Aktuálně: 4 342 inzerátů183 139 diskuzních příspěvků17 858 uživatelů

Uakari šarlatolící

Cacajao calvus

Uakari šarlatolící

Cacajao calvus

Uakari šarlatolící

  • Výskyt: Západní Brazílie, jižní Kolumbie a Peru
  • Délka těla: 38-57 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 2,3-3,5 kg
  • Březost: 182 dnů
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Délka života: Až 20 let
Uakari šarlatolící
Kam se řadí?

Uakari šarlatolící

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Primates - primáti
  • Podřád: Haplorrhini - vyšší primáti
  • Infrařád: Simiiformes - opice
  • Falanx: Platyrrhini - ploskonosí
  • Čeleď: Pitheciidae - chvostanovití
  • Podčeleď: Pitheciinae - chvostani
  • Rod: Cacajao - uakari
Uakari šarlatolící
Kde žije?

Uakari šarlatolící

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
7 325 2 minuty čtení

Uakari šarlatolící se vyznačuje cihlově červenou lysou tváří a u dospělých i lysým temenem. Jsou popisovány poddruhy podle zbarvení tváře bílého, zlatého nebo červeného odstínu. Uakari má po celém poměrně štíhlém těle hustou červenou srst. Když je vzrušen, mává krátkým huňatým ocasem. Žije ve skupinách až o stovce jedinců v částečně zaplavovaných oblastech brazilských pralesů, podél malých řek, jezírek a bažin.

V dospělosti dorůstá uakari šarlatolící délky těla 38-57 centimetrů, ocas se pohybuje od 14 do 18,5 centimetrů, hmotnost začíná na 2,3 kilogramech a maximálně dosahuje i 3,5 kilogramu.

Uakari šarlatolící obývá západní Brazílii, jižní Kolumbii a Peru; kde se objevuje v pralesích. Uakari je jediná jihoamerická opice s krátkým ocasem. Žije ve smíšených skupinách tvořených obvykle 5 až 30 jedinci, občas se však počet uakarů v jedné skupině může vyšplhat až na 100 jedinců. Často můžeme tyto skupiny vidět společně s jinými primáty, např. kotuly veverovitými (Saimiri sciureus). Uakari šarlatolící se rozmnožuje v rozmezí mezi říjnem a květnem, přičemž samice produkuje pronikavý pach, kterým láká samce. Po 182 denní březosti rodí jedno mládě, které odstavuje kolem pátého měsíce života. V přírodě se může dožít až 20 let.
 

Názvy ve světě

Uakari šarlatolící

Anglicky: Red Uakari, Německy: Roter Uakari, Slovensky: Uakari červenotváry

Foto: http://www.allposters.com.br

Podělte se s námi o názor na tento text →