Aktuálně: 4 383 inzerátů184 535 diskuzních příspěvků17 882 uživatelů

Svišť žlutobřichý

Marmota flaviventris

Svišť žlutobřichý

Marmota flaviventris

Svišť žlutobřichý

  • Výskyt: Kanada, západ USA
  • Délka: 34-50 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 3,5-7 kg
  • Potrava: Travin, květů, bylin a semen
Svišť žlutobřichý
Kam se řadí?

Svišť žlutobřichý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Sciuromorpha - veverkočelistní
  • Čeleď: Sciuridae - veverkovití
  • Podčeleď: Sciurinae - veverky
  • Rod: Marmota - svišť
Svišť žlutobřichý
Kde žije?

Svišť žlutobřichý

Severní Amerika

  • Nadmořská výška: 730 m
  • Povrch: hornatý, vysočiny i roviny
  • Teplotní pásy:
  • Arktický: srážky 300 mm, teploty pod nulou
  • Subarktický: srážky 300 mm, teploty kolem nuly
  • Humidní, mírně studený pás: 10 °C
  • Humidní, středně teplý pás: 20 °C
  • Tropický: nad 20 °C
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,6 °C
  • Nejnižší: -19,1 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 15.12.2014, 17:00
2 944 2 minuty čtení

Tento svišť je zavalitý s krátkou širokou hlavou a silnými drápy. Uši jsou maličké, ukryté v srsti, která je jemná s vlnitou podsadou na hřbetě a na bocích.

U některých kusů jsou drsné pesíky zbarvené hnědožlutě až plavě se světlými špičkami, kdežto jiná zvířata jsou téměř černá. Svišť žlutobřichý se přizpůsobil nejrůznějšímu prostředí, takže má velmi pestrý jídelníček z travin, květů, bylin a semen. Pase se hlavně ráno a pozdě odpoledne, kdy se také upravuje a sluní spolu s ostatními členy kolonie. Tu obvykle tvoří jeden samec a několik samic. Ohrožují ho kojoti, rysové červení, jestřábi, sovy a orli, před nimiž hledá úkryt v norách. Na podzim si vyhrabává svišť žlutobřichý dlouhé nory, kde tráví zimní spánek, trvající někdy až 8 měsíců.

Délka těla se u dospělých jedinců tohoto druhu pohybuje mezi 34-50 centimetry, ocasu 13-22 cm, hmotnost kolísá u tohoto druhu mezi 3,5-7 kilogramy.

Ve volné přírodě obývá svišť žlutobřichý západní Kanadu a západ USA; obývá různé prostředí od horského pásma přes lesy a paseky až do polopouští.

Životem nejvíc připomíná svišť žlutobřichý našeho sviště horského.

Většina svišťů žije ve skupinách či koloniích, které jsou tvořeny obvykle jedním samcem a několika samicemi. Mláďata, kterých se v jednom vrhu rodí až osm, jsou ze skupiny vyhnána samcem po 20 až 30 dnech od narození.
 

Názvy ve světě

Svišť žlutobřichý

Anglicky: Yellow-bellied Marmot

Mohlo by vás také zajímat

Amazoňan žlutobřichýČolek žlutobřichýSvišť lesníSvišť horský

Foto: http://naturemappingfoundation.org

Podělte se s námi o názor na tento text →