Aktuálně: 4 346 inzerátů184 005 diskuzních příspěvků17 869 uživatelů

Nártoun západosundský

Tarsius bancanus

Nártoun západosundský

Tarsius bancanus

Nártoun západosundský

  • Výskyt: Jihovýchodní Asie
  • Délka těla: 12-15 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 85-135 g
  • Potrava: Hmyz
Nártoun západosundský
Kam se řadí?

Nártoun západosundský

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Primates - primáti
  • Podřád: Haplorrhini - vyšší primáti
  • Infrařád: Tarsiiformes - nártouni
  • Čeleď: Tarsiidae - nártounovití
  • Rod: Tarsius - nártoun
Nártoun západosundský
Kde žije?

Nártoun západosundský

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
8 409 2 minuty čtení

Tato noční poloopice je dokonale přizpůsobena ke šplhání po větvích vysoko v korunách stromů. Nártoun západosundský má malé zavalité tělo, štíhlé prsty a na nich rozšířené konečky s polštářky a ostrými drápky.

To jim pomáhá pevně se přidržovat větví. Tento přizpůsobivý čiperný lovec se živí hlavně hmyzem. Může otáčet hlavu o 360° a díky velkým očím a skvělému sluchu rychle objeví kořist i nepřátele. Na kořist číhá v záloze, vrhá se na ni a uchopí ji předními tlapkami. Sám se stává obětí nočních dravců, zejména sov.

Obvykle nártoun západosundský přespává ve větvích, zřídka se ukrývá v hnízdech. Matka nosí mláďata na srsti, dokud se nenaučí sama šplhat.

Délka těla u dospělých zvířat kolísá od 12 až do 15 centimetrů, ocas dosahuje délky 18-23 centimetrů, hmotnost dospělých jedinců kolísá v rozmezí mezi 85-135 gramy.

Nártoun západosundský obývá ve volné přírodě jihovýchodní Asii, především pak ostrovy Borneo, Sumatra a další, nepřekračuje Wallaceovu linii; v původních tropických pralesích i sekundárních porostech a v mangrovových bažinách.

Tento málo známý druh je zřejmě silně postižen ničením prostředí. Český název čeledi, do které nártoun západosundský náleží, je nártounovití.

Názvy ve světě

Nártoun západosundský

Anglicky: Horsfield's Tarsier, Francouzsky: Tarsier de Horsfield, Holandsky: Soendaspookdier, Německy: Sunda-Koboldmaki, Polsky: Wyrak sundajski, Rusky: Западный долгопят, Slovensky: Okáľ západosundský, Španělsky: Tarsero de Horsfield

Foto: http://www.jean-philippe-delobelle.com

Podělte se s námi o názor na tento text →