Aktuálně: 4 361 inzerátů188 671 diskuzních příspěvků17 945 uživatelů

Loríček oranžovoprsý

Opopsitta gulielmitertii

Loríček oranžovoprsý

Opopsitta gulielmitertii

Loríček oranžovoprsý

  • Výskyt: Nová Guinea a přilehlé ostrovy
  • Velikost: 13 cm
  • Hmotnost: 28-35 g
  • Kroužek: 4,5 mm
  • Počet vajec: 2 ks
  • Inkubační doba: 18-21 dnů
  • Potrava: Nektar, ovoce, pyl, instantní krmení
Loríček oranžovoprsý
Kam se řadí?

Loríček oranžovoprsý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Podčeleď: Psittacinae - papoušci
  • Rod: Psittaculirostris - loríček
Loríček oranžovoprsý
Kde žije?

Loríček oranžovoprsý

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 18.09.2013, 21:33
9 303 2 minuty čtení

Vzhled

Zbarvení tohoto 13 cm dlouhého a 28 - 35 g vážícího loríčka je velmi pestré. Čelo, brada, okolí uší a ramena křídel jsou u samců tohoto druhu modré, tváře černé a oranžové, prsa, břicho, křídla a ocas jsou zbarveny různými odstíny zelené barvy. U samic je čelo, okolí uší a ramena rovněž zbarveno modře, tváře mají však bílé s černým proužkem. Prsa oranžová, břicho, křídla a ocas samic jsou zelené, ramena jsou stejně jako u samců modrá, ale méně výrazné. Oči obou pohlaví jsou tmavě hnědé, zobák šedý až černý a končetiny světle šedé.

Loríček oranžovoprsý má 7 poddruhů:

  • Cyclopsitta gulielmitertii amabilis
  • Cyclopsitta gulielmitertii fuscifrons
  • Cyclopsitta gulielmitertii gulielmitertii
  • Cyclopsitta gulielmitertii melanogenia
  • Cyclopsitta gulielmitertii nigrifrons
  • Cyclopsitta gulielmitertii ramuensis
  • Cyclopsitta gulielmitertii suavissima

Život v přírodě

Domovinou loríčka oranžovoprsého je Nová Guinea a přilehlé ostrovy. Obývají lesy, někdy také bažiny nebo hustěji zalesněné savany nejčastěji do 500 m.n.m. Objevují se v malých skupinkách o 6 - 10 jedincích. Jedná se o poměrně klidný druh, za letu se však projevuje pronikavým a ostrým hlasem. Živí se semeny fíků a jinými semeny, nektarem, květy a hmyzem při konzumaci potravy jsou velice tišší, takže je těžké je odhalit. Ve volné přírodě hnízdí od září do června.

Chov

U nás se loríček oranžovoprsý příliš nechová. Kdyby se přecijen našel zájemce o jejich chov, musí mít na mysli, že minimální délka voliéry má být 2 metry. Hnízdní budka je vzhledem k velikosti tohoto papouška doporučována o rozměrech pouze 10 x 10 x 25 cm. Samice snáší dvě vejce, které pak zahřívá 18 - 21 dnů. Hnízdo opouštějí opeřená mláďata za 6 - 8 týdnů.

Mohlo by vás také zajímat

Loríček červenohlavýLoríček zlatouchýLoríček žlutoboký

Podělte se s námi o názor na tento text →