Aktuálně: 4 424 inzerátů179 597 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Poštolka rudonohá

Falco vespertinus

Poštolka rudonohá

Falco vespertinus

Poštolka rudonohá

  • Výskyt: Část Evropy
  • Velikost: 28-34 cm
  • Hmotnost: 130-200 g
  • Počet vajec: 3-4 ks
  • Délka inkubace: 28 dnů
  • Potrava: Především hmyz, také myši, ještěrky
Poštolka rudonohá
Kam se řadí?

Poštolka rudonohá

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Accipitriformes - dravci
  • Čeleď: Falconidae - sokolovití
  • Rod: Falco - sokol
Poštolka rudonohá
Kde žije?

Poštolka rudonohá

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 03.02.2014, 19:00
6 859 3 minuty čtení

Znaky

Poštolka rudonohá je znatelně menší než poštolka obecná. Sameček je tmavě břidlicově modrý a má červený zobák i nohy.

Samička se podobá samičce poštolky obecné, má však také červené nohy, červenavou šíji a světlé temeno hlavy. Je to dlouhokřídlý pták s nápadně příčně pruhovaným ocasem. Poštolka rudonohá létá pomaleji než poštolka obecná a je stejně užitečná. Je společenským ptákem a zvlášť v hnízdní kolonii je velice halasná.

Prostředí

Poštolka rudonohá obývá stepi a lesostepi, kulturní step, parkové kraje. Vyskytuje se v nížině a pahorkatině, ve větších lesích nežije. Je rozšířena ostrůvkovitě. Tam, kde jí podmínky vyhovují, žije často v koloniích o několika tuctech párů.

Rozmnožování

Hnízdí v koloniích, většinou v havraních, které už ptáci opustili, protože v době, kdy poštolky začínají hnízdit, mladí havrani už vyhnízdili. Poštolky mohou odehnat od jejich hnízda i párek strak a chtějí využít hnízdo vran, zahánějí je vytrvalými nálety.

Vejce klade samice většinou koncem května nebo začátkem června, takže mláďata přicházejí na svět právě v období, kdy jsou kobylky velké a tučné. Na obvykle 3 nebo 4 vejcích sedí oba rodiče, v noci a koncem hnízdního období sedí ale jen samička, Mláďata se líhnou po 28 dnech. Jen zřídka vyvedou rodiče více než tři mláďata. Když se vyklubou, předává sameček družce potravu a ta ji předá dál mláděti, které nejenergičtěji prosí. Nejslabší a nejpozději vyklubaná mláďata v takovém případě hynou. Jakmile mladým ptákům naroste peří, vylétá na lov i samice, dál však chrání své potomky před pražícím sluncem tak, že nad nimi jako živý slunečník roztahuje křídla. V polovině července opouštějí první mláďata hnízdo, začátkem srpna vylétají poslední.

Potrava

Hlavně hmyz jako jsou kobylky a vážky, které ptáci chytají pařáty. Tito sokoli létají často za pluhem, loví hmyz ve vzduchu a sbírají jej i na zemi. Poštolky rády přehlížejí svůj okrsek z telegrafních sloupů nebo z drátů. Loví až do pozdního večera a začátku noci. Na jaře, je-li málo hmyzu, loví i myši, ještěrky a také kuňky, které jsou v jejich lovišti hojné. Nejdříve jim ale svléknou kůži s jedovými žlázka- mi 8 polykají jen vnitřek. V době hojnosti potravy ale kuňkami opovrhují.

Všeobecně

Tah poštolek rudonohých směřuje stále více na západ. Tyto sokoly je možno každoročně pozorovat v různém počtu především v jižním Německu, kde loví vážky nad rákosinami. Českými zeměmi občas protahují. Podzimní tah začíná v polovině srpna asi 2 týdny poté, co mladí ptáci opustili hnízdo a může se ve střední Evropě projevovat invazně. Zimu přečkávají poštolky rudonohé v jižní Africe. Ve střední Evropě se objevují pravidelně i za jarního tahu v dubnu a v květnu.

Názvy ve světě

Poštolka rudonohá

Anglicky: Red-footed Kestrel, Dánsky: Aftenfalk, Finsky: Punajalkahaukka, Francouzsky: Crécerelle des clochers, Holandsky: Roodpootvalk, Chorvatsky: Crvenonoga vjetruša, Islandsky: Kvöldfálki, Italsky: Falco cuculo, Maďarsky: Kék vércse, Německy: Rotfussfalke, Norsky: Aftenfalk, Polsky: Kobczyk, Portugalsky: Falcão-pés-vermelhos, Rumunsky: şoimuleţ de seară, Slovensky: Sokol červenonohý, Španělsky: Cernícalo patirrojo, Švédsky: Aftonfalk

Mohlo by vás také zajímat

Kněžice rudonoháPoštolka obecnáPoštolka Naumannova

Foto: http://www.treknature.com

Podělte se s námi o názor na tento text →