Aktuálně: 2 388 inzerátů292 027 diskuzních příspěvků21 304 uživatelů

Kurník - který?

Zrzavci
Zrzavci 05.08.2026, 16:35:45 xxx:xxx.65ce:ba71
»
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 05.08.2026, 14:33:54

výběh je přikrytý starým velkým ořechem, to je v pohodě. dlaždice u kurníku, tam kde je jídlo a voda,, to je úplně ve stínu, kryté stříškou. o zbytek se stará pan Ořech. Mají tam jen jeden kout, kde je hodně sluníčka - resp. kde je ho nejvíc času, ale i tak se to střídá se  stínem, tam  mají gaučíček z travních drnů, na který si zalezou a tam si lebeděj.

zvedavec
zvedavec 20.08.2026, 11:21:52 xxx.xxx.231.89

Zrzavci! Blahoželáááám!!!! 

To je posun. A teší ma, že ste si užili aj tú drobotinu. Veľmi Vám tú radosť prajem.  Nech sa Vám vo všetkom darí!

Zrzavci
Zrzavci 20.08.2026, 11:46:17 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele zvedavec z 20.08.2026, 11:21:52

Jo, skočila jsem do toho rovnýma nohama. Jsem moc ráda, že se mi sousedku podařilo přemluvit, vyndat ty prdíky z toho tmavýho chlívku, aby si mohli užívat sluníčka, hrabání, popelení a všeho a ne tam hnít a čekat, až je budou moct vypustit ven /není tam zabezpečení pro takhle malý kuřátka/, užívají si pravý slepičí dětství a my máme o zábavu postaráno. Ráno nosím svačinky, odpoledne zelený, kupuju jim bráněnky…. SKVĚLÝÝ JE TO SKVĚLÝÝÝ, no a teď se jen rozhodnout, zda to prubnu s tím podzimním výprodejem, nebo počkám na jaro. Pořád mi v hlavě zní, že lepší i třeba trochu nepohodlí, ale žít , než jít do konzervy. Však lidi v nouzi taky přežijí útrapy a pak - prostě můžou žít dál. A já udělám maximum pro to, aby to pro ně bylo snesitelný. A děkuju za blahoželání. My těma slepicema žijeme fšici, to počkejte, co uvidíte v dalších hlásáních 😀 😀 . Lidé obvykle mívají z dovolené fotky - taťka u moře, mamka s taťkou u moře, mamka s dětma u moře, všici u može a nafukovačka k tomu………. tak já mám 

druhá půle u kurniku sedící

druhá půle u kurniku zevlující

jeden ohař u kurniku zevlující

dva ohaři u kurniku sedící

druhá půle a dva ohaři u kurniku sedící…………. 😀 😀 😀

a asi dvě miliardy videí s Maruškou a jejím gangem 😀

Dublinbarzoj
Dublinbarzoj 20.08.2026, 11:55:32 xxx.xxx.35.174

Úplně vás chápu,  já i kdysi u toho moře neměla fotky moře,  ale osel , kočky,  psi, slepice,  holubi, brouci….., občas se mnou a výjimečně k tomu palma nebo mořský živočich a proto jsem doma a pojedu maximálně k Efe, pokud na podzim naložím všecky chrty a víno a dáme nějak dohromady volný termín,  tak se už nemůžu dočkat. 

Zrzavci
Zrzavci 20.08.2026, 12:03:22 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Dublinbarzoj z 20.08.2026, 11:55:32

A to ale dobře děláte, milá Dublinbarzoji, moc dobře. U Efe je moc pěkně. Vzala bych sud 😀 😀 teda nééé, jako že Efe moc pije, to ne - teda takhle to nevím, ale abyste neměly pak nouzi 😀

Dublinbarzoj
Dublinbarzoj 20.08.2026, 14:22:36 xxx.xxx.128.138

No právě,  velký psi, velký sud, ( většina rodiny z jižní moravy , ikdyž prý bude vína míň, ale pro rodinu je vždy 🤣)musím to zlogistikovat, ale fakt to mám jako odměnu a cílovku. 

zvedavec
zvedavec 20.08.2026, 14:47:43 xxx.xxx.231.89
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 20.08.2026, 11:46:17

Tiež som na tom bola podobne, keď som si po rokoch splnila svoj sen, že začnem chovať sliepky. 

Prehovorila som manžela, to bol prvý krok. Vyrobili sme im kurín a výbeh, krytý výbeh zo starého skleníka. 

A potom som už striehla na inzeráty kuriatok na Bazoši - aby to boli kuriatka celkom malé, aby to bolo nie na druhom konci republiky. Ešte som pozerala, aké sliepky sa mi páčia, uvidela som obrázky bielefeldiek a povedala som si, že TAKÉTO SLIEPKY CHCEM! A asi v 100 km vzdialenosti som napokon našla kuriatka, blúdila som, kým som to miesto našla, potom som dostala 7 kuriatok - 5 sliepočiek a chovateľ povedal, že bez kohútov kuriatka sliepok nepredáva - tak aj 2 kohútikov.  A s pocitom nevýslovného šťastia som si viezla svoj poklad domov.  

Vyrastali v kuchyni, vstávala som k nim v noci, lebo hriala ich teplá voda v gumenej fľaši.

Ale potom som si prečítala inzerát zo Senca, neskôr z Bratislavy, kuriatka boli tiež malinké, vekovo príbuzné, takže som dopĺňala, posledné 3 som zobrala z Banky pri Piešťanoch.  A na jeseň 4 cca 2-3 mesačné mládky, lebo prevažovali kohúti. A cítila som takmer materinskú lásku, šťastie a - bolesť, lebo jedno malinké sa nevedelo napíť, stále sa prevracalo, zaostávalo, až som ho musela utratiť, keď som videla, ako sa trápi, ďalšie tiež nerástlo, bolo menšie ako ostatné už na začiatku, hoci jedlo, stále zaostávalo. Zahynulo samé. 

A potom tretie - biele kuriatko, tiež takmer zomrelo, ovisnuté krídla, hnačka, zaostávalo, riešila som to aj s veterinárom, ten objednal Sulfacox, no kým liek prišiel, to celkom dlho trvalo, lebo pri reklamácii vysvitlo, že zabudol objednať - vstávala som k nemu v noci, a dávala som mu piť vodu s aktívnym uhlím, a nejak prežilo do dňa, kým prišiel liek a - zachránil ho.  Vyzdravel. 

Stal sa z neho maznák a žije dodnes, je to náš kohút, má 5,5 rokov.

Sledovávala som kuriatka, ako spali, ako nevinne vyzerali (a bola som šťastná), neskôr v puberte už tá nevinnosť začínala miznúť, ale to je prirodzené. 

Tiež som s nimi mala milión videí a fotiek. 

Ďalší smútok, veľký žiaľ ma postihol, keď som zistila, že mám 8 kohútov (a 8 sliepok). Sledovala som ich so smútkom, keď rástli. Dvaja prežili. Ten môj v detstve chorľavý biely kohút a čistokrvná bielefeldka (našiel sa záujemca cez Bazoš), ostatní museli zahynúť, lebo čo s toľkými kohútmi?  A čo s nimi, keď spolu bojovali, keď bolo len 8 mládok, keď kikiríkali opreteky susedom rovno do okna? A keď ich nik nechcel? 

Toľko radosti a toľko smútku a stresu pre mňa v ten rok. 

Zrzavci
Zrzavci 28.08.2026, 09:57:10 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele zvedavec z 20.08.2026, 14:47:43

To se tak hezky čte. Teď nemyslím, ty smutné věci, ale to, že prostě taky máte ráda slepičky.

U nás už taky nemáme miminka, ale puboše, z matky roku se stala matka Herodes 😀 . Prdíci rostou jak z vody - no z vody to není, nosím jim zelený - včera jsem přinesla mladý obilíčko, který narašilo v posekaným poli, takže není postříkaný, nic. A to si dávali. Ráno jsem jim připravila k snídani okurku.

5,5 roku, to je hezký věk, hezký. No je škoda, že u nás nejsou pro kohoutka podmínky - nechci, kvůli sousedům (a já bych taky díky špatnýmu spaní měla problémy, nicméně, bych to aspoň zkusila, jak to půjde/nepůjde, ale sousedům to udělat nechci), kdyby to šlo, tak bych si od sousedky, které kuřátka patří, aspoň jednoho kohoutka odkoupila, aby nemusel umřít. 

No, snažím se na ně moc nevázat, protože jak říkám, budu je zanedlouho vracet. Ale budu za nima chodit.

Zrzavci
Zrzavci 28.08.2026, 10:29:10 xxx.xxx.226.6

Zkusím vznést dotaz tady přímo v kurnik.

Ohřívačky napáječek - co kdo máte? Co se vám osvědčilo v provozu, jako bezpečné a spolehlivé?

zvedavec
zvedavec 28.08.2026, 11:08:37 xxx.xxx.231.89

ja nemám ohrievačku žiadnu, ale na nete som našla takýto nápad s použitím kahanca na ohrev vody v zime

Obrázek
Buggyra
Buggyra 28.08.2026, 11:39:51 xxx.xxx.198.226

“kahanec” na ohřev vody v zimě jsem používala tuhle zimu, do nízkého dolíku na zemi jsem posadila plechovou misku, do ní jsem posadila hřbitovní dlouhohořící svíci, nad svíci jsem umístila disk z kola od felicie tak, aby svíce byla pod středovou dírou, a na díru jsem posadila plechovou misku s vodou. Svíci nic zboku nesfouklo, svrchu měla dost vzduchu z děr v disku, disk je dost široký, aby se kur nespálil, a voda ve výši hrudi kurům vyhovuje. Svíce vydržela přes den hořet, na noc slepice přístup k vodě nemají, takže netřeba zahřívat, ráno se nosí voda teplá. Zatápěla jsem jim asi jen týden 🙂

Letos okolo dušiček nakoupím zásoby svic, jak radil honzapm.

Zrzavci
Zrzavci 28.08.2026, 12:16:24 xxx.xxx.226.6

Jojo, o tomhle vím, koukala jsem na to - loni, jak jste to probírali, ale…. já mám ráno takovej švuňk při odjezdu do práce, po pátý hodině, kdy ještě spím, že tohle tam štelovat, to nedám 😀 . Potřebuju něco spolehlivýho a velmi jednoduchýho. Donesu tam horkou vodu, ta tak akorát nějak vychladne, než holky půjdou ven a tohle to bude udržovat.

Buggyra
Buggyra 28.08.2026, 12:19:02 xxx.xxx.198.226

no dyk já si to připravím večer a ráno jen škrtnu. Ale vy máte eletriku, ne? Tak pohoda, jen stisknete vypínač.

Zrzavci
Zrzavci 28.08.2026, 12:40:13 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 28.08.2026, 12:19:02

No právě, je to na tyhle sofistikovaný věci připravený, tak jsem si říkala, jakou spolehlivou pořídit.

Já bych to prostě v tuhle dobu stopro nezapálila, nebo bych naopak zapálila všechno😂

assil
assil 28.08.2026, 12:44:02 xxx.xxx.121.3
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 28.08.2026, 12:40:13

Hledej vyhrivany misky, je toho spousta, proste misky, vetsinou pro psy, plastovy i kovovy, s kablikem.

Zrzavci
Zrzavci 28.08.2026, 12:52:52 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 28.08.2026, 12:44:02

aj, díky moc. Jo a ta napáječka kbelíková - rozebrána stavitelem - před tím i mnou, ale to nemělo efekt - sestavena a funguje. 

Varaxi
Varaxi 28.08.2026, 18:30:47 xxx.xxx.129.250

Já dávám v zimě vodu do kurníku, tam nezamrzá. 

Vodu stejně měním každý den, takže i kdyby přes noc zamrzla, nevadí to, to stejně slepice nepijí. 

assil
assil 28.08.2026, 22:14:34 xxx.xxx.121.3
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 28.08.2026, 12:52:52

Tak to obvykle bývá. 😀 Asi jsi tam něčím hnula při čištění.

Zrzavci
Zrzavci 29.08.2026, 11:09:47 xxx:xxx.e84e:b585
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 28.08.2026, 22:14:34

Jo , oni říkali, že je to trochu náročnější na čištění 😀.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.