Aj keď používanie kremeliny sa v chovateľských kruhoch spomína ako jedno z účinných opatrení a nikde som nečítala výstrahy pre opatrné používanie tohto prostriedku, nešlo mi do hlavy, že keď kremelina reže bunky roztočov, na moje bunky nepôsobí podobne?
Spýtala som sa AI, odpoveď bola takáto: "Áno, pri extrémnej neopatrnosti alebo pri použití nesprávneho druhu môže mať kremelina vážne a dokonca doživotné následky." A ako to zhrnula deailnejšie?
1. Riziká pre pľúca (Najvážnejšia hrozba) Mechanizmus, ktorým kremelina reže panciere hmyzu, funguje rovnako deštruktívne aj na mäkké tkanivá v ľudskom tele.
- Dočasné podráždenie: Jednorazové vdýchnutie prachu spôsobí suchý, dráždivý kašeľ, pálenie v hrdle a dýchavičnosť. Telo sa snaží ostrých častíc zbaviť vykašliavaním.
- Doživotné následky (Silikóza): Toto je najväčší strašiak. Ak by človek (často v snahe ušetriť) kúpil priemyselnú alebo bazénovú kremelinu, ktorá obsahuje toxický kryštalický kremík, vystavuje sa obrovskému riziku. Tieto kryštalické častice sa zapichnú hlboko do pľúcnych mechúrikov. Imunitný systém ich nedokáže zničiť, a tak ich obalí jazvovým tkanivom. Pľúca postupne tuhnú a strácajú kapacitu. Silikóza je neliečiteľná, trvalá a môže sa zhoršovať aj roky po ukončení kontaktu s prachom.
- Chronická bronchitída: Aj pri bezpečnejšej (amorfnej) potravinárskej kremeline platí, že ak ju chovateľ roky pravidelne rozprašuje a vdychuje bez ochrany, mechanické dráždenie pľúc vedie k chronickým zápalom a trvalo zníženej funkcii dýchania.
2. Riziká pre oči Kremelina je v podstate mikroskopický sklený prach. Ak sa zvírený oblak dostane do očí (napríklad pri prievane počas čistenia kurníka), okamžite z nich vytiahne slzy a extrémne ich vysuší. Pri prirodzenom reflexe – žmurkaní alebo pretieraní očí rukami – môžu ostré hrany spôsobiť drobné škrabance na rohovke (mikroodreniny). V ťažších prípadoch to môže viesť k zápalom alebo k problémom so zrakom.
3. Riziká pre pokožku Keďže kremelina dokáže nasať obrovské množstvo tekutín a tukov, pri dlhšom kontakte s holými rukami doslova vysaje z pokožky všetku vlhkosť a prirodzené ochranné oleje. Výsledkom je popraskaná, boľavá a olupujúca sa koža. Na rozdiel od pľúc to však nezanecháva doživotné následky a pri správnom ošetrení sa koža zregeneruje.
Ako dochádza k najhorším chybám v praxi? Problém zvyčajne nenastane, ak chovateľ raz za čas nasype trochu prášku vonku na dvor.
Riziko stúpa prudko nahor v týchto typických situáciách:
- Rozprašovanie v uzavretom priestore: Vyhadzovanie hrstí suchého prášku priamo na steny a strop kurníka, pričom človek stojí dnu a mrak prachu nemá kam uniknúť.
- Zametanie nasucho: Keď sa stará podstielka, v ktorej je usadená kremelina, na jeseň alebo na jar nasucho zametá a vypratáva z kurníka von.
- Falošný pocit bezpečia: Spoliehanie sa na to, že „veď je to len neškodný prírodný doplnok“, čo vedie k úplnému ignorovaniu kvalitných respirátorov (FFP2/FFP3) a ochranných okuliarov.