Aktuálně: 4 387 inzerátů184 661 diskuzních příspěvků17 883 uživatelů

Vlaštovka obecná

Hirundo rustica

Vlaštovka obecná

Hirundo rustica

Vlaštovka obecná

  • Výskyt: Evropa
  • Velikost: 19 cm
  • Hmotnost: 12-22 g
  • Počet vajec: 4-5 ks
  • Inkubační doba: 14-16 dnů
  • Průměr kroužku: 3 mm
  • Délka života: 16 let
  • Potrava: Hmyz do velikosti motýlů a vážek
Vlaštovka obecná
Kam se řadí?

Vlaštovka obecná

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Hirundinidae - vlaštovkovití
  • Podčeleď: Hirundininae
  • Rod: Hirundo - vlaštovka
Vlaštovka obecná
Kde žije?

Vlaštovka obecná

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 13.12.2013, 13:11
20 068 2 minuty čtení

Znaky

Vlaštovka obecná má velice hluboce vidličnatý ocas, čelo a hrdlo rezavě hnědé. Létá rychle s charakteristickými náhlými i pozvolnými obraty a změnami směru. Když sedí a létá, hlasitě štěbetá a cvrliká.

Prostředí

Na jihu rozlehlého areálu rozšíření žijí ještě vlaštovky ve skalních údolích, ve střední Evropě se však připojily k člověku: hnízdí ve dvorech a vsích, v menší míře v malých městech, ve velkých městech se nevyskytují. Pravděpodobně se vlaštovka obecná rozšířila ze svého subtropického domova na sever jako průvodce člověka a bez lidí nemůže v mírném zeměpisném pásmu přežívat.

Rozmnožování

Ze zimovišť se vlaštovky vracejí v první polovině dubna (první jedinci, většinou samci, již v druhé půli března). Nejdříve přilétají jednotliví samci. Obvykle vyhledají své loňské hnízdo, kam o něco později většinou dorazí i samička. Klasickým místem pro vlaštovčí hnízdo jo kravský chlév, kde často žije několik párů vlaštovek. Hnízdo je plochá miska z hlíny s trochou slámy a je připevněno vždy tak těsně pod stropem chléva, že dovnitř nelze nahlédnout. Vlaštovky přinášejí kousky hlíny v zobáčku. Vnitřek hnízda vystýlají peřím, chlupy a stébélky a práci dokončují během čtyř až pěti dnů. Hnízdí od května do srpna ve dvou snůškách, pokaždé sedí na vejcích 14 až 16 dní a mláďata na hnízdě odchovávají 20 až 22 dnů. Na 4 až 5 vejcích sedí pouze samička. Mladé vlaštovky si sedají po vyhnízdění většinou vedle sebe na dráty nebo na větve.

Potrava

Vlaštovka obecná loví ve vzduchu hmyz až do velikosti motýlů a vážek.

Názvy ve světě

Vlaštovka obecná

Anglicky: Barn Swallow, Německy: Rauchschwalbe, Dánsky: Landsvale, Španělsky: Golondrina Común, Finsky: Haarapääsky, Francouzsky: Hirondelle rustique, Islandsky: Landsvala, Italsky: Rondine comune, Japonsky: Tsubame, Japonsky 2: ツバメ, Holandsky: Boerenzwaluw, Norsky: Låvesvale, Polsky: Dymówka, Portugalsky: Andorinha-das-chaminés, Rusky: Ласточка, Slovensky: Lastovička obyčajná, Švédsky: Ladusvala, Čínsky: 家燕

Mohlo by vás také zajímat

Amejva obecnáLétavka obecnáJeštěrka obecnáZmije obecnáČírka obecnáKopřivka obecnáJiřička obecnáStraka obecnáSojka obecnáPěnkava obecná

Foto: http://www.luontoportti.com

Podělte se s námi o názor na tento text →