Aktuálně: 4 353 inzerátů189 048 diskuzních příspěvků17 950 uživatelů

Loríček červenohlavý

Psittaculirostris desmarestii

Loríček červenohlavý

Psittaculirostris desmarestii

Loríček červenohlavý

  • Výskyt: Nová Guinea a přilehlé ostrovy
  • Velikost: 18 cm
  • Hmotnost: 108-126 g
  • Kroužek: 4,5 mm
  • Počet vajec: 2 ks
  • Inkubační doba: 19-25 dnů
  • Potrava: Nektar, ovoce, pyl, instantní krmení
Loríček červenohlavý
Kam se řadí?

Loríček červenohlavý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Podčeleď: Psittacinae - papoušci
  • Rod: Psittaculirostris - loríček
Loríček červenohlavý
Kde žije?

Loríček červenohlavý

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 18.09.2013, 20:48
12 195 2 minuty čtení

Vzhled

Loríček červenohlavý dosahuje v dospělosti délky kolem 18 cm a hmotnosti v rozmezí 108 - 126 g. Tváře a hrdlo jsou žluté, pod okem je tyrkysově modrá skvrna, čelo a temeno jsou červenooranžové. Oko je s hnědou duhovkou, zobák černý. Zbarvení krku a prsou je modrozelené, břicho je světle zelené a křídla jsou zelené tmavěji. Ocas je modrozelený a končetiny šedé.

Poddruhy

  • Psittaculirostris desmarestii blythii
  • Psittaculirostris desmarestii cervicalis
  • Psittaculirostris desmarestii desmarestii
  • Psittaculirostris desmarestii godmani
  • Psittaculirostris desmarestii intermedius
  • Psittaculirostris desmarestii occidentalis

Život v přírodě

Loríček červenohlavý obývá ve volné přírodě Novou Guineu a přilehlé ostrovy. Žije v lesích a také na savanách. Vyskytuje se v párech nebo malých skupinkách nejčastěji o třech párech, hnízdí od července do září. Při hledání potravy jsou velice aktivní a velice rychle přeletují ze stromu na strom, kde v korunách vyhledávají fíky. V přírodě se živí také nektarem, semeny a pravděpodobně hmyzem.

Chov

Chov se doporučuje pouze ve voliérách nad 2 metry dlouhých, je aktivní, hravý ale občas trochu hlučný. Hnízdní budka se doporučuje o rozměrech 12 x 25 x 12 cm. Samice na dno budky snese dvě vejce, ze kterých se mláďata líhnou po 19 - 25 dnech (čerstvě vylíhlé mládě má hmotnost 4-5 g). Hnízdo opouštějí po 8 týdnech.

Krmivo

V zajetí je vhodné podávat tomuto druhu sušené fíky namočené několik hodin ve vidě. Nepohrdnou ani ovocem, jako jsou jablka, hrušky pomeranče, banány, granátová jablka, namočené rozinky. Výše popsané krmivo by mělo z celkové krmné dávky tvořit zhruba 50 %. Mimo to podáváme směs semen pro kanáry, oves, světlici a trochu konopí, vařené luštěniny. Dále vařené vejce, celozrnné pečivo, sýr, mrkev.

Názvy ve světě

Loríček červenohlavý

Latinsky: Psittaculirostris desmarestii, Anglicky: Fig Parrot, Dánsky: Orangekronet Figenpapegøje, Finsky: kaunoviikunakaija, Francouzsky: Psittacule de Desmarest, Holandsky: Desmarests Vijgpapegaai, Italsky: Pappagallo dei fichi di Desmarest, Japonsky: kusabiohimeinko, Japonsky 2: クサビオヒメインコ, Norsky: Oransjekronet Fikenpapegøye, Německy: Buntbrust-Zwergpapagei, Polsky: figówka teczowa, Rusky: Клинохвостый карликовый попугай, Slovensky: palori ohnivohlavý, Čínsky: 德氏果鹦鹉, Španělsky: Lorito de Desmarest, Švédsky: Större fikonpapegoja

Mohlo by vás také zajímat

Amazónek červenohlavýLoríček oranžovoprsýLoríček zlatouchýLoríček žlutoboký

Podělte se s námi o názor na tento text →