Aktuálně: 4 388 inzerátů184 672 diskuzních příspěvků17 883 uživatelů

Králíček ohnivý

Regulus ignicapilla

Králíček ohnivý

Regulus ignicapilla

Králíček ohnivý

  • Výskyt: Část Evropy, Asie i Afriky
  • Velikost: 9 cm
  • Hmotnost: 5-5,5 g
  • Počet vajec: 8-10 ks
  • Inkubační doba: 14-15 dnů
  • Průměr kroužku: 2,5 mm
  • Potrava: Drobný hmyz
Králíček ohnivý
Kam se řadí?

Králíček ohnivý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Sylviidae - pěnicovití
  • Podčeleď: Sylviinae
  • Rod: Regulus - králíček
Králíček ohnivý
Kde žije?

Králíček ohnivý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
5 671 2 minuty čtení

Znaky

Králíček ohnivý je velice podobný králíčkovi obecnému, je však ještě o něco menší - je dlouhý 9 cm a váží 5 až 5,5 g. Přes oko má černý proužek, nad okem proužek bílý, na temeni oranžově červenou „korunku". Opeření má zvláště na bocích zlatavý nádech. Zpěv tvoří asi 10 tónů zpočátku tichých, pak silnějších, poslední tón se vícekrát opakuje.

Prostředí

Králíček ohnivý obývá jehličnaté i smíšené lesy, jalovcové porosty, v jižní Evropě i lesy listnaté.

Rozmnožování

Hnízdečko králíčká ohnivého patří k nejteplejším a nejumělečtějším ptačím hnízdům. Samička na něm pracuje 2 až 3 týdny a jako stavebního materiálu používá hlavně mechů a lišejníků, spojených a slepených pavučinami a vlákny housenek. Hnízdo je skoro uzavřená kulovitá stavba s otvorem v horní části. Je vetkáno do smrkových větviček pod vedlejší větví většinou vysoko v horní třetině kmene. Od začátku května do konce července mají králíčkové dvě snůšky. Na vejcích sedí 14 až 15 dní jen samička, mladí ptáci hnízdo opouštějí až po 19 až 20 dnech, tedy mnohem později než například pěnice. Důvodem je skutečnost, že droboučká mláďata králíčká jsou silně ohrožena ztrátou tepla, a proto zůstávají v teplém hnízdě tak dlouho.

Potrava

Drobný hmyz, který ptáci vyhledávají zvláště na koncích větviček, na místech, kde se žádný jiný pták neudrží.

Názvy ve světě

Králíček ohnivý

Anglicky: Firecrest, Dánsky: Rødtoppet Fuglekonge, Finsky: Tulipäähippiäinen, Francouzsky: Riotelet triple-bandeau, Holandsky: Vuurgoudhaantje, Chorvatsky: Vatroglavi kraljić, Islandsky: Gullkollur, Italsky: Fiorrancino, Maďarsky: Tüzesfejű királyka, Německy: Sommergoldhähnchen

Mohlo by vás také zajímat

Amazoňan ohnivýScink ohnivýKrálíček obecný

Foto: http://www.vogelwarte.ch

Podělte se s námi o názor na tento text →