Aktuálně: 4 346 inzerátů184 006 diskuzních příspěvků17 869 uživatelů

Skřivan ouškatý

Eremophila alpestris

Skřivan ouškatý

Eremophila alpestris

Skřivan ouškatý

  • Výskyt: Eurasie, střední Asie, Severní Amerika
  • Velikost: 16-17 cm
  • Hmotnost: 26-46 g
  • Počet vajec: 4 ks
  • Inkubační doba: 10-14 dnů
  • Průměr kroužku: 4 mm
  • Potrava: Hmyz a semena
Skřivan ouškatý
Kam se řadí?

Skřivan ouškatý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Alaudidae - skřivanovití
  • Rod: Eremophila - skřivan
Skřivan ouškatý
Kde žije?

Skřivan ouškatý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 08.05.2014, 20:00
3 397 2 minuty čtení

Znaky

Díky typickému zbarvení hlavy a „ouškům" jej v létě nelze s jiným ptákem zaměnit. Samice má ouška mnohem kratší než sameček. Délka těla 16 až 17 cm. Skřivan ouškatý dobře běhá. V zimním opeření nemá péřová ouška, ale jeho hrdlo zůstává žlutobílé.

Prostředí

Skřivan ouškatý vyhledává kraj bez stromů a keřů, jaký si oblíbili všichni skřivani. Vyskytuje se na dalekém severu a v jižnějších oblastech v horách nad horní hranicí lesa. Na severu hnízdí v suché lišejníkové tundře, často i na březích jezer a na pobřežích, kam vítr navál semena. Na jihu areálu je ptákem suchých horských luk zhruba nad 1500 metry nad mořem. U nás je skřivan ouškatý protahující a zimující druh. Až do poloviny 20. století se vyskytoval řídce, v současnosti téměř každoročně. První ptáci se můžou objevit koncem října, poslední v dubnu, nejvyšší počty jsou pozorovány uprostřed zimních měsíců. Pozorování jednotlivých ptáků jsou poměrně řídká, častěji se objevují hejnka několika desítek kusů - v roce 1954 bylo u Svitav zaznamenáno hejno přibližně tisícikusové.

Rozmnožování

Jeho skromný zpěv se ozývá z hromady kamení, často zpívá i při nízkém letu. Hnízdo je většinou dobře ukryto pod keřem a hnízdní jamka je teple vystlána. Ptáci hnízdí v červnu a červenci. Na obvykle 4 vejcích sedí 10 až 14 dní, mláďata zůstávají v hnízdě 9 až 12 dní.

Potrava

Hmyz a semena.

Názvy ve světě

Skřivan ouškatý

Anglicky: Shore Lark, Finsky: Tunturikiuru, Francouzsky: Alouette hausse-col, Holandsky: Strandleeuwerik, Chorvatsky: Planinska ševa, Islandsky: Fjallalævirki, Italsky: Allodola golagialla, Maďarsky: Fülespacsirta, Německy: Ohrenlerche, Norsky: Fjellerke, Polsky: Laverca

Mohlo by vás také zajímat

Skřivan lesníSkřivan polníSkřivánek krátkoprstýKoburský skřivanHolub Bernský skřivan

Foto: http://bakercountyblog.blogspot.cz

Podělte se s námi o názor na tento text →