Aktuálně: 4 582 inzerátů178 173 diskuzních příspěvků17 805 uživatelů

Nutrie říční

Myocastor coypus

Nutrie říční

Myocastor coypus

Nutrie říční

  • Výskyt: Kromě antarktidy a Austrálie všechny kontinenty
  • Velikost: 40-80 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 6-12 kg
  • Březost: 130 dnů
  • Počet mláďat: 5-6 ks
  • Potrava: Kořeny a byliny
Nutrie říční
Kam se řadí?

Nutrie říční

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Hystricomorpha - dikobrazočelistní
  • Čeleď: Myocastoridae - nutriovití
  • Rod: Myocastor - nutrie
Nutrie říční
Kde žije?

Nutrie říční

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 31.05.2014, 20:00
14 117 2 minuty čtení

Identifikace

Nutrie říční je velký hlodavec, jehož tělo dosahuje délky 400-800 milimetrů, ocas má tento druh dlouhý 300-500 milimetrů, zadní tlapka nutrie je 115-140 milimetrů, ucho má velké 25-30 milimetrů, hmotnost se u dospělého zvířete pohybuje od 6 do 12 kilogramů. Nutrie říční je částečně přizpůsobena životu ve vodě. Na zadní tlapce má plovací blánu, nozdry jsou uzavíratelné proti přístupu vody, hustá tmavohnědá srst chrání tělo před vodou. Dlouhý šupinatý ocas je na průřezu okrouhlý.

Rozšíření

V současné době se nutrie říční vyskytuje ve volné přírodě na všech kontinentech mimo Antarktidu a Austrálii, o přirozený výskyt se však jedná pouze v Jižní Americe. Za obtížný invazní druh je považována v Jižní Koreji, jižním Japonsku, jihozápadní Číně, v povodí řeky Mississippi, jižní Evropě, centrální Asii a na Blízkém východě. V našich podmínkách vyhledává zarostlé břehy stojatých vod. Tuhé zimy často nepřežije.

Způsob života

Nutrie se živí kořeny a bylinami - potravu si vyhrabávají, nebo se pasou na březích a podél břehů. Potravu si dokáže přidržet předními končetinami. Větší množství jedinců dokáže zcela spást pobřežní a příbřežní vodní vegetaci a rozhrabat břehy. Nutriím se mláďata rodí celý rok, březost trvá 130 dnů. V jednom vrhu je obvykle 5-6 mláďat. Mláďata mohou přežít odstavení od kojení již po pěti dnech, nicméně průměrná doba kojení je 5-6 týdnů.

Nutrie říční je chována i v zajetí pro jejich chutné maso a kvalitní kožešinu. Jejich chov je mnohem náročnější než chov králíků nebo drůbeže.

Názvy ve světě

Nutrie říční

Anglicky: Nutria, Holandsky: Beverrat, Chorvatsky: Barska nutrija, Italsky: Nutria, Německy: Nutria

Mohlo by vás také zajímat

Ledňáček říčníOsenice vykřičníkováBřehule říčníOrlovec říčníÚstřičník velkýKulík říčníCvrčilka říčníMihule říčníOkoun říčníÚhoř říční

Foto: http://www.francini-mycologie.fr

Podělte se s námi o názor na tento text →