Aj keď používanie kremeliny sa v chovateľských kruhoch spomína ako jedno z účinných opatrení a nikde som nečítala výstrahy pre opatrné používanie tohto prostriedku, nešlo mi do hlavy, že keď kremelina reže bunky roztočov, na moje bunky nepôsobí podobne?
Spýtala som sa AI, odpoveď bola takáto: "Áno, pri extrémnej neopatrnosti alebo pri použití nesprávneho druhu môže mať kremelina vážne a dokonca doživotné následky." A ako to zhrnula deailnejšie?
1. Riziká pre pľúca (Najvážnejšia hrozba) Mechanizmus, ktorým kremelina reže panciere hmyzu, funguje rovnako deštruktívne aj na mäkké tkanivá v ľudskom tele.
Dočasné podráždenie: Jednorazové vdýchnutie prachu spôsobí suchý, dráždivý kašeľ, pálenie v hrdle a dýchavičnosť. Telo sa snaží ostrých častíc zbaviť vykašliavaním.
Doživotné následky (Silikóza): Toto je najväčší strašiak. Ak by človek (často v snahe ušetriť) kúpil priemyselnú alebo bazénovú kremelinu, ktorá obsahuje toxický kryštalický kremík, vystavuje sa obrovskému riziku. Tieto kryštalické častice sa zapichnú hlboko do pľúcnych mechúrikov. Imunitný systém ich nedokáže zničiť, a tak ich obalí jazvovým tkanivom. Pľúca postupne tuhnú a strácajú kapacitu. Silikóza je neliečiteľná, trvalá a môže sa zhoršovať aj roky po ukončení kontaktu s prachom.
Chronická bronchitída: Aj pri bezpečnejšej (amorfnej) potravinárskej kremeline platí, že ak ju chovateľ roky pravidelne rozprašuje a vdychuje bez ochrany, mechanické dráždenie pľúc vedie k chronickým zápalom a trvalo zníženej funkcii dýchania.
2. Riziká pre oči Kremelina je v podstate mikroskopický sklený prach. Ak sa zvírený oblak dostane do očí (napríklad pri prievane počas čistenia kurníka), okamžite z nich vytiahne slzy a extrémne ich vysuší. Pri prirodzenom reflexe – žmurkaní alebo pretieraní očí rukami – môžu ostré hrany spôsobiť drobné škrabance na rohovke (mikroodreniny). V ťažších prípadoch to môže viesť k zápalom alebo k problémom so zrakom.
3. Riziká pre pokožku Keďže kremelina dokáže nasať obrovské množstvo tekutín a tukov, pri dlhšom kontakte s holými rukami doslova vysaje z pokožky všetku vlhkosť a prirodzené ochranné oleje. Výsledkom je popraskaná, boľavá a olupujúca sa koža. Na rozdiel od pľúc to však nezanecháva doživotné následky a pri správnom ošetrení sa koža zregeneruje.
Ako dochádza k najhorším chybám v praxi? Problém zvyčajne nenastane, ak chovateľ raz za čas nasype trochu prášku vonku na dvor.
Riziko stúpa prudko nahor v týchto typických situáciách:
Rozprašovanie v uzavretom priestore: Vyhadzovanie hrstí suchého prášku priamo na steny a strop kurníka, pričom človek stojí dnu a mrak prachu nemá kam uniknúť.
Zametanie nasucho: Keď sa stará podstielka, v ktorej je usadená kremelina, na jeseň alebo na jar nasucho zametá a vypratáva z kurníka von.
Falošný pocit bezpečia: Spoliehanie sa na to, že „veď je to len neškodný prírodný doplnok“, čo vedie k úplnému ignorovaniu kvalitných respirátorov (FFP2/FFP3) a ochranných okuliarov.
No, zvedavče - děkuju za upozornění. Já jsem tak někde narazila na upozornění, že není od věci rouška nebo tak, ale ………. nějak jsem se tím nezabývala, páč ……….to přece stopro v roušce nikdo nedělá…
Rozhazuji po kurníku a stojím vprostřed kurníku a dýchám to 😀 Asi nebudu mít jednou za měsíc zase takové následky jako bourači azbestu, ale riziko si samozřejmě uvědomuji. Pracuji ve dřevozpracujícím závodě, kde máme vyjmenované riziko výskytu dřevního prachu, tak se to hádám ztratí…
Ale nutno podotknout, že rozhazuji vždy tak, aby do kurníku v tu chvíli pár hodin žádná slepice nešla. Tj. v časném odpoledni, kdy už jsou vejce snesena a dámy jsou rozprostřeny po pochůzkách. Sice mají dámy podstatně menší životnost než já, tak ty jejich plíce zase tolik kapacity nepotřebují, ale netřeba jim život ztěžovat (i když, když je vidím při popelení, asi se to taky ztratí..).
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 28.08.2026, 11:56:51
no já asi-když si vzpomenu, taky budu , plus si teda vezmu něco na oči, vzhledem k tomu, že jedno oko tupozraké, takže kdybych si poškodila to druhé budu v háji. Kurník je malý, takže… jo provedu, děkuju za upozornění.
I my právě říkali v krámku, že ať zatím křemelinu nedávám, když tam mám kuřátka.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 28.08.2026, 12:10:31
Vzhledem k tomu, že některé ty naše baryšni jsou i šestileté a není na nich vidět, že by jim to nějak vadilo, tak asi ne. Ale také čistíme a vysypáváme když jsou slepice na zahradě a hned tam nejdou.
No vždyť se jim to běžně sype do popelišť 😀 Takže přítomnost křemeliny v podestýlce (u mě i v kukaních) je zrovna zanedbatelný detail. Když se ta slepice několikrát týdně v tom prachu s křemelinou “vykoupe” vrtošivě ho rozhazujíc kolem sebe, nadýchá zdaleka nejvíc.
Ale výhody očkování - ééé křemeliny - jasně převyšují jejich zápory 🙂
tak ja už nejaký čas dávam len Sandeziu - na dezinfekciu, lebo mala som minulý rok čmelíky aj s kremelinou a Exolt to vyriešil…navyše, okrem mojich pochybností ohľadne vdychovania - nakúpila som väčšie množstvo kremeliny raz na začiatku a začalo sa to míňať
pri čistení kurína používam už dlhšiu dobu minimálne rúško aj kvôli možným choroboplodným zárodkom z trusu, mám dosť chronických problémov s pľúcami, a aj teraz si liečim zápal pľúc
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 28.08.2026, 14:47:02
To jo, ale já teď řeším, že až přijdou ty novy konzeratoristky (tedy nahatý slepice určený spíš do konzerv), tak ty nějakou dobu z toho kurníku nevylezou, jak jsem si tak načetla. A i je tam člověk pochopitelně musí nechat zvyknout, tak právě si říkám, že v tu dobu se tam pohybovat budou, asi nebudou jen hřadovat. No tak aby jim to nevadilo?
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 29.08.2026, 11:46:31
Sandezia - dobře, díky, podívám se. Já až vrátím ty odchovaný kuřátka, tak chci kurník pořádně vyčistit a vydesinfikovat před příchodem konzervantoristek. A tohle mě právě zaseklo.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 29.08.2026, 12:38:32
Můžu vám jen napsat, co bych udělala já. Po odchodu těch kuřat bych ten kurník vystříkala nějakým sprejem proti čmelíkům, pokud z nich máte obavy a slepice nastěhovala až po té, bez vysypávání.
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 29.08.2026, 13:55:29
Jo, takhle přesně to mám v plánu. totál vyklidit - pokud počasí dovolí, což by asi mělo, vezmu to uvnitr hadicí, vystříkám, vyndám hřady, snáškový místa.
co vnitřek výběhu? Mám vyklidit tu mulčovací kůru a dát novou? Mimochodem, to se zatím fakt celkem osvědčuje. Jsou v suchu, můžou si v tom hrabat /přihazuju ořechový listí po hromádkách, aby se zabavili/