Aktuálně: 2 480 inzerátů • 293 084 diskuzních příspěvků • 21 483 uživatelů

Andulka napadá ostatní mláďata

⋮
Petr Knězáček (neregistrovaný) 27.05.2010, 12:04:19 xxx.xxx.24.107
Andulka samička vzorně odchovala mládě až po vyletnutí z hnízda. Asi dva dny po tom napadla sousední budku a krvavě napadla mláďata v ní.Nevíte někdo proč se takto chová?
⋮
anonymní (neregistrovaný) 27.05.2010, 14:20:10 xxx.xxx.4.226
své hnízdo už nemá, nemá se relativně "o koho starat", takže uzurpuje druhou budku, možná bude i znova snášet
⋮
Petr Knězáček (neregistrovaný) 27.05.2010, 14:46:18 xxx.xxx.24.107
Jak ji mám zabránit v útoku na ostatní hnízda? Zatím jsem ji dal do jiné voliery.
⋮
Orina (neregistrovaný) 27.05.2010, 15:49:31 xxx.xxx.89.186
Musíte chovat v boxových klecích. Nikdy nevíte v chovu co se může přihodit. Ať jsou to velcí papoušci, kde je to celkem samozřejmé, tak u středních, ale i droboť vás může překvapit. Pokud někdo nechává chov na náhodě"vždyť se nikdy nic nestalo", tak se pak diví. A říkat že v přírodě jsou taky všichni dohromady je hezké, ale tam mají jiný životní prostor.
⋮
anonymní (neregistrovaný) 27.05.2010, 23:09:58 xxx.xxx.204.249
Těžko dělat závěry když neznáme vaše podmínky. Ltea chovám andulky ve skupině problém sem měla jen jednou z vlastní neopatrnosti kdy jsem měla lichou samici. Ne vše se musí chovat v boxových klecích, třeba pro někoho je to dost nevzhledné. Tohle se většinou tává v malých prostorách.
⋮
Orina (neregistrovaný) 27.05.2010, 23:15:10 xxx.xxx.89.186
Já v boxových klecích jen odchovávám mladé. Hlavně kvůli tomu, aby mě jeden samec nepářil další samici, pokud ta jeho sedí v hnízdě. Jinak jsou na prolet ve společné voliéře ovšem bez budek. A tam mám i liché kusy. Proto si nedělám problémy s prolejzáním samice do cizí budky a příp.páření samce s druhou samicí.
⋮
anonymní (neregistrovaný) 28.05.2010, 07:19:44 xxx.xxx.24.107
Je tedy možné ,že by to bylo tím,že o ní samec nejevil zájem? Už ani při krmení mláděte se nepodílel.
⋮
anonymní (neregistrovaný) 28.05.2010, 10:03:50 xxx.xxx.204.249
Ano, to je ten důvod. Samici nechte už odděleně. I v případě že by se spárovala už jí do voliéry nepřidávejte, ve snaze najít si budku by mohla zase likvidovat mladé.
⋮
anonymní (neregistrovaný) 28.05.2010, 11:30:07 xxx.xxx.38.103
Dobrý den, chovám v hejnu, s tímto mám bohužel občasné zkušenosti. Vždy, když samičky odchovávají poprvé, je to taková zkouška, když se objeví agresivní samička, nejprve opticky rozdělím budky zábrankami, a nehnu se od voliery, když pokračuje v napadání, musí prostě pryč, prodávám takové andulky novým majitelům s důrazným upozorněním, že jsou vhodné pouze do párového chovu. Takové chování se nedá nijak napravit, ikdyž někdy pomůže změna podmínek. V žádném případě neriskujte ve stejné volieře její další hnízdění, jinak si nad budkami pokaždé zapláčete :-(. Ale pokud sestavíte hermonizující hejno, je to 100x lepší než párový chov :-).
⋮
anonymní (neregistrovaný) 28.05.2010, 11:38:02 xxx.xxx.24.107
Mám raději chované andulky v hejnu v prostorné volieře,než boxové klece.Muj původní záměr byl mít několik druhu pohromadě ,ale to se mi neosvědčilo. Agresivní samičce ještě dám šanci samostatně ,měla krásné zdravé mládě.
⋮
Orina (neregistrovaný) 28.05.2010, 15:44:37 xxx.xxx.111.79
pro 38.103 jak poznáte v hejnu, které mládě patří tomu určitému samečkovi, když samec může pářit i několik samic , pokud ta jeho sedí na vejcích. To potom máte ve voliéře samé příbuzné a nevíte o tom. V hejnu se tak zakládá na genetické vady z důvodu příbuzenského chovu.
⋮
anonymní (neregistrovaný) 28.05.2010, 16:02:41 xxx.xxx.204.249
Orino, hejnový chov se nemusí rovnat příbuzenské páření a genetické vady. Stačí v tom nemít jen bordel. Patřím k těm chovatelům, kteří chovají andulky v hejnech a tak to nadále i bude, klecový chov pro mě není tak atraktivní, ikdyž ptáky i takto chovám, není to taková pastva pro oči. Osobně si nedokážu po letech představit že bych chovala tyto ptáky jinak, to bych raději jejich chov zrušila. Každého věc.
⋮
neregistrovaný (neregistrovaný) 28.05.2010, 16:14:23 xxx.xxx.255.186
souhlasím také chovám andulky v hejnu ve velké voliéře a je to pro ně přirozenější a lepší než chov po párech v malých klecích v hejnu dokonce i starší mládata krmí mladší a hejno je doceka soudružné i samci se vzájemě podíí na kremní všech mládat takže asi tak
⋮
Orina (neregistrovaný) 28.05.2010, 16:26:01 xxx.xxx.111.79
Jaký je v tom ale rozdíl, když se pak mláďata od určitého páru přendají do společné voliéry-tedy pastva pro oči-, kde jsou nejen mladí ale i starší páry, které už neodchovávají. Pár který právě odchovává má v boxe klid bez zbytečného rušení a třeba i napadání prudší samičkou. Tu samozřejmě odeberete, ale až zjistíte, že natropila nějaké škody třeba v době vaší nepřítomnosti u voliér, protože tam nesedíte celý den. Neříkejte mi že pro hnízdící pár není tento klid lepší než vypleněné hnízdo a plno krve. Už jsem to zažila, proto mám úplně jiné opatření v chovu. A nejen proto. Už jsem i viděla jak samec páří druhou samici. Jak potom dokládáte po kom mláďata jsou? To nemůžete určit. Pokud je vám to jedno tak prosím, ale já prodávám mláďata s certifikátem původu a ručím za mutaci chovného páru, která mláďata odchovala.
⋮
anonymní (neregistrovaný) 28.05.2010, 16:42:38 xxx.xxx.255.186
každý chová podle možností a vlastního uvážení podle mě chov po párech není pro andulky přirozený
⋮
anonymní (neregistrovaný) 28.05.2010, 17:29:09 xxx.xxx.204.249
Orino, moc to dramatizujete. Mám zkušenosti s obojím chovem, ať voliérovým, nebo v kleci, teda v kleci ... na prostoru 1x0,8x0,4 jsem chovala párek andulek ... Důvod proč byli samostatně byl že jsou výstavní ... Po půlrpoce jsem se na ně nemohla koukat, jednak nehnízdili a za druhé to skákání z bidla na bidlo není moc pastva pro oči. Chovám andulky na prostoru 3 x 2 x 2,5 m a NIKDY se mi nestalo že by jen tak zaútočila samice na jiné hnído, s vyjímkou vlastní chyby (liché samice), na tomto prostoru chovám tento rok 8 párů andulek a korely. Pokud samice vyplení hnízdo jiné, hledejme chybu nejdříve v sobě, důkazem je i první příspěvek tu.
⋮
Orina (neregistrovaný) 28.05.2010, 20:49:40 xxx.xxx.78.246
To máte pro andulky jen o 4 m méně než já pro amazoňany, to se u vás andulky mají dobře. Ale stejně nevěřím tomu, že vám samec nenapáří jinou samici než tu co máte v hnízdě. Když jste si byla tak jistá že samec jinou samici nenapáří měla jste nechat ty výstavní taky ve voliéře aby tak neskákaly z bidýlka na bidýlko, když jste se na to nemohla dívat, vždyť by to tedy podle vás nevadilo. Jinak pokud je mi známo tak andulky nevyvádí mláďata půl roku a za tu dobu už jsou zase páry v proletovací voliéře. Nemám ve zvyku ždímat andulky na chov od jara do zimy. U mě má pár nejvýš dvě hnízda. Proto jste se asi nemohla po půl roce koukat jak v tak malé kleci poskakují. To je po hnízdění musíte přendat do velkého prostoru a poskakovat nebudou a když hnízdí tak podle mě samice sedí v budce a samec před budkou na bidýlku, takže jim malý prostor boxové klece nemůže vadit. Maximálně samice vyleze a udělá svojí potřebu a zase zaleze na vejce. Nevím tedy proč diskutujete o chovu v boxových klecích a malém prostoru při hnízdění.
⋮
anonymní (neregistrovaný) 28.05.2010, 21:37:20 xxx.xxx.193.236
můžu se zeptat, jak jsou velké ty boxové klece?
⋮
anonymní (neregistrovaný) 28.05.2010, 21:40:46 xxx.xxx.193.236
a ještě, chov andul v hejnu je opravdu jeden velkej grupáč, proto se snažím mláďata vždy rozprodat do různých stran, mám sice jenom 3 páry, ale nikomu netvrdím, že bych dokázala z mláďat sestavit nepříbuzný pár, naše andule s oblibou páří i ve "trojku", samec skáče tomu druhému ještě po zádech a čeká na příležitost. Ale to si myslím, že je v hejnu normální. Máme voliéru 5x1x2 metry.
⋮
anonymní (neregistrovaný) 28.05.2010, 22:07:40 xxx.xxx.204.249
Orino, na tom nevím kde jste byla, ale já nidky netvrdila že samec mi nenapáří jinou samici. O chovu v boxových klecích diskutuji protože zkušenosti mám. Nechovám ptáky jen ve voliérách. Vše jsem psala, stačí lépe číst. Pro mě je lepší varianta dát výstavní andule k ostaním obyčejným a prodat mladé jako polovýstavní než aby mě "lítaly" v kleci a neměli zájem zahnízdit.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.