Aktuálně: 4 314 inzerátů183 391 diskuzních příspěvků17 862 uživatelů

Rybák obecný

Sterna hirundo

Rybák obecný

Sterna hirundo

Rybák obecný

  • Výskyt: Evropa, Austrálie, Jižní Amerika, Asie
  • Velikost: 35 cm
  • Hmotnost: 100-175 g
  • Počet vajec: 2-4 ks
  • Inkubační doba: 21-22 dnů
  • Průměr kroužku: 4,5 mm
  • Potrava: Rybky, žáby, hmyz
Rybák obecný
Kam se řadí?

Rybák obecný

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Charadriiformes - dlouhokřídlí
  • Podřád: Apodi
  • Čeleď: Laridae - rackovití
  • Podčeleď: Sterninae - rybáci
  • Rod: Sterna - rybák
Rybák obecný
Kde žije?

Rybák obecný

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 24.06.2014, 15:00
3 094 4 minuty čtení

Znaky

Poletuje, vznáší se a třepe se téměř nepřetržitě nad vodou, při lovu míří červený zobák s černou špičkou přímo dolů. Nohy jsou jasně červené.

V zimním šatu má rybák obecný černý zobák a světlé čelo. Mladý pták má šedé peří lemované rezavě žlutě, takže působí jako rezavě hnědý. Létá plavně a bez námahy. Sedá se zataženou hlavou a křídly překříženými nad ocasem, špatně plave, ale čas od času, zvláště za nejteplejších hodin, odpočívá na vodě. Když vzlétá nebo usedá, zvedá elegantně dlouhá křídla do výše. Jeho hlas je vřeštivé „kier" nebo „Kirr... kirri". Rybák obecný je dlouhý 35 cm, jeho rozpětí kolem 80 cm.

Prostředí

Rybák obecný je velmi přizpůsobivý. Jeho ideálním biotopem jsou řeky s dlouhými mělkými úseky, průzračnou a na ryby bohatou vodou a s neporostlými štěrkovitými či písčitými ostrůvky. Vyskytuje se však i na jezerech se zatravněnými břehy, v bažinatých zavodněných nížinách a na mořském pobřeží. Na přelomu století žil ve střední Evropě takřka na všech větších řekách a jezerech i na mnoha rybnících a tůních, i na moři. Dnes je ve vnitrozemí bohužel až na nepatrné zbytky vyhuben. Rybáci obecní odtahují v srpnu směrem k jihu a přezimují většinou na tropických pobřežích. Koncem dubna se vracejí na svá středoevropská hnízdiště.

Rozmnožování

Hnízdní kolonie jsou někdy na vlhkém štěrku či písku, většinou na ostrovech a mezi dunami. Někdy hnízdí i v řídké vegetaci, ta však nesmí být nikdy tak hustá, aby hnízdícímu ptákovi zamezovala volný přehled. Vlastnímu páření předchází tok plný nejrůznějších pohybů. Zahrnuje i let obou ptáků do značné výše, přičemž sameček drží v zobáku rybu. Před pářením pobíhají partneři vedle sebe, pak se samička vyzývavě skloní a sameček vystoupí na její hřbet a čile přitom mává křídly. Hnízdo je jen ve štěrku či písku vyhrabaná prohlubeninka, na bažinatém podkladu i větší hromádka nejrůznějšího rostlinného materiálu. Do hnízda klade samička 2 až 3, často i 4 vejce dlouhá asi 41 mm. Při sezení se oba rodiče ve dne často střídají, v noci jeden z nich na vejcích spí a druhý spí na okraji hnízda. V květnu a červnu sedí ptáci na vejcích 21 až 22 dnů. Mláďata jsou zpočátku ještě velmi neobratná a přinesená ryba jim často vypadne ze zobáku, starý pták jim ji pak znovu nabídne. Později se naučí rozeznat hlasy svých rodičů od ostatních hlasů v kolonii a běhají jim při krmení v ústrety. Brzy pokládají rodiče rybu jednoduše na zem před mládě. Mláďata polykají pak s námahou i ryby, které jsou delší než ona sama a rybí ocas jim pak ještě visí ze zobáku, zatímco hlava je už strávená. Ve stáří 3 týdnů se mladí začínají pokoušet létat, už ve 4 týdnech jakžtakž létají. Celou snůšku často zničí velká voda. Rybáci obecní brání hnízda divokým křikem a nálety. Člověka neohrozí, psa však zahánějí silným klováním.

Potrava

Rybáci obecní loví střemhlavým potápěním. Kořist nejprve při třepotavém letu objeví a pak se za ní vrhají kolmo do vody. Loví malé ryby, populace žab i mladé žabky, vodní hmyz a pijavky.

Názvy ve světě

Rybák obecný

Anglicky: Common Tern, Finsky: Kalatiira, Francouzsky: Sterne pierregarin, Holandsky: Visdief, Chorvatsky: Obična čigra, Islandsky: Sílaþerna, Italsky: Sterna comune, Maďarsky: Küszvágó csér, Německy: Flußseeschwalbe, Norsky: Makrellterne

Mohlo by vás také zajímat

Plochoještěr obecnýChameleon obecnýSatyr obecnýBažant obecnýRejsek obecnýRorýs obecnýDrvopleň obecnýTesařík obecnýSmrtník obecnýChroust obecný

Foto: http://wildlifer84.blogspot.cz

Podělte se s námi o názor na tento text →