Dobrý den. Protože jsem zjistil, že hodně návštěvníků těchto stránek chová, nebo by se rádo dozvědělo o kakaricích, tak jsem se rozhodl založit tuto diskusi pro všechny a tak vás prosím. Pište sem cokoliv co vás napadne.
Nedávno jsme se tu bavili, že kakarici v létě nějak špatně hnízdí. Chtěl bych se vám pochlubit. Jeden pár mi zahnízdil. Teď napíši jak to vše probíhalo.
Kakariki jsem měl v menší kleci k vůli nedostatku místa a krmení dostávali jen suchou směs zrnin pro střední papoušky a obden dostávali jen směs pro andulky. Po čase jsem je přemístil do prostornější klece, kde jsem jim umístil budku vyrobenou z nočního stolku. V této kleci mi do 14 dnů zahnízdili a to jsem je neviděl ani pářit, takže možná nemám ještě vyhráno, krmit se ale krmili. Po přemístění do nové klece dostávali papoušci naklíčené zrniny a obden ve směsi dostávali naklíčené fazolky mungo a čočku. To vše jsem vždy posypal vaječnou míchanicí. v posledních dnech používám kupovanou. Vedle v misce dostává každý pár čtvrtku jablka, rozkrájené na menší kousky, piškoty, ale jen v menším množství. Zjistil jsem, že všechny páry kakariků piškoty nemají v takové oblibě a tak podávám jen půlku piškota a to přelomenou na dva díly. Dále dostávají 3 květy afrikánů. Zajímavé je, že například senegalcům podávám jen dva květy a to jsou to afričtí papoušci, kteří se těmito květy normálně živí i v přírodě. Dále dostánou občas mrkev další den dostanou místo mrkve něco jiného, jako třeba kukuřici v mléčném stavu. Jeden celý týden dostávali meruňky na kterých si hodně pochutnávají. Takhle krmím v posledních dnech a musím říci že strava se každý dnem trochu liší. Každý druhý den dostávají lucerku (jetelinu) Zde přikládám nějaké fotky a doufám, že se i vy zapojíte ať, už s dotazy, nebo zajímavými postřehy.
Dneska mi začala lozit do budky samička z jiného páru. Samec je potomkem právě popisovaného páru a už jsem zde někde vkládal jeho fotky. Na tento pár jsem hodně zvědavej. Jsou pěkně strakatí a samec má více světlejší zelený nádech.
no já se na chov kakariku teprve připravuji takže nevím jaké o bude ale snad to není těžký jako na chov. No uvidíme jak to dopadne. Snad dobře. Případné moje zážitky budu hlásit zde.
Samozřejmě piš co tě zajímá i klidně zážitky. Na chov nejsou nároční, ale na život ve voliéře ano. Jde o to, že jsou hodně citlivý a nesvědomitým chovatelům často hynou z různých důvodů, jako například vyčerpání samice, vyčerpání samce, špatné podmínky, nevhodná strava, hygiena atd.
Mám dotaz.Když sem se rozhodoval co si pořídím přemýšlel sem o kakaricích.ale známý mě varoval že si je pořizovat nemám.Prej vůbec neposedijů a jsou enustále v pohybu - je to pravda?
Jak se to vezme. Tito ptáci neustále něco dělají. Pořád vymýšlí nějaké vylomeniny, pořád něco zkoumají. Jsou strašně zvědaví a dost často se stane, že ti začnou přijímat potravu přes pletivo. Když krmím, tak se všichni kakarici nahrnou k pletivu a pozorují co jim dávám za dobroty do misek. Často se koupou, takže je spatříš v plné kráse, jak jsou ve vodě a čvachtají se. Podle mě je to mnohem lepší než když ptáci sedí celý den bez hnutí na bidle.
Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat, jestli je možné chovat více párů pohromadě a nebo je nutné je chovat po párech ? A je možné je chovat i s jinými druhy papoušků třeba korely a andulky ?
Nejsem na to moc odborník ale co vím tak by se měli chovat po párech.A s jinými papoušky by se tky chovat neměli.Kakarici jsou hrozně zvědaví a lozí cizím do budky.Tam většinou snůku rozbijí nebo něco...
DOBRÝ DEN ,
někde jsem se dočetla že by neměli jíst moc slunečnice jenže nám kromě jablek a slunečnice nic nežere jaké mate zkušenosti s krmením vy děkuji za odpověď
nazdárek.já sem zastáncem toho,že mám každý pár ptáků v jiné kleci.jo a taky sem se chtel zeptat,jeden známý mi říkal,že sou kakariky na chov lepší než korely.myslíte že je to pravda?
Pro PZ - dobrý den v mimo hnízdním období je můžete chovat bez budek pohromadě a i pohromadě s jinými druhy, ale když jde o hnízdění, tak samostatně, ale v zahraničí občas chovají kakariki více párů pohromadě, ale to musí být osvědčení ptáci u kterých máte jistotu, že se nebudou napadat a budou mít dost prostoru.
Pro Míšu: Rozhodně slunečnicí nekrmit ! Jen třeba v naklíčeném stavu. Začněte krmit jinými zrninami a postupně dávky slunečnice omezujte. Ze začátku vyhodíte spoustu zrní, ale později si na ostatní zrniny zvyknou. U mě jedí skoro všechno. Piškotům moc nedají, ale třeba květy afrikánu, jablka, hrušky, švestky, senegalské proso v klasech a spoustu dalšího.
Pro Kennyho: Lepší než korely? Jak v čem. Pokud jde chovateli jen aby odchoval co nejvíce mladých tak ano. Kakarici jsou schopni vyvést za jeden rok 22 mladých to jsou 4 hnízdění, ale pokud jde o složitost chovu, tak korely jsou na to lepší. Kakarici často hynou na vyčerpáni, kvůli špatnému krmení, hygieně a dalším věcem, takže při chovu kakariku dbám hodně na jejich zdraví a kondici. Jsem radši když vyvedou jen 2 snůšky s menším počtem mladých, protože pak i mláďata jsou větší co do postavy a jsou vitálnější.
Mě taky žerou pouze slunečnici, občas oves. Zkoušel jsem je přenaučit na jinou stravu (celý měsíc jsem to zkoušel), ale prostě vyžili z trochy slunečnice, jablka, zeleného a ostatního se ani nedotkli. Už jsem na to rezignoval a krmím slunečnicí, zelené a jablko apod. Proso vůbec a oves nic moc. Já co jsem si koupil kakariky od chovatele, tak ten krmí pouze slunečnicí a ovocem a žijou taky.
Ještě mě napadlo směs zrní míchat do vaječných mixovaných míchanic.
Mě se včera konečně pářila další pára, jak jsem o ni psal. Pokusil jsem e je vyfotit při páření, ale vyfotil jsem jednu fotku a zřejmě se asi nepovedla ještě nebyl čas se na ni podívat.
Výhodnější je chodit do práce. Pokud přemýšlíš jen o zisku, tak raději nepořizuj nic. Chov ptactva je především koníček. Jinak ptáci se chovají. Pěstovat můžeš například kytky.