Aktuálně: 4 361 inzerátů188 672 diskuzních příspěvků17 945 uživatelů

Turpan černý

Melanitta nigra

Turpan černý

Melanitta nigra

Turpan černý

  • Výskyt: Evropa, Asie
  • Délka: 48 cm
  • Hmotnost: 600-1610 g
  • Počet vajec: 5-10 ks
  • Inkubační doba: 30-31 dnů
  • Potrava: Mlži, plži
Turpan černý
Kam se řadí?

Turpan černý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Anseriformes - vrubozobí
  • Čeleď: Anatidae - kachnovití
  • Rod: Melanitta - turpan
Turpan černý
Kde žije?

Turpan černý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 15.12.2014, 17:50
2 701 2 minuty čtení

Znaky

Délka těla 48 cm. Kačer je ve svatebním šatě jednobarevně černý a má na zobáku výraznou skvrnu a nápadný hrbol. Prostý šat samce i samice je tmavohnědý, hlava a krk po stranách jsou světlejší. Tím se poněkud podobají polákovi velkému, jsou však mnohem tmavší. I křídla jsou jednobarevně tmavá.

Turpan černý drží při plování zobák namířený lehce vzhůru a někdy zvedá i ocas. Za letu vydává hluk. Ptáci táhnou většinou v dlouhých šikmých řadách až 10 metrů nad vodou. Přitom letí celá řada houpavě nahoru a dolů jako přes neviditelné překážky. Je velmi společenský, ale jen mezi příslušníky svého druhu. Ptáci jedné skupiny se ponořují a vynořují najednou. Jejich tok probíhá v září a ozývá se při něm flétnovitý zvuk „dyit".

Prostředí

Turpani černí se neustále zdržují na moři před přílivovou zónou, většinou ve vzdálenosti 1 až 6 km od pobřeží, takže je můžeme pozorovat jen s triedrem a vzhledem k vlnobití jen z vyvýšeného místa. Mimo dobu hnízdění na souš nevystupují. Často se turpani octnou v ropné skvrně. Později jsou jejich zamaštěná těla vyvrhována na pláže.

Turpani černí hnízdí daleko na severu, v našem století osídlili mnohá místa ve Finsku. Hnízdí však ještě místy na Britských ostrovech a hojní jsou na Islandu v okolí jezera Myvatn. Hejna ptáků přezimují ve východních oblastech Baltu, v Severním moři a na západních březích Evropy.

Rozmnožování

Turpan černý hnízdí od počátku června pod hustými křovisky u jezer a pomalých řek.

Potrava

Hlavně mlži a plži.

Názvy ve světě

Turpan černý

Anglicky: Common Scoter, Chorvatsky: Crna patka, Islandsky: Hrafnsönd, Italsky: Orchetto marino, Maďarsky: Fekete réce, Německy: Trauerente

Mohlo by vás také zajímat

Kakadu černýFrancouzský bílo-černý honičNorský losí pes černýČerný teriérLeguán černýRejsec černýPilous černýVodomil černýDatel černýKos černý

Foto: http://colinknight.blogspot.cz

Podělte se s námi o názor na tento text →