Aktuálně: 4 330 inzerátů190 125 diskuzních příspěvků17 958 uživatelů

Lenochod černopásý

Bradypus torquatus

Lenochod černopásý

Bradypus torquatus

Lenochod černopásý

  • Výskyt: Brazílie
  • Délka: 45-50 cm
  • Hmotnost: 3,5-4 kg
Lenochod černopásý
Kam se řadí?

Lenochod černopásý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Xenarthra - chudozubí
  • Čeleď: Bradypodidae - lenochodovití tříprstí
  • Rod: Bradypus - lenochod
Lenochod černopásý
Kde žije?

Lenochod černopásý

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 14:00
7 419 2 minuty čtení

Lenochod černopásý je aktivní ve dne i v noci a výborně se ztrácí v lesním prostředí, protože jeho šedohnědá srst je zabarvena zeleně řasami; dokonce v ní žijí i brouci, moli a klíšťata.

Dlouhé pesíky vytvářejí hřívu kolem hlavy a na plecích. Obdobně jako lenochod dvouprstý jen zřídka sestupuje na zem a přitom tluče kolem sebe silnýma předníma nohama. Jeho metabolismus a tělesná teplota jsou velmi nízké. Hlavní zbraní je nenápadný způsob života, při napadení se brání drápy.

Lenochod černopásý dosahuje délky těla 45-50 centimetrů, hmotnost je 3,5-4 kilogramy.

Lenochod černopásý obývá ve volné přírodě Brazílii (konkrétně státy Bahia, Espirito Santo i Rio de Janeiro); vyskytuje se v tropických pobřežních pralesích.

V některých oblastech se ochranáři snaží tyto lenochody pochytat a přestěhovat z míst, kde hrozí kácení porostů. Je to nejohroženější druh ze všech lenochodů, a chudozubých vůbec, protože žije v dosti zalidněné a silně využívané oblasti. Český název čeledi je lenochodovití tříprstí.

Lenochod černopásý náleží do čeledi lenochodovití. Čeleď savců z řádu chudozubých. Na rozdíl od ostatních savců mají 6–9 krčních obratlů. Jsou přizpůsobeni životu na stromech. Pohybují se pomalu, zavěšeni srpovitými drápy. Rasy rostoucí v jejich srsti způsobují ochranné zelenavé zbarvení. Živí se listím stromů. Je známo 5 druhů. Žijí v tropických pralesích Jižní Ameriky.
 

Názvy ve světě

Lenochod černopásý

Anglicky: Maned Three-toed Sloth, Německy: Kragenfaultier

Mohlo by vás také zajímat

Lenochod dvouprstý

Foto: http://legacy.earlham.edu

Podělte se s námi o názor na tento text →