Aktuálně: 4 504 inzerátů179 106 diskuzních příspěvků17 818 uživatelů

Slavík obecný

Luscinia megarhynchos

Slavík obecný

Luscinia megarhynchos

Slavík obecný

  • Výskyt: Střední Evropa
  • Velikost: 16 cm
  • Hmotnost: 16-27,5 g
  • Počet vajec: 2-6 ks
  • Inkubační doba: 13-14 dnů
  • Průměr kroužku: 3 mm
  • Délka života: Kolem 8 let
  • Potrava: Hmyz i bobule
Slavík obecný
Kam se řadí?

Slavík obecný

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Muscicapidae - lejskovití
  • Podčeleď: Saxicolinae
  • Rod: Luscinia - slavík
Slavík obecný
Kde žije?

Slavík obecný

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 12:00
11 041 3 minuty čtení

Znaky

Podobný rehkovi, ale podstatně větší - 16 cm proti 14 cm. Slavík obecný má hřbetní stranu hnědou, ocas rezavě červený. Často sedí se svěšenými křídly a rozestřeným ocasem. Zdržuje se většinou v nejhustším křoví a po zemi skáče velkými skoky. Vábí voláním „huid" a „tak". Varovný hlas je vrčivé „karrr". Zpěv je zvučný.

Prostředí

Listnaté a smíšené lesy s bohatě vyvinutým podrostem, parky, ovocné sady, hřbitovy. Ve střední Evropě jen zřídka výše než 400 m n.m., na jihu i v horách.

Rozmnožování

Začátkem května, několik dní po prvním zakukání kukačky, začíná - zpočátku jen v noci - zpívat i slavík obecný. Jeho zpěv považují mnozí za nejkrásnější píseň, jakou může ptačí hrdlo vyluzovat. Zní chvíli stříbřitě jasně, pak flétnovitě a zvonivě. Slavík zpívá dlouho do noci, když už městský ruch umlká. Později v květnu zpívá za dne i v noci, zvlášť horoucně ale za svítání a za soumraku. Umlká v poslední dekádě června.

Mladí slavíci se musejí zpěvu svého druhu naučit, k tomu však už stačí malý popud v zvlášť citlivém období po opuštění hnízda, kdy uslyší několik slok předzpěváka. Začne-li někde zpívat zvlášť nadaný zpěvák, stoupá brzy i úroveň zpěvu okolních slavíků. Zajde-li naopak takový vynikající zpěvák, je zpěv příští generace mnohem chudší. Směrem k východu a k jihu se vyskytují horší pěvečtí umělci, mnozí zpívají sice hlasitě, ale pouze v jedné tónině. Samička staví hnízdo na zemi pod křovím, zastíněným stromy. Je nenápadně zapuštěné do spadaného listí, někdy je i nízko nad zemí nebo ve výšce až půldruhého metru mezi šlahouny břečťanu. V květnu klade 5 až 6 olivově zelených vajíček, mladí ptáci opouštějí hnízdo po 11 až 12 dnech po vyklubání z vajec. Mladí ptáci jsou až do podzimního pelichání skvrnitě hnědí. Koncem léta žije slavík obecný velmi nenápadně v podrostu, takže téměř nepoznáme, kdy koncem srpna nebo začátkem září odlétá. Mladí samečkové zkoušejí často už v srpnu své pěvecké umění.

Potrava

Slavík obecný se živí drobným hmyzem, který hledá na zemi a s nímž, když je to nutné, buší do země, dokud se nepřestane hýbat. Na podzim se přiživuje při sklizni bobulí.

Všeobecně

Slavík přezimuje v africkém deštném pralese a vrací se zpět koncem dubna, samečkové několik dnů před samičkami. Vyhledávají znovu své staré okrsky a pravděpodobně se tu setkávají i se svými loňskými samičkami.

Názvy ve světě

Slavík obecný

Anglicky: Common Nightingale, Finsky: Etelänsatakieli, Francouzsky: Rossignol philomèle, Holandsky: Nachtegaal, Chorvatsky: Mali slavuj, Islandsky: Næturgali, Italsky: Usignolo, Maďarsky: Fülemüle, Německy: Nachtigall

Mohlo by vás také zajímat

Plochoještěr obecnýChameleon obecnýSatyr obecnýBažant obecnýRejsek obecnýSlavík modráčekRorýs obecnýDrvopleň obecnýTesařík obecnýSmrtník obecný

Foto: http://pticyrus.info

Podělte se s námi o názor na tento text →