Co je intenzivní chov.
Jak dlouho vydrží samice v intenzivním chovu? Je 3 roky hodně? Jde o novozélandské plemeno.
Jak dlouho vydrží samice v intenzivním chovu? Je 3 roky hodně? Jde o novozélandské plemeno.
Co je intenzivní chov.
Napadla mě stejná otázka.
Matně si pamatuji, že v opravdu intenzivních chovech mají samice i šest vrhů do roka. A pak samozřejmě dlouho nevydrží.
Proto jsem se ptala, jestli se dočkáme odpovědi. Jelikož v opravdu intenzivním chovu s turnusovým připouštěním těch vrhů může mít i 11.
A to jsem si myslela, že s těmi šesti vrhy jsem to přepálila.
Opravdu jedenáct? Měsíc březosti, měsíc do odstavu. Ale už si to opravdu nepamatuju.
Běžně se odchovává 8-9 vrhů, ale opravdu intenzivní chov se připouští po porodu a mláďata se odstavují v 25 - 26 dnech, ale to ty samice vydrží tak 2 roky.
Doma připouštím většinou 3x, max. 4x a to mně samice vydrží i 7 let.
Jasně, teď se mi to vybavuje. Že připouští druhý den po porodu. Pak už to vychází.
Ale je to strašlivý ☹️ . Já si vždycky představím lidstvo v pozici těch zvířat, že by tady nějakej mimožemšťan nás takhle pěstoval…………. ☹️
Jsem si vzpomněla, jak bývalý kolega po návštěvě kuřecích jatek povídal.
Až k nám přiletí mimozemšťani a budou dělat totéž - na začátku živí lidi, na konci úhledné balíčky.
Holt je to průmysl. Lidí je hodně a chtějí jíst.
Já taky nejsem vegetarián. Ale králíky mám od kolegyně z malochovu.
Lidí je hodně a chtějí jíst.
jako masožrout chápu, ale nemusíme sakra žrát jako prokopnutý každý jídlo maso.
A proč ne, maso se dá produkovat různě.
Zrzavci:Lidí je hodně a chtějí jíst.
jako masožrout chápu, ale nemusíme sakra žrát jako prokopnutý každý jídlo maso.
Však já ho taky nejím denně.
Teď už i v jídelně vaří podle nových norem méně “masitě”. Ale dříve bylo maso skoro každý den. A když začaly prázdniny, byl ze mě na 2 týdny vegetarián.
Jasný, to byla takovej výkřik obecně. Mně je těch zvířat hrozně líto. Žijí ve vězení, v miniaturním vězení, nemůžou se proběhnout, samice furt nakrytý, roděj………. produkujou ☹️ Nejím králičí maso nejen z toho stejnýho důvodu jako koňské - jsou to moji kamarádi, ale taky pro tu hrůzu v jaký žijou a jak žijou……….. my lidi jsme prostě s prominutím xindl.
Podmínky chovu záleží na tom odkud to zvíře je.
No jasně, to chápu.
Na farmě, kam jsem jezdila já, měli králíci výběhy. Pro mě je prostě králíkárna pro sprintera málo, no.
Tak kuřata jsou na tom podstatně hůř, zase řada lidí by kuře ze dvora, s pořádným výběhem, nejedla. Nechutnalo by jim.
Všechno záleží na zdravotním stavu samice . Připouštím dvakrát do roka a samice mívají devět a více mladých . Stářím jsou vrhy menší . Některé jsou v chovu dva a půl roku některé déle . Měl jsem samce v chovu i pět let .
Pokud jsou samice a samci v dobrém zdravotním a výživovém stavu, tak vůbec nemají méně mladých. Mám u středních plemen běžně 8 mladých i u samice šestileté. Letos se mně narodilo u pětileté samice a šestiletého samce 15 mladých. Dobré samice a samce mívám v chovu běžně 6,7 let. Po nejstarším samci byla mláďata ještě v 9ti letech. Hodně to záleží na genetickém základu. Také si do chovu nechávám samice hlavně od starších rodičů, kteří jsou plodní,zdravý, tam je totiž to kvalitní genetické založení. Pokud musím vyřadit samici ve dvou, třech letech, tak po takové do chovu nic nenechávám.
Máte pravdu že na genetickém fondu hodně záleží a do chovu je třeba vybrat to nejlepší . U mě se snižoval počet mláďat stářím o jedno nebo dvě. Nikdy ne razantně . Chovám křížence německého strakace a tam mám vždy početné vrhy , běžně devět a více .
Tak NoS je velké plemeno, ta mají více mladých. Mám Al a Ha mají v dospělosti váhu do 4 kg, to NoS je 2x větší, tak tam není problém 10 i více mladých.