Aktuálně: 4 342 inzerátů189 161 diskuzních příspěvků17 953 uživatelů

Králíček obecný

Regulus regulus

Králíček obecný

Regulus regulus

Králíček obecný

  • Výskyt: Část Evropy, Asie a Afriky
  • Velikost: 8,5-9,5 cm
  • Hmotnost: 5-7,2 g
  • Počet vajec: 8-10 ks
  • Inkubační doba: 15-16 dnů
  • Průměr kroužku: 2,5 mm
  • Potrava: Hmyz
Králíček obecný
Kam se řadí?

Králíček obecný

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Sylviidae - pěnicovití
  • Podčeleď: Sylviinae
  • Rod: Regulus - králíček
Králíček obecný
Kde žije?

Králíček obecný

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
7 174 2 minuty čtení

Znaky

Hřbet je olivově zelený, spodní strana šedá, hlava se žlutou nebo oranžově červenou korunkou. Nemá tmavý proužek přes oko a bílý proužek nad okem. V době hnízdění je králíček obecný opravdu skrytý obyvatel vrcholků jehličnatých stromů, za tahu se objevuje v zahradách a zabloudí dokonce i do velkoměst. Švitoří neustále tenoučkým hlasem „sisisi", jen za deště mlčí. Jeho zpěv je krátký a nápadný pravidelným klesáním a stoupáním tónů.

Prostředí

Jehličnaté lesy, za tahu i lesy listnaté.

Rozmnožování

Páreček králíčků obecných se drží v době hnízdění stále velmi těsně pohromadě, oba partneři zůstávají ve spojení neustálým švitořivým voláním, oba spí přimknuti těsně k sobě. Říká se, že když v kleci uhyne jeden ptáček z páru, uhyne brzy steskem i druhý.

Samička začíná se stavbou hnízda počátkem května a práce jí může trvat i 12 dní. Hnízdečko je stejný umělecký výtvor jako hnízdečko králíčka ohnivého. Zavěšeno je pod silnější smrkovou větví a zapleteno mezi okolními větvičkami. Zřídka je můžeme objevit i v jalovci a dokonce i v břečťanu. Je velké jako pěst a poskytuje prostor pro odchov 7 až 10 mláďat. Uvnitř je bohatě vystláno peřím. Samička sedí na vajíčkách od poloviny května 15 nebo 16 dní, mladí králíčkové opouštějí hnízdo po 16 až 19 dnech. Často staví samička už další hnízdo, zatímco se sameček ještě stará o mláďata z první snůšky. Po vyhnízdění rodiče zcela přepeřují. Mláďatům, jejichž peří není ještě opotřebováno, pelichá jen prachové peří, přitom získávají „ohnivou hlavičku".

Potrava

Králíčkové velmi šikovně šplhají a hledají hmyz jako artisté na těch nejtenčích větvičkách. Často se též zastaví v třepotavém letu před větvičkou a ozobávají drobné živočichy. Pijí rosu.

Názvy ve světě

Králíček obecný

Anglicky: Goldcrest, Dánsky: Fuglekonge, Finsky: Hippiäinen, Francouzsky: Roitelet huppé, Holandsky: Goudhaantje, Chorvatsky: Zlatoglavi kraljić, Islandsky: Glókollur, Italsky: Regolo, Maďarsky: Sárgafejű királyka, Německy: Wintergoldhähnchen

Mohlo by vás také zajímat

Plochoještěr obecnýChameleon obecnýSatyr obecnýBažant obecnýRejsek obecnýRorýs obecnýDrvopleň obecnýTesařík obecnýSmrtník obecnýChroust obecný

Foto: http://www.luontoportti.com

Podělte se s námi o názor na tento text →