Aktuálně: 4 358 inzerátů188 470 diskuzních příspěvků17 939 uživatelů

Lenochod dvouprstý

Choloepus didactylus

Lenochod dvouprstý

Choloepus didactylus

Lenochod dvouprstý

  • Výskyt: Venezuela, Guyana, Ekvádor, Peru, Amazonie
  • Délka: 46-86 cm
  • Hmotnost: 4-8,5 kg
  • Březost: 240-325 dnů
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Délka života: Kolem 20 let
  • Potrava: Listy, zelené krmení
Lenochod dvouprstý
Kam se řadí?

Lenochod dvouprstý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Xenarthra - chudozubí
  • Čeleď: Megalonychidae - lenochodovití dvouprstí
  • Podčeleď: Choloepinae - dvouprstí lenochodi
  • Rod: Choloepus - lenochod
Lenochod dvouprstý
Kde žije?

Lenochod dvouprstý

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 28.03.2014, 19:00
18 839 2 minuty čtení

Jméno skvěle vystihuje jeho pomalý pohyb a počet prstů - štíhlé nohy jsou zakončené dvěma hákovitými drápy na předních a třemi na zadních prstech. Srst je hrubá, šedohnědá, často zabarvená zelenými řasami, což je vynikající maskování, když lenochod visí dolů z větví v pralese. Jeho tělesná teplota je nejnižší ze všech savců. Aktivní je lenochod dvouprstý v noci, kdy se pomalu pohybuje v korunách, takže jeho přítomnost se sotva dá zjistit. Na zem sestupuje nejvýš jednou týdně, aby se vyprázdnil, a v té době je nejzranitelnější, často ho přepadají jaguáři, oceloti a jiné velké kočky. Příležitostně ho loví Í lidé.

Délka těla se pohybuje od 46 do 86 centimetrů, hmotnost kolísá od 4 do 8,5 kilogramů.

Domovinou tohoto druhu je Venezuela a Guyana, Ekvádor, Peru a brazilská Amazonie; objevuje se v tropických deštných lesích.

Původně byli dvouprstí lenochodi řazeni do téže čeledi jako tříprstí, nyní jsou odděleni do čeledi lenochodovitých dvouprstých.

Lenochodi dvouprstí žijí až na období rozmnožování samotářským životem. Když následuje doba rozmnožování, začnou samci vydávat zvláštní, vysoké a lidským uchem neslyšitelné zvuky, kterými lákají samice. Samice je březí 240-325 dnů a poté rodí ve větvích stromů jediné mládě, které se svými drápy celý následující rok pevně drží na břiše své matky. Mláďata se nejprve od matky liší zbarvením - mají výrazně tmavší srst.
 

Názvy ve světě

Lenochod dvouprstý

Anglicky: Southern Two-toed Sloth, Chorvatsky: Dvoprsti ljenivac, Maďarsky: Kétujjú lajhár, Německy: Eigentliches Zweifingerfaultier

Mohlo by vás také zajímat

Pštros dvouprstýMravenečník dvouprstýLenochod černopásý

Foto: http://library.sandiegozoo.org

Podělte se s námi o názor na tento text →