Ahoj, dělali jsme jednomu koni u nás testy a vyšly špatně jaterky. Nebyla dělaná biopsie, ale na pastvině se objevil starček a vylučovací metodou vet dospěl k závěru, že nejvíc pravděpodobné je to, že kůň starček spásl. Špatné testy jsou již od ledna, teď se to uzavřelo s tímto závěrem, že po celkové revizi managementu koně je to právě nedávno nalezený starček. Ostatní koně však nevykazují žádné známky nepohody a na pastvině se pase dál. Prý to koně při dostatku jiné trávy nežerou, čili riziko je malé - dle rad známé. Jakou máte zkušenost vy? Pastvina má několik hektarů na cca 5 koní a stojíme před otázkou, jestli ji zavřít a začít mýtit nebo jestli koně mají rozum a vyhnou s etomu.
Máte dvě možnosti. Buďto ten kůň skutečně spásl starček, pak se mu evidentně nevyhnou. Nebo má špatná játra z jiného důvodu, pak se mu evidentně vyhnou i v tom suchu, kdy nic nerostlo, když jiný kůň problém nemá.
Uzavřít pastvinu a redukovat starček má smysl, pokud máte koně kam dát, máte obavy z rozšiřování té byliny a potřebujete razantní zákrok, pastvina potřebuje odpočinout atd.
Pokud nemáte možnost přesunu koní nebo stav pastviny není nějak kalamitní, holt vemte do ruky vypichovátko, pastvinu projděte a ručně tu mrchu likvidujte. A za týden zas. Pořád, dokud tam bude. A zjara opět, až začnou klíčit nové rostlinky. Určitě je dobré se jí zbavit, ať má ten kůň problém z čehokoli.
Za mě je divné, že to má jen jeden kůň a že je to od ledna. To jsou ti koně na té samé pastvině od ledna? Můžete zaručit, že to nemá ze sena? Tam koně mají menší možnost si vybírat.
Jasné, může to být ze starčku v pastvině, vyloučené to samozřejmě není. Jednak koně jsou různě citliví, jednak jsou i různě pažraví, takže se klidně stát mohlo. Jen se mi to nezdá jisté.
ti koně jsou na této pastvině od února/března. Postiženého koně jsme odělili, ale starček jsem nyní našli na dané pastvině i čerstvě ukousnutý. Byť je červenec a má to být hořké. V seně to mohlo být a nemuselo, nicméně seno bylo pěkné a i když ho rozbalíme, tak jsme v něm nikd ynic nenašli….