Aktuálně: 4 520 inzerátů178 386 diskuzních příspěvků17 809 uživatelů

Hulman posvátný

Semnopithecus entellus

Hulman posvátný

Semnopithecus entellus

Hulman posvátný

  • Výskyt: Pákistán, Indie, Bhútán, Nepál a Srí Lanka
  • Délka: 51-78 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 5,4-23,6 kg
  • Březost: 6 měsíců
  • Počet mláďat: 1-2 ks
  • Délka života: 20-25 let
Hulman posvátný
Kam se řadí?

Hulman posvátný

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Primates - primáti
  • Podřád: Haplorrhini - vyšší primáti
  • Infrařád: Simiiformes - opice
  • Falanx: Catarrhini - úzkonosí
  • Nadčeleď: Cercopithecoidea - úzkonosé opice
  • Čeleď: Cercopithecidae - kočkodanovití
  • Podčeleď: Colobinae - hulmani
  • Rod: Semnopithecus - hulman
Hulman posvátný
Kde žije?

Hulman posvátný

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
6 323 2 minuty čtení

Nápadný černý obličej mezi světlou bohatou srstí na hlavě, černé končetiny a šedě či hnědě zbarvené tělo jsou typické pro tuto opici, ztotožňovanou s polobohem Hanumanem z hinduistických bájí a chráněnou. Hulman posvátný má dlouhé končetiny a ocas, který nosí zatočený. Vnitřní uspořádání tlupy je proměnlivé, od mírumilovných skupin s mnoha samci až po rodiny s jediným samcem, který napadá soupeře. Dorozumívají se hlasitým vytím. Je to přizpůsobivý druh, tlupy žijí i v okolí vesnic, kde plundrují sady, sbírají odpadky a „milodary“ od místních obyvatel.

Hulman posvátný dorůstá v dospělosti délky těla 51-78 centimetrů, ocasu 69-102 centimetrů, hmotnost se pohybuje v rozmezí 5,4-23,6 kilogramu.

Ve volné přírodě obývá hulman posvátný Pákistán, Indii, Bhútán, Nepál a Srí Lanku; objevuje se v těchto zemích všude kromě deštných pralesů.

Na indickém subkontinentu žije řada příbuzných hulmanů a langurů, od velkých himálajských druhů, jako je langur duk (Pygathrix nemaeus), až po maličkého hulmana zlatého ze Srí Lanky, který je zhruba poloviční.

Samice bývá březí okolo 6 měsíců, poměrně často se rodí i dvojčata. Narozené mládě mívá hmotnost 0,8 až 1,2 kg a samice ho kojí asi 10 až 12 měsíců a dalších 6 až 8 měsíců opatruje. V té době nepřichází do říje. Mnohdy o mládě pečují i jiné samice, které momentálně potomky nemají. Pohlavní dospělost dosahují samci hulmana posvátného asi ve 4 až 5 létech, samice ve 3 až 4 létech. V přírodě se dožívají průměrně 20, v zajetí 25 let.
 

Názvy ve světě

Hulman posvátný

Anglicky: Hanuman Langur, Chorvatsky: Hulman, Německy: Hulman, Rumunsky: Maimuţa hulman, Slovensky: Hulman posvätný

Foto: http://www.tier-fotos.eu

Podělte se s námi o názor na tento text →