Aktuálně: 4 336 inzerátů184 008 diskuzních příspěvků17 869 uživatelů

Letucha malajská

Cynocephalus variegatus

Letucha malajská

Cynocephalus variegatus

Letucha malajská

  • Výskyt: Jihovýchodní Asie
  • Velikost: 5,5-7 cm
  • Hmotnost: 1-1,5 kg
  • Březost: 60 dnů
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Nektar, jemné rostlinné části
Letucha malajská
Kam se řadí?

Letucha malajská

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Podříše: Eumetazoa
  • Oddělení: Bilateria - Dvoustranně souměrní
  • Pododdělení: Deuterostomia - druhoústí
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Dermoptera - letuchy
  • Čeleď: Cynocephalidae - letuchovití
  • Rod: Cynocephalus - letucha
Letucha malajská
Kde žije?

Letucha malajská

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 15.06.2014, 20:07
4 715 2 minuty čtení

Letucha malajská má štíhlé tělo dosahující délky přibližně 40 cm, z toho ocas tvoří mnohdy více než polovinu. Hmotnost je v rozmezí 0,9 - 2 kilogramu. Hlava je malá, má malé zakulacené uši a tupý čenich a velké kulaté oči. V dolní čelisti mají zvláštní hřebínkovité řezáky. Jemná srst má hnědošedou barvu se světlejšími skvrnami na hřbetě. Nápadná je rovněž osrstěná blána táhnoucí se od krku přes končetiny až k ocasu sloužící jako padák umožňující letuše klouzavý let mezi stromy až na vzdálenost přesahující 100 metrů. Prsty jsou opatřeny ostrými drápky, díky kterým se udrží na kmenech a větvích stromů. Letuchy jsou čilé za soumraku a v noci. Živí se jemnými rostlinnými částmi a hřebínkovitými řezáky dobývají nektar a šťávu z plodu i kůry.

Letucha malajská dosahuje délky těla 33-42 centimetrů, ocas je dlouhý mezi 22-27 centimetry, přední rozpětí 65-75 centimetrů, hmotnost těla má letucha malajská 1-1,5 kilogramu.

Letucha malajská obývá jihovýchodní Asii; pralesy od pobřežních nížin až do hor o nadmořské výšce 1 000 metrů.

Letucha rodí velmi malá a nevyvinutá mláďata po 60 dnech březosti, podobně jako u vačnatců. Prvních 6 měsíců života mláďata žijí na matčině břiše. Ta je přenáší a chrání v jakémsi vaku, který vytvoří stočením ocasu a létací blány. Mláďata rostou velmi pomalu, teprve ve dvou nebo třech letech dorostou do plné velikosti.

Názvy ve světě

Letucha malajská

Anglicky: Malayan Colugo, Slovensky: Letucha indomalajská, Vietnamsky: Chồn dơi

Mohlo by vás také zajímat

Poletucha menšíLetucha evropská

Foto: http://en.academic.ru/

Podělte se s námi o názor na tento text →