí. Je to pohybem a prostorem, už můj děda “schlíplého" králíka vyhodil z králíkarny na zahradu, aby se proběhl a většinou to pomohlo.

A myslím, že ten omezený prostor kotce bude mít vliv i na sociální chování králíka. 

Janea (neregistrovaný) 15.05.2026, 14:06:15 xxx.xxx.163.38
acher:

A píšu jinou péči než pet králík, ne horší. 

acher (neregistrovaný) 15.05.2026, 14:23:08 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele Janea z 15.05.2026, 14:05:15

Znala jsem spoustu pet králíčků kteří postpně umírali po nevhodném krmení a nebo nuseli na nejistou operaci. I dost, co byli vypuštěni do přírody. Jak víte, že ti králíci netrpí,že přežijí. Kdo nezná na jakou stravu je králík po tisíciletí adaptovaný , co je pro něj přirozené a cpe mu kde co jen proto, že náhodou hned nepojde, to je stejné jako když se psi krmí marketovkami, zbytky apod. místo masem nebo alespoň kvalitními granulemi. Také na tom přežívají.

Ad. kotce: on je i kotec a kotec.

Xerxova
Xerxova 15.05.2026, 14:23:26 xxx:xxx.f18:7b13

vnučka svému pětiletému kastrovanému králíkovi pořídila na začátku března kámošku (zachráněnou z množírny přes útulek - dospělou odhadem 3-5 let, také kastrovanou).

Nejprve se vyhýbali, pak došlo i na drobné potyčky (krev netekla) - a po měsíci už bez sebe neudělají krok. A rozcapený pan domácí místo koukání na televizi a drbání na pupku od paničky se honí a olizuje a tulí s novou kámoškou… Až ta dvounohá lehce žárlí 😄.  Takže o prázdninách nebudu hlídat jednoho rozcapence, ale dva

Janae (neregistrovaný) 15.05.2026, 15:01:01 xxx.xxx.163.38
acher:

Znala jsem spoustu pet králíčků kteří postpně umírali po nevhodném krmení a nebo nuseli na nejistou operaci. I dost, co byli vypuštěni do přírody. Jak víte, že ti králíci netrpí,že přežijí. Kdo nezná na jakou stravu je králík po tisíciletí adaptovaný , co je pro něj přirozené a cpe mu kde co jen proto, že náhodou hned nepojde, to je stejné jako když se psi krmí marketovkami, zbytky apod. místo masem nebo alespoň kvalitními granulemi. Také na tom přežívají.

Ad. kotce: on je i kotec a kotec.

Necháme toho, prostě pet chov a chov králíkárnách je nesrovnatelný.  Oboje funguje, ale oboje je natolik odlišný, že bych rady od jednoho k druhému brala spíš jako okrajové nebo spíš jako inspiraci a ptala se někoho, kdo chová stejně.

acher (neregistrovaný) 15.05.2026, 15:55:21 xxx.xxx.222.196

To si myslí jen lidé. Ti králíci jsou stejní. Rozdíl je jen ve velikosti.

že králíci v králíkárně jsou velmi náchylní na potravu, zatímco pet králíci přes různé pamlsky a chyby v krmení na zažívací problémy tolik netrpí. Je to pohybem a prostorem, už můj děda “schlíplého" králíka vyhodil z králíkarny na zahradu, aby se proběhl a většinou to pomohlo

Ono to pomohlo ani ne pohybem, ale hlavně změnou složení krmení. Na té zahradě neměli žádné zrniny, hlavně ječmen, jelikož tím chovatelé krmili nejvíce a čím více ječmene, tím lepší přírůstky, ale měli jen trávu, tudíž vlákninu a ta je nejdůležitější.Krmit pet králíka stejně jako se krmili králíci na maso, tak dopadne úplně stejně bez ohledu na to ,kolik má pohybu a naopak.

Varaxi
Varaxi 15.05.2026, 16:29:34 xxx.xxx.129.250

Ono bude klíčové sehnat k mazlicímu králíkovi taky mazlíka. A to bude problém poznat, jestli je to mazel, sólista nebo šikanátor. 

Ale pokud máte plán B, tak to za pokus asi stojí. 

Xerxova
Xerxova 15.05.2026, 16:35:59 xxx:xxx.f18:7b13
Varaxi:

Ono bude klíčové sehnat k mazlicímu králíkovi taky mazlíka. A to bude problém poznat, jestli je to mazel, sólista nebo šikanátor. 

Ale pokud máte plán B, tak to za pokus asi stojí. 

to se podle mě moc poznat nedá - donesli si bázlivou králičku bojící se úplně všeho (včetně ruky) - a dneska je to suverén, který je kontaktní a mazlící. Jen hladká podlaha jí nejde (neznala a bála se), ale i tam dělá pokroky (a všude má zatím staré běhouny, aby měla možnost se dostat tam, kam chce).

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.