Aktuálně: 4 358 inzerátů188 470 diskuzních příspěvků17 939 uživatelů

Lori štíhlý

Loris tardigradus

Lori štíhlý

Loris tardigradus

Lori štíhlý

  • Výskyt: Jižní Indie a také Srí Lanka
  • Délka těla: 17-26 cm
  • Hmotnost: 85-348 g
  • Potrava: Hmyz, výhonky
Lori štíhlý
Kam se řadí?

Lori štíhlý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Primates - primáti
  • Podřád: Strepsirrhini - poloopice
  • Infrařád: Lorisiformes
  • Čeleď: Lorisidae - outloňovití
  • Rod: Loris - lori
Lori štíhlý
Kde žije?

Lori štíhlý

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
7 382 2 minuty čtení

Jako všichni členové čeledi outloňovitých je i zde popisovaný lori malý a štíhlý noční živočich s velkýma kulatýma očima, upravenýma pro binokulární a noční vidění. Někdy se tento druh nazývá také lori ryšavý. Má černou obličejovou masku se středním světlým pruhem a jeho jemná hustá srst je naspodu žlutošedá a na hřbetě tmavohnědá. Lori štíhlý se živí hlavně hmyzem, někteří jedinci ale také měkkými výhonky, pupeny, ptačími vejci a drobnými obratlovci. Pohybují se obezřetně z větve na větev, dokud neuvidí nebo neucítí kořist, potom se po ní tito štíhlí živočichové rychle vrhnou předními tlapkami. Během dne se lori svinují do klubíčka a spí ve stromové dutině nebo v hustém hnízdě z listí. Když spí na větvích, přidržují se pevně rukama i nohama, které mají protistojné palce.

V dospělosti dorůstá lori štíhlý délky těla 17-26 centimetrů, ocas u tohoto druhu chybí, hmotnost se pohybuje od 85 do 348 gramů.

Ve volné přírodě obývá tento druh jižní Indii a také Srí Lanku; konkrétně navštěvuje v těchto zemích husté listnaté lesy nebo bažinaté pobřežní pralesy.

Pomalý pohyb a noční život pomáhají lorimu unikat pozornosti dravců, ale jeho existenci ohrožuje mimo to i ničení porostů a změny prostředí.
 

Názvy ve světě

Lori štíhlý

Anglicky: Red Slender Loris, Francouzsky: Loris grêle, Holandsky: Rode slanke lori, Německy: Roter Schlanklori, Polsky: Lori wysmukły, Rusky: Красный тонкий лори, Slovensky: Loris ryšavý, Španělsky: Loris esbelto rojo

Mohlo by vás také zajímat

Lori kardinálskýLori límcovýLori malýLori mnohobarvýLori modrobřichýLori mošusovýLori olivovýLori smaragdovýLori škraboškovýLori tmavý

Foto: http://dharing.zenfolio.com

Podělte se s námi o názor na tento text →