Zajímalo by mě něco od zkušenějších chovatelů papoušků konžských, jak u vás vypadá období, kdy se u konžského výrazně mění hormonální chování s příchodem puberty? Mám na mysli hlavně změny v teritoriálním chování a vazbu na jednoho člověka, jestli je na toto problémový. Změní se případně toto chování po proběhlé pubertě? Díky, J.
Zdravím, tak před tím než jsem si pořídil mládě ručně dokrmené a ještě já sám jsem si ho dokrmoval asi 1měsíc, tak jsem zjišťoval informace a všude se uvádí, že je to druh bezproblémový a prý se nefixuje na jednoho člena rodiny. Ale pak přišla puberta, vše probíhalo v normě, ale já se otočil na přítelkyni a z ničeho nic jsem slyšel, jak ze svého stojanu se vznesl a věděl jsem, že mi přistane na rameni a tak i bylo, ale tento krát s rozdílem, že v blesku rychle se mi zakousl do ucha a blesku rychle odletěl na své místo. Cítil jsem bolest jako hrom a jak teče proudem krev, no musel jsem na pohotovost na sešití. Prostě žárlil, ale smůla, už se mu nedalo důvěřovat a šel do chovu. Moje zkušenost s konžským. Zappe
Děkuji za sdílení zkušenosti, Zappe. To s tím uchem musel být opravdu hodně nepříjemný zážitek. Zajímalo by mě ještě, jestli jste u něj pozoroval nějaké výraznější změny už před tím útokem například větší teritorialitu, ochranářství vůči vám nebo postupné vytěsňování ostatních členů rodiny. A hlavně, myslíte, že kdyby se toto období podařilo zvládnout bez takového incidentu, mohlo se jeho chování po pubertě zase částečně srovnat, nebo už byla ta vazba na vás natolik silná, že by problém přetrvával?
Ptám se hlavně proto, že bych nerad zaměňoval pubertální/hormonální období za trvalý povahový rys. Každopádně vaše zkušenost je pro mě určitě varováním, že ani u jinak bezproblémového konžského není radno podobné projevy podceňovat.
Zdravím, žádné změny…jen rychlý přílet, útok a zpět na svůj stojan. No a to pubertální/hormonální období:
- Puberta představuje zlomovou životní změnu. Začíná si uvědomovat svou sílu, testuje hranice, co si může k majiteli dovolit, a snaží se měnit své postavení v rodině. Projevuje se náhlá ignorace povelů, teritoriální obrana klece, kousání oblíbeného člověka. Nesmí se polevit v pravidlech.
- Jakmile papoušek projde pubertou, nastává hormonální období, dospělost. Od té chvíle bude v pravidelných intervalech “upadat” do toku. Krmí hračky nebo vaše prsty vyvrženou potravou, intenzivně křičí a útočí na lidi, které vnímá jako soky.
Takže, asi když se vydrží puberta, tak by to mohlo být OK, ale nevím, kdo by chtěl dál riskovat další útok(5stehů) a navíc může být i horší (děti nebo oči)! Takže mé rozhodnutí bylo jasné. Zappe