Aktuálně: 4 463 inzerátů179 591 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Rybák černý

Chlidonias niger

Rybák černý

Chlidonias niger

Rybák černý

  • Výskyt: Evropa, Severní Amerika, Asie
  • Velikost: 24 cm
  • Hmotnost: 60-88 g
  • Počet vajec: 2-3 ks
  • Inkubační doba: 20-22 dnů
  • Průměr kroužku: 4 mm
  • Potrava: Rybky, pulci, žáby
Rybák černý
Kam se řadí?

Rybák černý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Charadriiformes - dlouhokřídlí
  • Podřád: Apodi
  • Čeleď: Laridae - rackovití
  • Podčeleď: Sterninae - rybáci
  • Rod: Chlidonias - rybák
Rybák černý
Kde žije?

Rybák černý

Severní Amerika

  • Nadmořská výška: 730 m
  • Povrch: hornatý, vysočiny i roviny
  • Teplotní pásy:
  • Arktický: srážky 300 mm, teploty pod nulou
  • Subarktický: srážky 300 mm, teploty kolem nuly
  • Humidní, mírně studený pás: 10 °C
  • Humidní, středně teplý pás: 20 °C
  • Tropický: nad 20 °C
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,6 °C
  • Nejnižší: -19,1 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 05.05.2014, 13:00
2 878 2 minuty čtení

Znaky

Ve svatebním šatu sazově černý s černým zobákem, v zimním šatu má rybák černý horní stranu šedou, spodní bílou s nápadnými šedými skvrnami na stranách hrudi. Dlouhý je 24 cm, v rozpětí měří kolem 60 cm. Jeho let působí poněkud vrávoravě a třepetavě, je však opravdu rychlý a hbitý. Při lovu potravy létají ptáci těsně nad vodou, tu a tam setrvají na místě v třepotavém letu a sbírají z vody kořist, aniž by ponořili více než jen zobák. Dovedou se však také z plochého letu ponořit do vody.

Prostředí

Je rozšířen až do střední Asie a v Severní Americe. Jeho stavy všude v Evropě v důsledku zhoršení životního prostředí klesají a jsou vysoké jen na mnoha jezerech v jižním Rusku. Středoevropští rybáci černí často z hnízdiště na léta zmizí, hnízdí však i na místech, kde je ještě předtím nikdo neviděl. Na hnízdištích se objevují v první polovině května a v srpnu opět odtahují. Zimu přečkávají na pobřeží tropické Afriky.

Rozmnožování

Rybáci černí hnízdí u nás v malých koloniích. Hnízda leží těsně vedle se- be v rákosí nebo na suchých místech v bažinách. Můžeme jim pomáhat zřizováním plovoucích ostrůvků. Protože hnízda přesahují jen nepatrně vodní hladinu, jsou silně ohrožená velkou vodou. Ptáci hnízdí od poloviny května a v červnu na 2 až 3 vejcích, dlouhých 34 mm, 20 až 22 dnů. Na vejcích sedí oba rodiče. Mláďata dovedou plavat už od prvního dne, když ale nejsou rušena, zůstávají na hnízdě asi 2 týdny. Ve 3 týdnu začínají létat a ve stáří 4 týdnů už létají skutečně dobře.

Potrava

Rybák černý loví malé ryby, např. koljušky, ale i pulce a malé žabky. Za tahu a na zimovištích loví rybák černý i daleko od vody, vyskytuje-li se tam dostatek hmyzu. Tak se například v místech, kde se přemnožily kobylky, živí takřka výlučně jen tímto hmyzem.

Názvy ve světě

Rybák černý

Anglicky: Black Tern, Finsky: Mustatiira, Francouzsky: Guifette noire, Holandsky: Zwarte stern, Chorvatsky: Crna čigra, Islandsky: Kolþerna, Italsky: Mignattino, Maďarsky: Kormos szerkő, Německy: Trauerseeschwalbe, Norsky: Svartterne

Mohlo by vás také zajímat

Kakadu černýFrancouzský bílo-černý honičNorský losí pes černýČerný teriérLeguán černýRejsec černýPilous černýVodomil černýDatel černýKos černý

Foto: http://www.wildbirdgallery.com

Podělte se s námi o názor na tento text →