Aktuálně: 4 336 inzerátů184 008 diskuzních příspěvků17 869 uživatelů

Plch lesní

Dryomys nitedula

Plch lesní

Dryomys nitedula

Plch lesní

  • Výskyt: Evropa
  • Velikost: 13-21 cm s ocasem
  • Hmotnost: 17-32 g
  • Březost: 25-28 dnů
  • Počet mláďat: 3-5 ks
  • Potrava: Všežravec
Plch lesní
Kam se řadí?

Plch lesní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Myomorpha - myšovci
  • Čeleď: Myoxidae - plchovití
  • Podčeleď: Leithiinae - pozemní plši
  • Rod: Dryomys - plch
Plch lesní
Kde žije?

Plch lesní

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 02.02.2014, 09:00
8 545 2 minuty čtení

Identifikace

Plch lesní dosahuje délky těla 77-112,5 milimetrů, ocas má dlouhý 60-91 milimetrů, zadní tlapka je od 18 do 23 milimetrů, ucho má velké 13-15 milimetrů. Hmotnost u dospělého jedince kolísá od 17 do 32 gramů. Celkově je šedohnědý se světlým břichem. Hlavu má plch lesní s výraznou tmavou kresbou, ocas je huňatý.

Rozšíření

Výskyt zasahuje z východu až do jižního Polska, České republiky, Slovenska, východních Alp (Německo, Rakousko) a Maďarska. V Česku se s ním setkáme pouze v moravských horách a vrchovinách (Moravskoslezské Beskydy, Hostýnsko-vsetínská hornatina). Plch lesní je vzácný.

Způsob života

Plch lesní je spíše horský druh osidlující lesy s bohatým podrostem (až do 2300 m). Můžeme ho zastihnout i v zahradách a parcích. Je to typický noční tvor. Staví si kulovité hnízdo, které mívá v průměru 25-30 centimetrů. Zimu přespává v podzemních dutinách, kořenech stromů ve hloubce 30-60 centimetrů. Samice je březí 25-28 dnů a po této době přivádí na svět 3 až 5 mláďat (1x za sezónu). Mláďata jsou kojena zhruba 4 týdny, oči se jim otevírají po 16-18 dnech. Plch lesní je všežravý, živí se semeny a plody lesních dřevin, na jaře také zelenými výhonky, listy a trávou. 80% jídelníčku však tvoří potrava živočišná, hmyz, jeho larvy a další bezobratlí.

Názvy ve světě

Plch lesní

Anglicky: Forest Dormouse, Ázerbájdžánsky: Meşə süleysünü, Chorvatsky: Gorski puh, Maďarsky: Erdei pele, Německy: Baumschläfer, Rumunsky: Pârş cu coada stufoasă, Rusky: Lesnaja soňa, Slovensky: Plch horný

Mohlo by vás také zajímat

Pralesnička strašnáPralesnička pruhovanáPralesnička dvoubarváPralesnička drobnáPralesnička barvířskáPralesnička brazilskáPralesnička harlekýnPralesnička batikováKáně lesníHrotnokřídlec lesní

Foto: http://photo-forum.net

Podělte se s námi o názor na tento text →