Aktuálně: 4 504 inzerátů179 107 diskuzních příspěvků17 818 uživatelů

Loríček žlutoboký

Opopsitta diophthalma

Loríček žlutoboký

Opopsitta diophthalma

Loríček žlutoboký

  • Výskyt: Nová Guinea a okolní ostrovy
  • Velikost: 14-16 cm
  • Hmotnost: 42-55 g
  • Kroužek: 5 mm
  • Počet vajec: 2-3 ks
  • Inkubační doba: 19-21 dnů
  • Potrava: Nektar, ovoce, pyl, instantní krmení
Loríček žlutoboký
Kam se řadí?

Loríček žlutoboký

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Podčeleď: Psittacinae - papoušci
  • Rod: Psittaculirostris - loríček
Loríček žlutoboký
Kde žije?

Loríček žlutoboký

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 19.09.2013, 07:40
8 991 2 minuty čtení

Popis

Celkově zelený, zespoda bledší a žlutavější. Samec má uzdičku, čelo a hrdlo se spodní tváří tmavě červené, dole s modrým lemem. Okolí oka je bledě modré, holeně a boky žluté, vnitřní křídelní krovky oranžové. Zobák je šedý s černou špičkou, duhovka tmavohnědá, noha zelenošedá. Samice a mladí ptáci mají líce žlutohnědé.

Výskyt

Nová Guinea a některé okolní ostrovy, Aruské ostrovy, oddělená území na severovýchodě a východě Austrálie.

Život v přírodě

Místy početně rozšířen v nížinných pralesích a savanách. Loríček žlutoboký žije v párech, ale i větších hejnech. Obyčejně poletuje, šplhá nebo posedává v nejvyšších partiích lesa nebo na samých vrcholcích stromů. Hnízdí v dutinách stromů - ve kmenech i ve větvích. Na vejcích sedí zřejmě jen samice, zatímco samec jí do dutiny létá krmit. Vylíhlá mláďata však krmí oba rodiče. Je pravděpodobné, že normální snůška neobsahuje více než dvě vejce.

Chov

Do zajetí se dostává loríček žlutoboký poměrně často. Neúspěšná hnízdění ve dvou sezónách ohlásili například v San Diegu, narozené mládě v obou případech po třech týdnech uhynulo. První úspěšný odchov se podařil Billetovi v Holandsku u dovezených ptáků. Krmil je ovocem (jablka, banány), později bílým pečivem, postříkaným roztokem medu, vitaminovými a minerálním přípravky. Brzy začali konzumovat slunečnici i jiná naklíčená semena. Odchov se podařil v kleci dlouhé 100 cm.

Potrava

V přírodě různé ovoce a plody, přičemž přednost mají vždy zralé fíky divokých fíkovníků, dále nejrůznější divoké bobule, semena a také hmyz. V zajetí vedle ovoce směs pro plodožravé či nektarožravé ptáky.

Názvy ve světě

Loríček žlutoboký

Latinsky: Opopsitta diophthalma, Anglicky: Double-eyed Fig Parrot, Dánsky: Dobbeltøjet Figenpapegøje, Finsky: viikunakaija, Francouzsky: Psittacule double-oeil, Holandsky: Dubbeloogvijgpapegaai, Italsky: Pappagallo dei fichi dagli occhiali, Japonsky: ichijikuinko, Japonsky 2: イチジクインコ, Norsky: Sminkefikenpapegøye, Německy: Rotwangen-Zwergpapagei, Polsky: figówka zmienna, Rusky: Златобокий фиговый попугайчик, Slovensky: figojed žltoboký, Čínsky: 红脸果鹦鹉, Španělsky: Lorito Dobleojo, Švédsky: Dubbelögd fikonpapegoja

Mohlo by vás také zajímat

Loríček červenohlavýLoríček oranžovoprsýLoríček zlatouchý

Podělte se s námi o názor na tento text →