Křížení hus
Kříženci labutího housera s landerskejma a bílejma husama.je možné dalš
í potomstvo?
..husa landeská…křížit se dají..ale proč??..
ančovička:..husa landeská…křížit se dají..ale proč??..
Taky nechápu, landeská je dokonalá ve snášce i v mase, takže důvod proč ji křížit není.
Zdravím. Omlouvám se, ale nedá mi to. Důvod dotazu mi totiž přijde zcela naprosto zřejmý.
Prostě popsaná kombinace se zrovna sešla tazateli v chovu, popř. má možnost tuto kombinaci nyní koupit či doplnit.
A ano, samozřejmě je možné další potomstvo. Co kus, to originál, ale proč ne.
Je už asi pozdě shánět teď housera ke 2 husám?
Myslíte na letošní sezónu? Ano, to je pozdě, nejzazší termín bývá listopad.
Varaxi:Myslíte na letošní sezónu? Ano, to je pozdě, nejzazší termín bývá listopad.
Zdravím. Z mých zkušeností nikoli, je to však běžný omyl mezi laiky. Jeden konkrétní případ v rámci mých koordinátorských aktivit…
Kamarádka koncem února 2024 přišla o chovného housera (vše hČ). V tento moment již starší husička seděla na snůšce. Její mladá loňská dcera však ještě ani nezačala snášet. Sedmého března jsem k ní přivezl nového, mladého (také loňského) a nadrženého housera (dosud byl u původní majitelky v hejnu se sestrou a třemi bratry).
Spojení bylo úspěšné, a od mladší husy a nového housera bylo pak na konci dubna několik housat.
A nebylo to naposled, co jsem pak konzultoval či zařizoval podobné pozdní a úspěšné přidání housera do chovu (leden - březen), nebo dokonce kompletní zakládání chovu nového v toto období.
Toliko k věci; v tento moment u Vás bude záležet na věku a povaze konkrétních jedinců, projevených sympatiích či antipaticíh…též už není ani ten březen, ale počátek dubna. Moje prognóza na úspěch je v tento moment tak padesát na padesát.
Také nevím jak rychlý a efektivní můžete Vy být ve shánění housera, i zda máte samice už rozesnášené, jaké plemeno, jaký věk, zda už vám pomalu nezasedávají…
kto ani neskúsi, ten určite nezoženie, to je pravda
zvedavec:kto ani neskúsi, ten určite nezoženie, to je pravda
Tak to je pravda👍..sehnat housera čím dřív,tím líp..jestli husa bez housera snáší vejce budou dobrá v kuchyni nebo kraslice..houser bude husu motivovat k další snášce..
..já už mám 4 housátka pomořanky, zatím bydlí v koupelně ve vaně , v krabici se žárovkou 😀…ostatní ještě v líhni..od včerejška sedí husa na vejcích..
Včera se začaly líhnout malé pižmovky,je jich 9..pět vajec jsem vyhodila..nevím, možná namrzla..kačenka snášela v těch mrazech..ale sedí dvě další pižmovky 😀🤦
Ještě fotky😀…
sharingan:Zdravím. Omlouvám se, ale nedá mi to. Důvod dotazu mi totiž přijde zcela naprosto zřejmý.
Prostě popsaná kombinace se zrovna sešla tazateli v chovu, popř. má možnost tuto kombinaci nyní koupit či doplnit.
A ano, samozřejmě je možné další potomstvo. Co kus, to originál, ale proč ne.
Ještě se vracím..byl tu návrh na housera pomořanského..je to jedno u největších a nejtěžších plemen..chovám je..neumím si představit, že sedne na husu českou ..tak ji rozšlape…možná ale husou “českou” zadavatel myslí bílé husy brojlerové…v tom případě ano..
Zdravím. Zásadní problém zde nevidím. V rámci svých koordinátorských aktivit jsem k sobě svého času stahoval i cca pětiletý pár hČ od kolegy z klubu. Zvířata jsem osobně převážil. Později přemístil do užitkového chovu.
Houser byl obzvláště statný - podle mě měl v sobě i něco přimíšené. V normální kondici (převážně pastva, doba: listopad 2023) měl 7,80 kg. Což je zároveň spodní hranice optima pro dospělého samce pomořanky. Husička byla dost drobná, i na hČ, 3,50 kg (vzorníkové minimum pro adult samici hČ).
Přesto tento pár (i bez velké vodní plochy) spolu dobře u kolegy předtím několik let fungoval, s oplozeností a líhnivostí i 100%. Přikládám v příloze foto.
Přesto souhlasím, že obecně předběžně nejmenší rizika jsou při spojování zvířat, kdy samec převažuje samice cca jen do kila váhy.