Aktuálně: 5 299 inzerátů170 987 diskuzních příspěvků17 690 uživatelů

Káně rousná

Buteo lagopus

Káně rousná

Buteo lagopus

Káně rousná

  • Výskyt: Evropa, Asie, Sev. Amerika
  • Velikost: 49-59 cm
  • Hmotnost: g
  • Počet vajec: 3-4 ks
  • Inkubační doba: 30 dnů
  • Potrava: Hraboši, lumíci
Káně rousná
Kam se řadí?

Káně rousná

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Accipitriformes - dravci
  • Čeleď: Accipitridae - jestřábovití
  • Rod: Buteo - káně
Káně rousná
Kde žije?

Káně rousná

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 30.05.2014, 18:00
6 885 2 minuty čtení

Znaky

Nejjistějším rozpoznávacím znakem v terénu je nepruhovaný ocas s tmavou páskou na konci a světlým kořenem. Hlava je výrazně světlejší než zbarvení těla, základní barva je však stejně jako u velmi podobné káně lesní variabilní. Ú odpočívajícího ptáka je možno pozorovat až téměř k prstům opeřené nohy. Káně rousná se často ve vzduchu třepetá na jednom místě.

Prostředí

Tundra a zalesněná tundra, cirkumpolární rozšíření. Od srpna táhne káně rousná směrem na jih a v listopadu se objevují ve střední Evropě v oblastech chudých na lesy, kde přezimují. V dubnu se opět vrací na svá severská hnízdiště.

Rozmnožování

V květnu provádějí ptáci nad hnízdištěm svatební lety, při nichž jsou velmi hluční. Koncem května vylepšují a přistavují jedno ze starých hnízd. Většinou je na skalách, často i na zemi nebo na stromě. Je to skutečně důkladná stavba z klacků a větví s vysokou a teplou vystýlkou z trávy. Mláďata se klubou koncem června či začátkem července po asi 30 denním sezení. Jejich počet závisí na počtu lumíků, kteří jsou hlavní kořistí káně rousné. V letech, kdy je mnoho lumíků, kladou ptáci až 7 vajec, ve špatných letech nehnízdí vůbec. V prvních 14 dnech po vyklubání z vajec krmí matka mláďata jednotlivě, později nechávají rodiče kořist na okraji hnízda. Ve špatných lumíčích letech dochází mezi mláďaty k boji na život a na smrt, takže většinou přežívá jediné mládě. Mladí ptáci trpí na hnízdě často i bodáním zdejších komárů.

Potrava

Především lumíci, které ptáci loví při výzvědném letu nebo na čekané.

Názvy ve světě

Káně rousná

Anglicky: Rough-legged Buzzard, Dánsky: Fjeldvåge, Finsky: Piekana, Francouzsky: Buse féroce, Holandsky: Ruigpootbuizerd, Chorvatsky: Škanjac gaćaš, Islandsky: Fjallvákur, Italsky: Poiana calzata, Maďarsky: Gatyás ölyv, Německy: Rauhfußbussard, Norsky: Fjellvåk

Mohlo by vás také zajímat

Káně lesníKáně bělochvostáKlokánek králíkovitýKlokánek dlouhoprstýKlokánek pižmový

Foto: http://calphotos.berkeley.edu

Podělte se s námi o názor na tento text →