Aktuálně: 4 582 inzerátů178 173 diskuzních příspěvků17 805 uživatelů

Loríček zlatouchý

Psittaculirostris salvadorii

Loríček zlatouchý

Psittaculirostris salvadorii

Loríček zlatouchý

  • Velikost: 19 cm
  • Hmotnost: 118 g
  • Kroužek: 6,5 mm
  • Počet vajec: 2 ks
  • Inkubační doba: 25 dnů
  • Potrava: Nektar, ovoce, pyl, instantní krmení
Loríček zlatouchý
Kam se řadí?

Loríček zlatouchý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Podčeleď: Psittacinae - papoušci
  • Rod: Psittaculirostris - loríček
Loríček zlatouchý
Kde žije?

Loríček zlatouchý

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 18.09.2013, 21:43
9 693 2 minuty čtení

Popis

Samec celkově zelený, zespodu žlutavý, čelo je modravě zelené, temeno světle modrozelené. Nápadné líce a týl tvoří úzká, prodloužená jakoby špičatá zlatožlutá pera. Skvrna za okem je modrá, prsa červená, spodní křídelní krovky bledé zelené, vnitřní křídelní krovky s oranžovými lemy. Zobák černý, běhák zelenošedý. Samice má zelené temeno modře proužkované, záhlaví žlutozelené, přes prsa široký světle modrý pás, méně výrazné líce. Mladí ptáci jsou tmavší než samice, samečci mají na prsou červená pírka.

Výskyt


Loríček zlatouchý se vyskytuje na pobřežní oblasti na severozápadě Nové Guineje.

Život v přírodě


Loríček zlatouchý obývá nižší patra hustého deštného pralesa, kde žije skrytě a nenápadné, takže informace o jeho projevech jsou jen kusé. Početnější je snad kolem řek a potoků. Hnízdí v dutinách, živí se plody, především divokými fíky.

Chov

V zajetí je loríček zlatouchý stále vzácným chovancem, poprvé byl tento druh dovezen zřejmě až v sedmdesátých letech. Odchovy jsou doposud velmi vzácné.

Potrava

Loríček zlatouchý bývá krmen směsí pro nektarožravé ptáky, ovocem a zeleninou, drobnými semeny (jako je proso, lesknice) i klíčená, čerstvými větvičkami stromů.

Názvy ve světě

Loríček zlatouchý

Latinsky: Psittaculirostris salvadorii, Anglicky: Salvadori's Fig Parrot, Dánsky: Rødbrystet Figenpapegøje, Finsky: irianinviikunakaija, Francouzsky: Psittacule de Salvadori, Holandsky: Salvadori's Vijgpapegaai, Italsky: Pappagallo dei fichi di Salvadori, Japonsky: mimikazariinko, Japonsky 2: ミミカザリインコ, Norsky: Gulskjegget Fikenpapegøye, Německy: Salvadorizwergpapagei, Polsky: figówka zóltobroda, Rusky: Карликовый попугай Сальвадори, Slovensky: palori bradatý, Čínsky: 萨氏果鹦鹉, Španělsky: Lorito de Salvadori, Švédsky: Salvadoris fikonpapegoja

Mohlo by vás také zajímat

Loríček červenohlavýLoríček oranžovoprsýLoríček žlutoboký

Podělte se s námi o názor na tento text →