Aktuálně: 2 311 inzerátů289 568 diskuzních příspěvků20 896 uživatelů

Starček v pastvě

Anonymní (neregistrovaný) 06.07.2026, 22:22:49 xxx.xxx.187.3

Ahoj, dělali jsme jednomu koni u nás testy a vyšly špatně jaterky. Nebyla dělaná biopsie, ale na pastvině se objevil starček a vylučovací metodou vet dospěl k závěru, že nejvíc pravděpodobné je to, že kůň starček spásl. Špatné testy jsou již od ledna, teď se to uzavřelo s tímto závěrem, že po celkové revizi managementu koně je to právě nedávno nalezený starček. Ostatní koně však nevykazují žádné známky nepohody a na pastvině se pase dál. Prý to koně při dostatku jiné trávy nežerou, čili riziko je malé - dle rad známé. Jakou máte zkušenost vy? Pastvina má několik hektarů na cca 5 koní a stojíme před otázkou, jestli ji zavřít a začít mýtit nebo jestli koně mají rozum a vyhnou s etomu.

Varaxi
Varaxi 07.07.2026, 08:30:25 xxx.xxx.129.250

Máte dvě možnosti. Buďto ten kůň skutečně spásl starček, pak se mu evidentně nevyhnou. Nebo má špatná játra z jiného důvodu, pak se mu evidentně vyhnou i v tom suchu, kdy nic nerostlo, když jiný kůň problém nemá. 

Uzavřít pastvinu a redukovat starček má smysl, pokud máte koně kam dát, máte obavy z rozšiřování té byliny a potřebujete razantní zákrok, pastvina potřebuje odpočinout atd. 

Pokud nemáte možnost přesunu koní nebo stav pastviny není nějak kalamitní, holt vemte do ruky vypichovátko, pastvinu projděte a ručně tu mrchu likvidujte. A za týden zas. Pořád, dokud tam bude. A zjara opět, až začnou klíčit nové rostlinky. Určitě je dobré se jí zbavit, ať má ten kůň problém z čehokoli. 

Za mě je divné, že to má jen jeden kůň a že je to od ledna. To jsou ti koně na té samé pastvině od ledna? Můžete zaručit, že to nemá ze sena? Tam koně mají menší možnost si vybírat. 

Jasné, může to být ze starčku v pastvině, vyloučené to samozřejmě není. Jednak koně jsou různě citliví, jednak jsou i různě pažraví, takže se klidně stát mohlo. Jen se mi to nezdá jisté. 

Anonymní (neregistrovaný) 07.07.2026, 10:49:35 xxx.xxx.187.3

ti koně jsou na této pastvině od února/března. Postiženého koně jsme odělili, ale starček jsem nyní našli na dané pastvině i čerstvě ukousnutý. Byť je červenec a má to být hořké. V seně to mohlo být a nemuselo, nicméně seno bylo pěkné a i když ho rozbalíme, tak jsme v něm nikd ynic nenašli….

Horsana
Horsana 11.07.2026, 09:41:24 xxx.xxx.234.195

Hucule mi starcek zrali, teplasi nie.

Ale rastol iba na jednom mieste, par rastlin. Ukusovali kvety.

Coudas (neregistrovaný) 11.07.2026, 11:45:55 xxx:xxx.74e8:98c8

Asi záleží, jak který kůň. Od 2018 mám na 2 ha pastvině také straček, tři místá takový větší. Tenkrát psali, že se má vytrhavat i s kořenem, tak jsem vytrhala. Jde to poměrně snadno. Tenkrák byl od toho asi 3 roky pokoj. Naši koně to nežerou, nicméně poslední 2 roky byla louka v pronájmu a nájemkyně byla starčekem posedlá, tak ho údajně likvidovala. Letos je ho tam mraky, tak jsem dnes hektar vytrhala, to co bylo opasený, a něco málo v trávě, to jde trochu hůře, ale jde. Takže ani vytrháváním se ho nejde zbavit, ještě možná selektivní herbicid. V seně může být také, předloni jsem si “musela” koupit zpět naše seno, protože nájemkyně v něm starček údajně našla (podle fotky to mohlo být dalších 10 kytek) a její kůň se údajně “otrávil”, což se projevilo prý v kopytech. Ale tohle nemám ničím podložené, prostě jen jeden má zlušenost takovou, druhý jinou. Do balíku nevidím, a na 30 ha kytku jen tak nezlikviduju. Takže má zkušenost - já s tím problém u cca 20 koní nemám, nájemkyně u 1 ano. 

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 11.07.2026, 17:31:11 xxx.xxx.201.16

Tak u nás se tím bohužel jeden kůň otrávil. Udělali jsme tedy pak nálet a každoročně to vyškubáváme. Máme obrovské Pastviny a je to samozřejmě boj s větrnými mlýny a oni to bohužel žerou. Mohou to žrát na jaře, kdy to ještě není hořký a když to trháme tak nacházíme i velké kusy sežrané z velké části. U toho starčeku na rozdíl od jiných jedovatějších rostlin je průšvih, že závažné projevy se mohou objevit až hodně pozdě. Takže vy si ve své podstatě můžete trávit dlouhodobě koně a ani o tom nevíte a najednou buch. Shodou okolností jak píše horsana, ten postižený kůň jak ho zmiňuje, byl hucul. Takže za mě asi se z toho nemá smysl hroutit, ale zase nad tím mávat rukou….. a to prostě nevidím jako šťastné řešení. U nás se tedy onehdy začal postižený kůň léčit a snažíme se vždy udělat nálet před odkvetenim. A někteří majitelé dělají pravidelně kůru na podporu činnosti jater. Krevní testy pak nedělal nikdo, ale vyloučit se, že toho humusu nemá víc někdo další, se vyloučit nedá.  

Coudas (neregistrovaný) 13.07.2026, 17:51:03 xxx:xxx.52fc:1dc7

Tak ode mě ještě dnes naposled… dotrhán druhý hektar, ale nechala jsem tam jedno místo, které jsem nevytrhala. Na kytkách jsou mraky motýlů a včel, to je mi líto jim to sebrat. Tak uvidím příští rok, jestli to má nějaký efekt, jestli toho i po vytrhání zas bude hodně, tak asi jedině zorat 🫣. No aspoň mám další důvod, krom zákazu od MVDr, proč neustajovat cizí koně 👍

Obrázek Obrázek Obrázek
JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 13.07.2026, 19:09:20 xxx:xxx.6edd:6000

To jsem pak určitě dejte. Mě by to určitě zajímalo, jak se jeden takový trs dokáže rozšířit do prostoru. My jsme to vytrhávali, protože to bylo úplně všude po všech pastvinách a měli jsme strach, že za rok dva tři by se tam nedalo pást vůbec. A jak jsme to letos vytrhávali, trhali nám to z rukou, takže vůbec není pravda, že to ty koně nežerou. Opravdu velmi čerstvá zkušenost.

Coudas (neregistrovaný) 13.07.2026, 19:21:39 xxx:xxx.dddb:c9e7

Vzhledem k tomu, že poslední dva roky to bylo  horečně vythávano, a přesto to letos bujaře vyrostlo, jsou dvě možnosti. Buď to vythávano nebylo, jak mi bylo tvrzeno, nebo vytrhavání rozšiřování nezabraňuje.  Víc k tomu už psát nebudu. 

PS: pro Jana na xtou…. No, radši nic.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 13.07.2026, 20:41:55 xxx:xxx.dc40:a417

Já se Vám, Couďas úplně divím, kde se vlastně vzalo to Vaše opovrhování mojí osobou 😀

No ale tak radši taky nic, budeme dělat, že se tu vůbec nevidíme, jak už jsem Vám kdysi radši napsala v interní poště 😀

Coudas (neregistrovaný) 13.07.2026, 21:10:50 xxx:xxx.dddb:c9e7

Ano, to se divte, asi, jako většina, si vlastně ani nepamatujete, co komu kde píšete. Těžko komunikovat s někým, kdo zkušenosti ostatních znevažuje, když se mu nehodí do krámu. Proč se tedy svého “slibu” nedržíte… třeba se pak nebudete divit. Nebo si třeba prečtěte mou knížku, pak spoustu věcí pochopíte. Ale těžko budete číst slátaninu někoho, jehož názory jsou vám protivné, že jo, to naprosto chápu. 

Coudas (neregistrovaný) 21.07.2026, 13:09:34 xxx:xxx.4c64:229

Doplním k rozšiřování. Pastvinu máme 13 ha velkou, rozdělenou na dvakrát 2.5 ha potokama, a zbytek kolem farmy. Starček za celou dobu (počítám od r.2018) je stále jen na jedné části, která je na písku, a ve třech “flecích” (to, co jsem psala výše, že jsem trhala), byly menší, pak nebyly skoro žádný, letos poměrně velký.  Včera jsem vytrhla jednu 1 rostlinu na pastvině u osloponího gangu, která je kousek od silnice, kde je starčeku mraky. Na tomto kousku pastviny je zas pro změnu mokro, a problém s pryskyřníkem, tedy jen s tím, že ho tam je nepočítaně. Po okolí je starčeku poměrně dost, na haldách po uhelném doku v Polsku ještě více, takže se má odkud stále šířit. Tolik za mě vše.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 04.08.2026, 21:51:25 xxx:xxx.e23b:70e2

Krevní testy (několikrát za sebou), únava, neochota k práci, apatie, postupné hubnutí i při normálním příjmu krmiva, propadlé svaly, průzkum pastviny. Ano, připouštím, nebyla dělaná biopsie. Ale starček se v pastvině nevyskytoval málo a byl nalezen požraný. A mohl být už i v seně, u nás v kraji se vyskytuje s klimatickou změnou dost a zjistila jse, že to řada zemědělců neřeší.

Coudas (neregistrovaný) 06.08.2026, 13:36:19 xxx:xxx.92ef:2bf3
»
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 04.08.2026, 21:51:25

Navrhnete zemědélcům řešení? Znáte ho?

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.