Aktuálně: 4 388 inzerátů184 673 diskuzních příspěvků17 883 uživatelů

Pěnice slavíková

Sylvia borin

Pěnice slavíková

Sylvia borin

Pěnice slavíková

  • Výskyt: Evropa
  • Délka: 13-14,5 cm
  • Hmotnost: 20 g
  • Počet vajec: 4-5 ks
  • Inkubace: 11-12 dnů
  • Průměr kroužku: 3 mm
  • Potrava: Hmyz, pavouci, plody
Pěnice slavíková
Kam se řadí?

Pěnice slavíková

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Sylviidae - pěnicovití
  • Podčeleď: Sylviinae
  • Rod: Sylvia - pěnice
Pěnice slavíková
Kde žije?

Pěnice slavíková

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 02.05.2014, 20:00
3 802 2 minuty čtení

Znaky

Její zbarvení není příliš kontrastní: horní strana těla je stejnoměrné šedohnědá, spodní světlejší, jen břicho je bílé. Varovný křik „čak-čak" nebo „taktak". Žije velice skrytě v hustém křoví a můžeme ji obvykle zahlédnout mezi listím jen na okamžik. Za časných ranních hodin se vyhýbá oroseným listům a sbírá potravu na horních větvích.

Prostředí

Vyšší křoviska, zarostlé okraje lesů, převážně u vody. Podrost ve světlých lesích, ne ale tak hluboko v lese jako pěnice černohlavá. Pěnice slavíková se vyskytuje také na pasekách, je-li zde porost tak vysoký, jak ptáci vyžadují.

Rozmnožování

Sameček ohlašuje svůj návrat ze zimoviště zpěvem často až v polovině května, 14 dní po ostatních pěnicích jako poslední. Jeho zpěv je nekonečná libozvučná píseň, kterou můžeme poslouchat dlouho do července. Za dne se zpěvák skrývá mezi listím v křoví, často i v korunách stromů, před západem slunce však zpívá i na vrcholové větvi. Hnízdečko staví oba partneři během 6 až 11 dní nízko v křoví, zřídka výš než 30 cm nad zemí. Materiálem je zvadlá loňská tráva, větvičky i čerstvé haluze. Často je umístěno v ostružiníkovém či maliníkovém keři, někdy i v hromadě klestí, vždy ale ve stínu a dobře ukryté. Je to ježatá mělká miska z trávy a kořínků. Hnízdění začíná, když les pod korunami stromů zastíní vyrašené listí, obvykle koncem května či začátkem června. Náhradní snůška je možná, zřídka i snůška druhá. Samička sedí na 5 nebo 4 vajíčkách 11 až 12 dní. Nalezneme-li v hnízdě pěnice slavíkové jen 3 vajíčka, jde pravděpodobně o snůšku náhradní. Mláďatům se po 3 až 4 dnech otvírají oči a za 10 až 12 dní po vyklubání z vajec opouštějí hnízdo.

Názvy ve světě

Pěnice slavíková

Anglicky: Garden Warbler, Francouzsky: Fauvette des jardins, Holandsky: Tuinfluiter, Chorvatsky: Siva grmuša, Islandsky: Garðsöngvari, Italsky: Beccafico, Litevsky: Darza kaukis, Maďarsky: Kerti poszáta, Německy: Gartengrasmücke, Norsky: Hagesanger

Mohlo by vás také zajímat

Pěnice černohlaváPěnice hnědokřídláPěnice pokřovníPěnice vlašskáPěnice mistrovskáPěnice vousatáPěnice kaštanováPěnice bělohrdláPěnice RüppellovaPěnice černohlavá

Foto: http://www.vogelwarte.ch

Podělte se s námi o názor na tento text →