Aktuálně: 4 579 inzerátů178 146 diskuzních příspěvků17 805 uživatelů

Kunovec tečkovaný

Dasyurus viverrinus

Kunovec tečkovaný

Dasyurus viverrinus

Kunovec tečkovaný

  • Výskyt: Austrálie
  • Délka: 45 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 0,6-2 kg
  • Počet mláďat: Až 20 ks
  • Potrava: Hmyz, savci, ptáci
Kunovec tečkovaný
Kam se řadí?

Kunovec tečkovaný

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Metatheria - vačnatí
  • Nadřád: Australidelphia - australští vačnatci
  • Řád: Dasyuromorphia - kunovci
  • Čeleď: Dasyuridae - kunovcovití
  • Podčeleď: Dasyurinae - kunovci větší
  • Tribus: Dasyurini
  • Rod: Dasyurus - kunovec
Kunovec tečkovaný
Kde žije?

Kunovec tečkovaný

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 15.12.2014, 17:00
4 222 2 minuty čtení

Dříve se mu říkalo kunovec východní nebo domorodá kočka, protože je velký jako kočka a stejně štíhlý a čilý, posetý výraznými bílými skvrnami na hnědém nebo černém podkladě. Kunovec tečkovaný má velkou úzkou hlavu s velkýma vzpřímenýma ušima. Ocas je stejně zbarvený jako tělo, ale nemá bílé skvrny.

Kunovec tečkovaný obývá, lesy, křoviny, travnaté plochy, ale je hojný i v zemědělské krajině. Kunovec tečkovaný loví v noci na zemi a živí se převážně velkým hmyzem, drobnými savci, ptáky a ještěry, často také spásá trávu, sbírá plody a zdechliny. Samice je vždy delší a také o polovinu těžší než je samec. Může mít až 20 mláďat současně, ale protože má ve vaku jen šest mléčných bradavek, přežije tedy pouze šest mladých.

Délka těla se u dospělých zvířat pohybuje kolem 45 centimetrů, ocasu pak 17-28 centimetrů, hmotnost zvířat značně kolísá od 600 gramů až do 2 kilogramů.

Kunovec tečkovaný se ve volné přírodě vyskytuje v Tasmánii; v této zemi obývá nejrůznější lesy, ale také křoviny a řídké porosty, vřesoviště a navštěvuje rovněž zemědělskou půdu.

Dříve žil kunovec tečkovaný v severovýchodní Austrálii, ale naposledy byl pozorován na kontinentě poblíž města Sydney v roce 1960. Podle něj je také nazvána celá čeleď.
 

Názvy ve světě

Kunovec tečkovaný

Anglicky: Eastern Quoll, Německy: Tüpfelbeutelmarder, Slovensky: Kunovec východný

Mohlo by vás také zajímat

Vakorejsek tečkovanýScink tečkovaný

Foto: http://whyevolutionistrue.wordpress.com

Podělte se s námi o názor na tento text →