Aktuálně: 4 463 inzerátů179 591 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Slavík modráček

Luscinia svecica

Slavík modráček

Luscinia svecica

Slavík modráček

  • Výskyt: Evropa
  • Velikost: 13-14 cm
  • Hmotnost: 15-23 g
  • Počet vajec: 4-5 ks
  • Inkubační doba: 13-14 dnů
  • Průměr kroužku: 3 mm
  • Potrava: Hmyz, plody
Slavík modráček
Kam se řadí?

Slavík modráček

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Muscicapidae - lejskovití
  • Podčeleď: Saxicolinae
  • Rod: Luscinia - slavík
Slavík modráček
Kde žije?

Slavík modráček

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 03.12.2013, 14:17
6 035 2 minuty čtení

Znaky

Pták velký jako vrabec, ale slavík modráček je štíhlejší. Křídla a hřbet má tmavě hnědé, kořen ocasu načervenalý. V severních oblastech má sameček na modré hrudi červenou skvrnu, v jižnější oblasti je zde skvrna bílá. Samička má světlou, tmavě skvrnitou hruď. Modráčci se zdržují hlavně na zemi, rychle poskakují sem a tam a vějířovitě rozvírají ocásky. Jejich varovný hlas zní jako „čak...čak". Křídla mívá často svěšená.

Prostředí

Křovinaté lužní lesy, křoviny na březích řek a jezer, vlhké louky s vysokou trávou, močály a rákosiny. Jeho stav silně klesá.

Rozmnožování

Existují dobří i špatní zpěváci. Jejich zpěv je klokotání flétnovitých tónů, které v květnu zaznívá dlouho do noci zároveň se zpěvem rákosníků a křepelek. Zazpívá při letu nad rákosinami i za dne. Během noci ztratí zpívající ptáček 10 % své hmotnosti, příštího dne ztrátu zase nahradí. Hnízdo staví slavík modráček na zemi a ukrývá je pod vegetací, často i v křovinách. Většinou nám je prozradí staří ptáci, přinášející sem mláďatům potravu. Na severu je ve snůšce 6 až 7, na jihu 4 až 5 vajíček. V zemi půlnočního slunce mohou rodiče odchovat větší počet mláďat než během krátkých středoevropských letních dnů. Na vejcích sedí oba rodiče, za poledne hlavně sameček. Samička sedí na vejcích velice pevně a často se jí můžeme rukou dotknout. Hnízdění se odbývá v květnu a v červnu, na vejcích sedí ptáci 13 až 14 dní, mláďata zůstávají na hnízdě asi 14 dní. Když se vyklubou, varují je rodiče nepřetržitě, pokud se k hnízdu blížíme. Mladí ptáci jsou až do podzimního pelichání skvrnití. V zajetí modř samečků na hrudi bledne po každém přepelichání až po plesnivě šedou barvu.

Názvy ve světě

Slavík modráček

Anglicky: Bluethroat, Německy: Blaukehlchen, Dánsky: Blåhals, Španělsky: Ruiseñor Pechiazul, Finsky: Sinirinta, Francouzsky: Gorgebleue à miroir, Islandsky: Blábrystingur, Italsky: Pettazzurro, Japonsky: Ogawakomadori, Japonsky 2: オガワコマドリ, Holandsky: Blauwborst, Norsky: Blåstrupe, Polsky: Podróżniczek, Portugalsky: Pisco-de-peito-azul, Rusky: Варакушка, Slovensky: Slávik modrák, Švédsky: Blåhake, Čínsky: 蓝喉歌鸲

Mohlo by vás také zajímat

Pěnice slavíkováSlavík uherskýSlavík obecnýCvrčilka slavíková

Foto: http://lovebird.bekijknu.nl

Podělte se s námi o názor na tento text →