Aktuálně: 4 341 inzerátů183 117 diskuzních příspěvků17 857 uživatelů

Poletucha menší

Petaurista elegans

Poletucha menší

Petaurista elegans

Poletucha menší

  • Výskyt: Asie
  • Délka: 30-45 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 1-1,3 g
Poletucha menší
Kam se řadí?

Poletucha menší

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Sciuromorpha - veverkočelistní
  • Čeleď: Sciuridae - veverkovití
  • Podčeleď: Pteromyinae - poletuchy
  • Rod: Petaurista - poletucha
Poletucha menší
Kde žije?

Poletucha menší

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 16.12.2014, 06:00
17 543 2 minuty čtení

Poletucha menší obratně plachtí pomocí tenké osrstěné blány mezi předními a zadními končetinami a překonává vzdálenosti od stromu ke stromu delší než 400 metrů.

Obvykle plachtí tento savec tak, aby se vyhnul nebezpečí. Ztrácí výšku pomalu, takže uletí trojnásobek vzdálenosti, a let obratně řídí předníma nohama. Poletucha menší má plavou až červenou srst, naspodu světlejší, a ocas s černou špičkou. Hbitě šplhá. Hnízda si staví ve stromových dutinách nebo vidlicích větví, kde přečkává den, zatímco v noci hledá poletucha potravu.

Délka těla se u tohoto druhu pohybuje od 30 do 45 centimetrů, ocasu 32-61 centimetrů, hmotnost se pohybuje mezi 1—1,3 kilogramy.

Ve volné přírodě obývá poletucha menší východní Afghánistán, severní Indii, západní Čínu i jihovýchodní Asii; hlavně se vyskytuje v pralesích.

Poletucha menší náleží do čeledi veverkovití. Doba březosti je v této čledi je známá jen u některých druhů a pohybuje se mezi 25–40 dny. Ve vrhu bylo zjištěno od 1 do 11 mláďat; jejich váha, pokud je známa, se pohybuje od 4 do 30 g. Mláďata jsou kojena 2,5 – 6 týdnů. Pohlavně dospívají v šesti měsících až třech letech.

Délka život není příliš známa; v zajetí byl zaznamenán i věk přes 10 let.
 

Názvy ve světě

Poletucha menší

Anglicky: Spotted Giant Flying Squirrel

Mohlo by vás také zajímat

Jetelovka menšíSvětluška menšíLýkožrout menšíLýkohub menšíOrel nejmenšíŤuhýk menšíKulíšek nejmenšíBudníček menšíChřástal nejmenšíDrsek menší

Foto: http://www.animal.eolchina.org

Podělte se s námi o názor na tento text →