Aktuálně: 4 458 inzerátů179 399 diskuzních příspěvků17 822 uživatelů

Ťuhýk menší

Lanius minor

Ťuhýk menší

Lanius minor

Ťuhýk menší

  • Výskyt: Evropa
  • Velikost: 19-21 cm
  • Hmotnost: 40-66 g
  • Počet vajec: 5-6 ks
  • Inkubační doba: 15-16 dnů
  • Potrava: Hmyz, ještěrky, hlodavci
Ťuhýk menší
Kam se řadí?

Ťuhýk menší

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Laniidae - ťuhýkovití
  • Rod: Lanius - ťuhýk
Ťuhýk menší
Kde žije?

Ťuhýk menší

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 16.02.2015, 18:00
2 746 2 minuty čtení

Znaky

Ťuhýk menší je podstatně menší než ťuhýk šedý - délka 20 cm proti 25 cm ťuhýka šedého – a s kratším ocáskem. Jeho boky mají červenavý nádech, na lících má tmavý proužek, který se táhne přes oko. Často se třepe na jednom místě jako poštolka. Má rychlý, rychle se zrychlující let. Při zpěvu napodobuje jiné ptačí druhy, jeho zpěv zní posměšně.

Prostředí

Otevřená křovinatá krajina, parky, ovocné sady. V Evropě je ťuhýk menší hojnější na jihu. Jeho stavy klesají všude, kde se začínají v zemědělství uplatňovat moderní metody.

Rozmnožování

Tlustostěnné hnízdo staví ťuhýk menší pokud možno až 10 m vysoko ve stromech. Tam, kde vysoké stromy nerostou, hnízdí i ve stromech nižších nebo v křovinách. Hnízdo oba staří ptáci zuřivě brání, proti loupeživým vránám však nemají šanci. Na obvykle 5 nebo 6 vejcích sedí oba rodiče, hlavně samička, asi 15 dní. Mladí ptáci hnízdo opouštějí asi po dvou týdnech, kdy ještě nedovedou létat. Sedí pak často v radě na větvi a hlasitě žebroní o potravu. Až do doby tahu do srpna zůstává rodina ve svém hnízdním okrsku, ťuhýk menší je přísně tažný pták, zdržující se na hnízdišti jen od května do srpna. Zimu přečkává v jižní Africe. Zde také získávají mladí ptáci během února při druhém pelichání typickou černou obličejovou masku.

Potrava

Stejně jako ostatní ťuhýci loví na čekané. Je-li lov z jednoho místa málo vydatný, přeletí pták nízko nad zemí k dalšímu a krátce před přistáním se vznese do výše. Jeho hlavní kořistí je hmyz, loví ale i ještěrky, žáby, myši a drobné ptáky.

Názvy ve světě

Ťuhýk menší

Anglicky: Lesser Grey Shrike, Francouzsky: Pie-grièche à poitrine rose, Holandsky: Kleine klapekster, Chorvatsky: Sivi svračak, Islandsky: Geigsvarri, Italsky: Averla cenerina, Maďarsky: Kis őrgébics, Německy: Schwarzstirnwürger, Norsky: Rosenvarsler

Mohlo by vás také zajímat

Jetelovka menšíSvětluška menšíLýkožrout menšíLýkohub menšíOrel nejmenšíŤuhýk šedýŤuhýk rudohlavýŤuhýk obecnýKulíšek nejmenšíBudníček menší

Foto: http://www.treknature.com

Podělte se s námi o názor na tento text →