Aktuálně: 4 504 inzerátů179 106 diskuzních příspěvků17 818 uživatelů

Budníček menší

Phylloscopus collybita

Budníček menší

Phylloscopus collybita

Budníček menší

  • Výskyt: Evropa, část Asie
  • Velikost: 10-12 cm
  • Hmotnost: 5,5-10 g
  • Počet vajec: 5-7 ks
  • Inkubační doba: 13 dnů
  • Průměr kroužku: 2,5 mm
  • Potrava: Hmyz, pavouci, bobule
Budníček menší
Kam se řadí?

Budníček menší

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Phylloscopidae - budníčkovití
  • Rod: Phylloscopus - budníček
Budníček menší
Kde žije?

Budníček menší

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 27.06.2014, 20:55
5 201 2 minuty čtení

Znaky

Hřbetní strana je hnědošedá, nohy tmavé. Typický zpěv zní jako „cilp- calp - cilp".

Prostředí

Budníček menší obývá nejčastěji světlé listnaté lesy, polní lesíky, zahrady, zvláště ve vlhčích polohách.

Rozmnožování

Samečkové se ze zimovišť vracejí 5 až 8 dní před samičkami a se zpěvem obsazují své hnízdní revíry. Při zpěvu sedí na nejvyšší větvi a točí se sem a tam. Umlkají pozvolna v červenci, během období pelichání v srpnu jsou tiší. Ještě předtím než na podzim odlétají, začínají zase váhavě zpívat, jakoby slibovali, že se zas příštího jara vrátí. V zimovištích zpívají z plných hrdel. Nenápadnou „sloku" mají vrozenou.

Kulovité hnízdo s postranním vchodem buduje na zemi mezi spadaným listím nebo nízko v křoví jen samička, vždy však při okraji volnějšího prostoru. Ke stavbě hnízda používá budníček menší jen materiál z nejbližšího okolí, takže vzniká stavba dobře zamaskovaná. Nápadnější je většinou jen tmavý vchod. Samička klade v poslední dekádě května a začátkem června 5 až 7 vajec, na nichž sedí asi 13 dní. Mláďata zůstávají v hnízdě asi 15 dní po vyklubání. Kromě sezení na vejcích musí se samička starat sama většinou i o potravu pro mláďata, sameček v blízkosti hnízda jen zpívá, čímž každopádně odrazuje konkurenci vlastního druhu. Když se mláďata vyklubou, sedí na nich samička ještě 3 dny a nadále s nimi v hnízdě i spí. Sameček se na krmení podílí až později. V období nejintenzívnějšího růstu přirůstají mláďata denně asi o 1 gram, což představuje přes 20 % jejich hmotnosti. Až 200krát přilétají každodenně rodiče s potravou pro mladé, mimoto zhruba stejně často odlétají s trusem potomstva.

Potrava

Budníček menší požírá hmyz a pavouky, na podzim i bobule.

Názvy ve světě

Budníček menší

Anglicky: Chiffchaff, Finsky: Tiltaltti, Francouzsky: Pouillot vêloce, Holandsky: Tjiftjaf, Chorvatsky: Zviždak, Islandsky: Gransöngvari, Italsky: Luí piccolo, Maďarsky: Csilpcsalp-füzike, Německy: Zilpzalp, Norsky: Gransanger, Polsky: Pierwiosnek, Portugalsky: Felosa-comum, Slovensky: Kolibkárik čipčavý

Mohlo by vás také zajímat

Jetelovka menšíSvětluška menšíLýkožrout menšíLýkohub menšíOrel nejmenšíŤuhýk menšíKulíšek nejmenšíBudníček většíBudníček lesníChřástal nejmenší

Foto: http://ibc.lynxeds.com

Podělte se s námi o názor na tento text →