Aktuálně: 4 341 inzerátů183 119 diskuzních příspěvků17 857 uživatelů

Langur čínský

Rhinopithecus roxellana

Langur čínský

Rhinopithecus roxellana

Langur čínský

  • Výskyt: Čína
  • Délka: 54-71 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 10-15 kg
  • Potrava: Jehličí borovic, bambusové výhonky, pupeny, plody a listy
Langur čínský
Kam se řadí?

Langur čínský

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Primates - primáti
  • Podřád: Haplorrhini - vyšší primáti
  • Infrařád: Simiiformes - opice
  • Falanx: Catarrhini - úzkonosí
  • Nadčeleď: Cercopithecoidea - úzkonosé opice
  • Čeleď: Cercopithecidae - kočkodanovití
  • Podčeleď: Colobinae - hulmani
  • Rod: Rhinopithecus
Langur čínský
Kde žije?

Langur čínský

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
8 789 2 minuty čtení

Tato opice je známější jako langur tibetský a někdy se řadí do rodu Pygathrix jako langur duk a ostatní příbuzní. Snáší zimní teploty pod -5 °C díky dlouhé srsti a huňatému ocasu, které zaručují izolaci. Pohybuje se po stromech i po zemi a má silné končetiny. Je to zavalitá opice, nápadná modrým trojúhelníkovým obličejem s vystupujícími čelistmi a „pršáčkem“. Velké skupiny o několika stovkách jedinců se rozpadají na malé rodinné tlupy s jedním samcem a několika samicemi, které se společně pohybují a rozmnožují. Samec je dvakrát větší než samice a někdy mívá černou srst na hřbetě. Tuto opici ohrožují hlavně orli a levharti, ale nejvíc je postižena odlesňováním a lovem pro bohatou, až 18 cm dlouhou kožešinu.

Langur čínský dosahuje délky těla 54-71 centimetrů, ocasu 52-76 centimetrů, hmotnost kolísá mezi 10-15 kilogramy.

Ve volné přírodě se langur čínský objevuje v západní Číně; kde obývá horské lesy, hlavně ty jehličnaté.

Tři druhy horských langurů žijí v Číně a jeden, kriticky ohrožený langur indočínský, ve Vietnamu.

Čeled do které langur čínský náleží je kočkodanovití. Jsou rozšíření v teplých oblastech Afriky a Asie. Žijí pozemním i stromovým způsobem života, obvykle ve větších tlupách. Uvnitř skupin panuje přísná hierarchie. Mají převážně denní aktivitu. Živí se rostlinou potravou nebo jsou všežraví.

Názvy ve světě

Langur čínský

Anglicky: Golden Snub-nosed Monkey, Chorvatsky: Zlatni kratkonosi majmun, Německy: Goldstumpfnase, Slovensky: Langur tibetský

Mohlo by vás také zajímat

Alexandr čínskýČínský chocholatý pesPačolek čínskýKřeček čínskýDelfínovec čínskýAligátor čínskýRájovec čínskýHolub Debrecínský rolerČínský holubHolub Čínský rejdič

Foto: http://animaldiversity.ummz.umich.edu

Podělte se s námi o názor na tento text →