Aktuálně: 4 383 inzerátů184 534 diskuzních příspěvků17 882 uživatelů

Outloň váhavý

Nycticebus coucang

Outloň váhavý

Nycticebus coucang

Outloň váhavý

  • Výskyt: Jižní a jihovýchodní Asie
  • Délka těla: 27-40 cm s ocasem
  • Hmotnost: 0,4-2 kg
  • Potrava: Drobní obratlovci, hmyz, výhonky
Outloň váhavý
Kam se řadí?

Outloň váhavý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Primates - primáti
  • Podřád: Strepsirrhini - poloopice
  • Infrařád: Lorisiformes
  • Čeleď: Lorisidae - outloňovití
  • Rod: Nycticebus - outloň
Outloň váhavý
Kde žije?

Outloň váhavý

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
25 588 2 minuty čtení

Druhový název dostal tento druh podle pohybu, typického pro outloňovité a odlišného od všech ostatních primátů, kteří skáčou a běhají.

Outloň váhavý je světle šedohnědý až červenohnědý s tmavým pruhem táhnoucím se od temene hlavy až na kořen ocasu a s tmavými kroužky kolem očí a uší. Lorimu se podobá nočním životem, protistojnými palci a binokulárním viděním, je však mnohem zavalitější.

Outloň váhavý dorůstá v dospělosti délky těla 26-38 centimetrů, ocasu 1-2 centimetry, hmotnost se u dospělého zvířete pohybuje od 400 gramů až po dva kilogramy. Outloň loví drobné obratlovce a hmyz, ale v jeho jídelníčku spíše převládají rostlinné výhonky, různé květy, listí, ořechy a plody.

Ve volné přírodě se outloň váhavý vyskytuje v jižní a jihovýchodní Asii. Lovit a sbírat potravu začíná při západu slunce. Obývá koruny stromů v pralesích tropické Asie. Na rozdíl od ostatních poloopic není tak obratný, svými pomalými, téměř rozvážnými pohyby, kdy pozvolna posunuje jednu končetinu za druhou, by zdálky mohl připomínat spíš koalu. Šplhat ale dovede výborně a to i pozpátku po svislých větvích a kmenech.

Outloň váhavý je stále v některých oblastech loven, protože části jeho těla považují místní lidé za léčivé. Má mnoho místních jmen, nejznámější je kukang.
 

Názvy ve světě

Outloň váhavý

Anglicky: Greater Slow Loris, Francouzsky: Loris paresseux, Holandsky: Grote plompe lori, Chorvatsky: Spori loris, Německy: Sunda-Plumplori, Polsky: Lori kukang, Rusky: Медленный лори, Slovensky: Útloň váhavý, Španělsky: Loris de Sonda

Foto: http://congi.info

Podělte se s námi o názor na tento text →