Ladd:Jo a okno co největší, ať tam mají co nejvíce světla. Sklo lepší ne zcela průhledné, ať nevidí, co se děje venku, any je něco znytečně neplašilo. My máme drátěné.
Já mám skleněné “cihly”,luxfery..mám tam cihlu i s otvorem na větrání..
Zrzavci, my (a nejen my) už jsme si o kurnících psaly. Prohrabejte stará témata, je tam zmíněno mnohé, co se teď už jen zbytečně opakuje. Třeba ten komínový efekt větrání, nutnost slepici předejít trápení, ale i další.
Ano psaly / psali. vím.dotaz teď z mého pohledu byl o trošku , jiném,než běžně zateplením kurníku Vs. ten zdeny. Chtela jsem pouze znat nazor.Na komínové vetrani jsem si díky spoustě jiného dovolila zapomenout, nicméně jsem se neptala, ani na tu.pomoc pro nemocnou slepička, tudíž žádný můj dotaz není duplicitní, prostě to tu přispívající zmínili a já logicky zareagovala. Netušila, že by to mohl být problém. I vzhledem k tomu, že tu záplava dotazu nepadá, to ad jedna a ad dva, nikoho nic nenutí do diskuze přispívat. Vytváři-li to ovsem problém, tak o alceptuju ,nemám problém se prostě neptal zde vůbec na nic.
A děkuji ještě jednou všem,kteří mi relevantní odpověděli, ať teď či dříve.
Nemáte zač. Rádi poradíme, protože jsme praktičtí lidé.
Ještě vezměte v potaz fakt, že slepice, holé staré oškubané,
se budou vzájemně ozobávat, jakmile jim u vás začne rašit nové peří.
Z haly znají jen přítmí nebo světlo určitého spektra, které kanibalismu
zabraňuje. Uvádíte, že “přes zimu budou zavřené”.
Ok, pak počítejte, že některé budou “až do krve”.
Bože to je keců na 4 stránky. Shrnu to. Zděnej, nezateplovat, nepřitápět, pokud chci v zimě vajíčka, tak přisvěcovat.
Jo a okno co největší, ať tam mají co nejvíce světla. Sklo lepší ne zcela průhledné, ať nevidí, co se děje venku, any je něco znytečně neplašilo. My máme drátěné.
Jasné, v pohodě. Já jen, že by Vám mohlo být přínosné se do těch vláken podívat. 🙂
predpokladám, že Varaxi chcela len poradiť, kde nájdete nové zdroje informácií
Zrzavci, bola by škoda, keby ste už neprispievali podnetnými otázkami, hoci aj duplicitnými, pýtajte sa, kým nemáte jasno
ešte k Vašej reakcii
1. “že tu záplava dotazu nepadá, to ad jedna"
Osobne sa mi oveľa viac páči, keď to tu žije, aj keď sa niekto náhodou opakuje, či už v odborných otázkach, alebo v témach. Alebo aj v témach “teplákofky”.
Z môjho pohľadu nie je nič horšie, ako keď diskusia na diskusnom fóre zakape. Lebo “sa o tom napr. už písalo”. Alebo stretávam sa tu tiež s pripomienkou, že téma je véééľmi stará, prečo na ňu reagujete, skade ste ju vyhrabali?
2. "a ad dva, nikoho nic nenutí do diskuze přispívat.”
Presne tak. Sú aj takí, ktorí bez reptania odpovedia.
3. A kto už všetko vie a diskusia o tom, čo už vie, sa mu zdá byť nadbytočnou, zahlcujúcou (lebo chápem, že vedomostí o chove sliepok nie je nekonečné množstvo), tak možno pre neho je ideálne čítať celoročnú teplákofku a poprípade prispievať do nej.
Tap:Nemáte zač. Rádi poradíme, protože jsme praktičtí lidé.
Ještě vezměte v potaz fakt, že slepice, holé staré oškubané,
se budou vzájemně ozobávat, jakmile jim u vás začne rašit nové peří.
Z haly znají jen přítmí nebo světlo určitého spektra, které kanibalismu
zabraňuje. Uvádíte, že “přes zimu budou zavřené”.
Ok, pak počítejte, že některé budou “až do krve”.
To je zaujímavá pripomienka.
Raz (pred 4 rokmi) som mala jednu sliepku, ktorá začala z ničoho nič útočiť na ostatné, zadívala sa na ich pierka na stehne a krvavo ich vytrhla. Zožrala. A robila to stále, ako keby sa zbláznila. Nepomohlo pridať ani bielkoviny, bola ako stroj. Tak som ju napokon sťala, hoci som ju mala pôvodne veľmi rada, nechcela som ale, aby sa to naučili ostatné. Bolo to v čase, keď táto mládka začala niesť.
Odvtedy som sa dozvedela o modrom spreji na rany (ale ona neútočila na poranené sliepky), o okuliaroch proti ozobávaniu (kúpila som si ich preventívne, ale nikdy som ich nepoužila, lebo nikdy som už takú sliepku nemala) a čítala som aj o skracovaní zobáka.
Použili ste niečo z toho? Z mojich sliepok odvtedy neozobáva žiadna, len jedna sa minulý rok snažila zobať kohútovi do chrást omrznutého hrebeňa. A on, hlupák, sa ešte držal. Snažila som sa ich vtedy oddeliť a potom sa to zahojilo. (Tento rok to bolo oveľa lepšie, hrebeň takmer nemal omrznutý. )
Jasné
Nemyslím, Varaxi, kdyby to bylo jasné nenapsala byste to, co jste napsala a co mě krapítek zaskočilo, to přiznám poctivě.
Na tenhle můj konkrétní dotaz - bych tam odpověď nenašla. Pouze debatu na téma zateplený x nezateplený, nikoliv zateplený, se stěrkou apod. tedy v podstatě stavení hodně podobné tomu zděnému. Stejně tak bych tam nenašla odpověď ohledně té kůry a také ne, zda zastřešení průsvitné /makrolon apod/. jaké někdo uváděl, že má vs. střecha neprůhledná, která se sice nebude tak zahřívat, ale sebere světlo. Takže to se nedozvím, ale to neva, přežiju. Tohle vyjmenované v těch starých příspěvcích nebylo. Nicméně chápu.
Teda ne, právě, že nechápu, protože já buď na otázku odpověď nemám a pak mlčím, nebo mám a nechce se mi odpovídat, protože jsem na stejnou otázku už odpověděla xy počtu lidí za ty roky a pak jsem zase zticha, no a nebo náladu mám a odpovím. Tudíž to bych lhala, kdybych tvrdila, že chápu. Takže jen akceptuju. V pohodě. Narvu si své začátečnické dotazy do trenek a nebudu s nimi prudit ty, jenž posedávají na slepičářským trůně.
Uvádíte, že “přes zimu budou zavřené”.
ne. neuvádím, nevím, kde jste k tomuhle bludu přišel. Proto jim dělám Alcatraz, aby mohly být venku furt, tedy i v zimě, proto to budu mít s automatickými dvířky, aby mohly být venku za světla i v zimě a žít tak, nejlíp jak můžou žít, protože právě kvůli zvířatům vstávám a odjíždím v nekřesťansou hodinu, abych se i v zimě dostávala domů za světla a tudíž já sama je vypouštět nebudu moct.
Tak buď víte, co kde píšu, říkám a nebo ne. Vyberte si.
Zrzavci, bola by škoda, keby ste už neprispievali podnetnými otázkami
myslím, že ne, Zvědavče. Já jsem podlehla na základě právě předchozích příspěvků a debat, mylnému dojmu, že se tady budu moct radovat z budování, vyladit to k dokonalosti, tak jak kdo má konkrétně odzkoušeno a tak. Radovat se ovšem můžu i jinde a ptát na některé věci taky, sice jen pár lidí, takže třeba pak nepřijdu k takovým perlám, jako je ten supr nápad s komínovým odvětráváním , ale to nejni žádná trága.
Osobne sa mi oveľa viac páči, keď to tu žije,
nu ano, mně taky, ale asi to nejni nejlepší náhled.
Presne tak. Sú aj takí, ktorí bez reptania odpovedia.
jo, a jsem jim za to vděčná.
Já tím chtěla jen říci, že některá témata se tu opakují, a třeba by stálo za to si je přečíst, ať se zbytečně neopakuje již řečené. A psala jsem to poté, co se přesně to, totiž zbytečné opakování, tady dělo a schylovalo se k tomu víc a víc. Třeba ohledně té střechy tam je tip na dvojitou se sítí, která řeší světlo, větrání i izolaci dle nastavení.
Jestli Vás můj návrh uráží, tak mě to sice mrzí, ale necítím se odpovědná za Vaše současné duševní rozpoložení.
Ladd:Jo a okno co největší, ať tam mají co nejvíce světla. Sklo lepší ne zcela průhledné, ať nevidí, co se děje venku, any je něco znytečně neplašilo. My máme drátěné.
Já mám skleněné “cihly”,luxfery..mám tam cihlu i s otvorem na větrání..
Rozmýšľala som a dospela som k názoru, že aj napriek všetkým roztržkám na tomto fóre - beriem ich spätne ako kedysi aj dosť boľavé pletky - sem rada chodím
1. kvôli odborným informáciám a inšpiráciám, ktoré občas získam,
2. ale oveľa radšej preto, lebo mám tunajších prispievateľov rada.
Všetkých. Aj tých, s ktorými som prípadne mala spory. Teda hlavne tých neanonymných, lebo anonym ma môže obohatiť maximálne odborne. Alebo znechutiť, ak je na iných nepríjemný, neférový.
Zrzavci by mi chýbala. Mám ju rada. A tých ostatných tiež. Nebudem menovať, lebo - všetkých. Sú to “starí známi” s podobnými záujmami, ako mám ja.
Aj keď nie vždy sa mi všetky ich príspevky páčia, páčili. Ale sme ľudia - s chybami, beriem to tak, že mám ich ja, aj ostatní. A tiež, niekedy sme si iba zle porozumeli. Aj z obyčajných nedorozumení môže vzniknúť spor. A aj v reálnom živote sme občas podráždení.
Čítala som myšlienku, ktorú voľne prerozprávam, znie takto nejak:
“Myslel som si, že dôležitá je komunikácia, ale nie je to tak, dôležitá je snaha o porozumenie.”
---
Nevadia mi opakujúce sa témy. Vôbec.
A ak miesto otázky mám iba vyhľadávať v starých témach, tak potom oveľa radšej si kúpim knihu. Je prehľadnejšia. Môžem si ju odložiť a vrátiť sa k nej. Ale nemôžem položiť upresňujúcu otázku (čo do odbornej stránky) a nemôžem “stretnúť” starých známych. Vzťahy sú pre nás ľudí veľmi dôležité.
Kohout držel, protože omrzlý hřeben svědí a slípka ho tím vlastně škrábala 😉
K tomu ozobávání. Příčin je více - najčastěji asi chyba v KD, stres, nuda. Babská rada říká, že jak se začnou ozobávat, přidejte pár kapek Maggi do napájecí vody a přestanou, světe div se funguje. Ale musíte odstranit i příčinu - ideálně nakoupit směs pro nosnice, slípky zabavit (např pověsit zelené, aby museli poskočit, když si chtějí zobnout) a rozčlenit jim prostor, nebo je pustit do většího, máte-li možnost.
..když už se to stalo,že kohoutovi omrznul hřeben,nenechala bych ho slepicím ozobávat..měl by jít stranou,do kotce a hřeben léčit..natírat hojivou masti, dokud se nezahojí..nikdy se mi to nestalo,aby mi kohout omrznul..a to jsem mívala kohouty nádherných vlašáků, kteří měli hřebeny výstavní 😇..jak jsem psala dříve,pod -3° slepice nevypouštim..to platí i o mých pižmovkách,kačerech…myslím,že paní zvědavec,krmí slepice velice dobře..tím to nebude..slepice jsou prostě malí tyranosauři,jak cítí krev….😲😂
Teda o těch omrzlých hřebenech slyším prvně a to moje slepice chodí ven celoročně a i když bývalo přes den těch víc jak -10, nikdy jim nic neomrzlo.
Není to fakt spíš to rozdílnou teplotou uvnitř a venku než přímo teplotou venku?
Kohútovi minulý rok “omrzol” hrebeň ešte pred mrazmi - bolo daždivé počasie a hlavne silne fúkalo - inak natierala som mu ho odporučeným glycerínom - vôbec to nepomáhalo, len mal potom hlavu a krk špinaný od tuku
a tento rok som (na rozdiel od minulého) vetrala v noci kurín oveľa viac, mali v kuríne menej tepla, hrebeň som nenatierala a dopadol oveľa, oveľa lepšie. Možno bol kohút otužilejší.
Ozobávať si nechal ten hrebeň svojou favoritkou.
Vyřazené slepice z drůbežárny jsme mívali asi 20 let.Kamarádka v drůbežárně pracovala a to,co se neprodalo a zůstalo v halách,jsme si rozebírali.Vybrali jsme z nich 10-15 lepších a zbytek se zabíjel pro psy.Takže byly často opravdu nahaté.Do zimy vždy obrostly.Pokud se klobaly,tak jen k nastolení hietarchie na dvoře s domácími,pak už ne.Máme zděný kurník ve chlívě.Slepice mají k dispozici veliký dvůr a za plotem zahradu,pole.V kurníku nezůstávaly ani když bylo - 25°C.Pokud nebyl sníh byly venku jinak ve chlívě.Jenže teď žádné zimy nejsou,teď jsou slepice venku pořád a pokud opravdu leje,jsou pod králíkárnami. Dokonce občas slepice i nocovaly na ořešáku,ale omrzliny nikdy neměly.