Aktuálně: 4 458 inzerátů179 398 diskuzních příspěvků17 821 uživatelů

Svišť horský

Marmota marmota

Svišť horský

Marmota marmota

Svišť horský

  • Výskyt: Alpy, Tatry
  • Velikost: 400-600 mm bez ocasu
  • Hmotnost: 3-8 kg
  • Březost: 7 týdnů
  • Počet mláďat: 3 ks
Svišť horský
Kam se řadí?

Svišť horský

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Sciuromorpha - veverkočelistní
  • Čeleď: Sciuridae - veverkovití
  • Podčeleď: Sciurinae - veverky
  • Rod: Marmota - svišť
Svišť horský
Kde žije?

Svišť horský

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 27.12.2014, 17:40
10 576 2 minuty čtení

Identifikace

Svišť horský dosahuje délky těla 400-600 milimetrů, ocas má dlouhý 130-180 milimetrů, zadní tlapka 80-95 milimetrů, ucho je dlouhé 25-35 milimetrů. Hmotnost dospělého zvířete bývá v rozmezí 3-8 kilogramů. Je zavalitého těla se žlutohnědým hřbetem, šedě okrovými boky a světlejším břichem. Kolem očí a na temeni je srst hnědočerná.

Rozšíření

Svišť horský se vyskytuje v oblasti Alp a v Tatrách. Především v západní a střední části Alp, ale menší populace se vyskytují i ve východních Alpách. Menší populace žijí i v Pyrenejích a ve Schwarzwaldu Svišť horský je vzácný.

Způsob života

Žije v norách, které vyhrabává pomocí svých končetin se silnými drápy, které fungují podobně jako rýč. Poměrně hravě si dokáže poradit i s velkým kamenem, který dokáže odstranit pomocí svých pevných zubů. Nory jsou pro sviště velice důležité, jelikož se v nich ukrývá před nepřáteli, sluncem, ale vychovává v ní také svá mláďata. Konec své nory svišť obvykle vystele senem nebo trávou.

Hned na jaře po probuzení ze zimního spánku se začínají svišťové horští pářit. V případě zvláště dlouhých zim dokonce ještě v norách, a to dříve, než z nich poprvé vylezou. Důvod tohoto počínání je zcela prostý: čím dříve se mláďata narodí, tím větší budou mít šanci, že přežijí následující zimu. Po páření začne samice snášet do nory materiál na stavbu hnízda a až do porodu se zdržuje uvnitř. Po téměř sedmitýdenní březosti přicházejí na svět většinou tři slepá a bezmocná mláďata, kterým po několika dnech naroste hustá srst. Mláďata opustí nejdříve noru po 40 dnech a tehdy se začnou shánět po tuhé rostlinné potravě.

Názvy ve světě

Svišť horský

Anglicky: Alpine Marmot, Německy: Alpenmurmeltier, Rumunsky: Marmota alpină, Slovensky: Svišť vrchovský

Mohlo by vás také zajímat

Ara horskýPapoušek horský (kouřový)Pyrenejský horský pesBělokur horskýRejsek horskýKos horskýKonipas horskýTapír horskýPes horskýPytlonoš horský

Foto: http://metro.co.uk

Podělte se s námi o názor na tento text →